Gestoomde vis en groentjes met currysaus

28 november 2013 | Aziatisch, Een lepeltje lekkers, Gemakkelijke visrecepten, Gezond, Home thema, Recepten

Het is Dagelijkse Kost-week deze week. Gisteren stonden de pitabroodjes op het menu, morgen de Zweedse balletjes van Jeroen (pun not intended) en maandag heb ik het recept voor gestoomde vis met curry-olie gemaakt. Ik heb het recept wel een beetje naar mijn hand gezet. De curry-olie heb ik achterwege gelaten, wegens vrij vet en te veel was (als je olie door een handdoek moet gieten, zal die toch een goeie wasbeurt kunnen gebruiken om de vetvlekken eruit te krijgen). Ik heb er een currysausje van gemaakt, volgens mij wat smaakvoller dan de Meus-variant. Bij de groentjes heb ik de paksoi weggelaten, omdat de hoeveelheid anders sowieso te veel zou zijn voor ons gezinnetje, maar als je dit echt voor vier volwassenen maakt, zou ik het origineel volgen. Hieronder in de ingrediëntenlijst zal ik de paksoi er dan ook bijzetten.

De groentjes heb ik ook wat extra op smaak gebracht met sojasaus, anders smaakt het geheel toch net iets te veel als dieetkeuken. En eigenlijk voegt die sojasaus niet veel calorieën toe, maar wel héél veel smaak. De schelvis, tenslotte, heb ik vervangen door kabeljauw, zonder specifieke reden, en heb ik gekruid met wat algen, omdat ik dat toevallig in huis heb. Maar dat is dus niet echt nodig.

Het resultaat was geslaagd: een heerlijk licht en smaakvol gerecht met mooie kleurtjes om een donkere herfstavond wat op te vrolijken.

Wat heb je nodig? 

4 porties schelvis- of kabeljauwfilet van elk ongeveer 200 g
2 builtjes witte rijst (of zo’n 250 g losse)
250 g kastanjechampignons
150 g sojascheuten
1 paksoi
2 stengels bleekselder
1 prei
1 courgette
1 rode chilipeper
een stukje verse gember
sesamolie
sojasaus
peper en zout
currypoeder naar smaak
1 eetlepel kurkuma
250 ml groentenbouillon
100 ml kokosmelk (vries de rest in!)

Hoe ga je tewerk?

Maak de groenten schoon en snijd ze in hapklare stukjes.

Rasp de gember, snijd de chilipeper fijn en meng onder de groentjes.
Doe de groentjes (eventueel in verschillende porties) in een stoommandje waarin je een stukje bakpapier (of een bananenblad mocht je dat hebben) gelegd hebt.
Sprenkel er een beetje sesamolie over.

Kruid de vis met peper en zout (en ev. algen).
Leg in een tweede stoommandje, ook op een stukje bakpapier.

Breng water aan de kook.
Leg er de builtjes rijst in en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zet er het stoommandje met de vis op, en daarop het mandje met de groentjes.
Dek af en laat gaar stomen.
Voor de groentjes reken je ongeveer 4 minuutjes (per portie), voor de vis een 8-tal minuten.

Voor de currysaus verwarm je de groentenbouillon.
Voeg er de curry en kurkuma aan toe.
Giet er de kokosmelk bij en laat lichtjes binden.
Proef goed, de saus mag zeker niet te zoet zijn, voeg eventueel nog wat bouillon of curry toe.

Doe de gare groentjes in een mengkom en sprenkel er een beetje sojasaus over naar smaak.
Kruid eventueel bij met peper en zout.

Serveer de gestoomde vis met de groentjes en currysaus.

Nog enkele Aziatische recepten

Nasi goreng met tonijn en ei

Nasi goreng met tonijn en ei

Op zoek naar een heerlijk gerecht dat makkelijk te maken is en altijd scoort? Deze nasi goreng met tonijn en ei lust echt iedereen. Boordevol groenten, lekker smeuïge rijst en net pittig genoeg om het spannend te maken. De vloeibare eidooier maakt het helemaal af -...

Sushi bake met tonijn en avocado

Sushi bake met tonijn en avocado

Maak samen met mij deze sushi bake met tonijn en avocado en ontdek hoe eenvoudig zelfgemaakte sushi kan zijn! En neen: je hoeft niet aan de slag met een bamboematje of chopsticks: ik maak gewoon alles in een ovenschaal. Niet helemaal authentiek misschien, maar de...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.