Het is Dagelijkse Kost-week deze week. Gisteren stonden de pitabroodjes op het menu, morgen de Zweedse balletjes van Jeroen (pun not intended) en maandag heb ik het recept voor gestoomde vis met curry-olie gemaakt. Ik heb het recept wel een beetje naar mijn hand gezet. De curry-olie heb ik achterwege gelaten, wegens vrij vet en te veel was (als je olie door een handdoek moet gieten, zal die toch een goeie wasbeurt kunnen gebruiken om de vetvlekken eruit te krijgen). Ik heb er een currysausje van gemaakt, volgens mij wat smaakvoller dan de Meus-variant. Bij de groentjes heb ik de paksoi weggelaten, omdat de hoeveelheid anders sowieso te veel zou zijn voor ons gezinnetje, maar als je dit echt voor vier volwassenen maakt, zou ik het origineel volgen. Hieronder in de ingrediëntenlijst zal ik de paksoi er dan ook bijzetten.
De groentjes heb ik ook wat extra op smaak gebracht met sojasaus, anders smaakt het geheel toch net iets te veel als dieetkeuken. En eigenlijk voegt die sojasaus niet veel calorieën toe, maar wel héél veel smaak. De schelvis, tenslotte, heb ik vervangen door kabeljauw, zonder specifieke reden, en heb ik gekruid met wat algen, omdat ik dat toevallig in huis heb. Maar dat is dus niet echt nodig.
Het resultaat was geslaagd: een heerlijk licht en smaakvol gerecht met mooie kleurtjes om een donkere herfstavond wat op te vrolijken.
Wat heb je nodig?
4 porties schelvis- of kabeljauwfilet van elk ongeveer 200 g
2 builtjes witte rijst (of zo’n 250 g losse)
250 g kastanjechampignons
150 g sojascheuten
1 paksoi
2 stengels bleekselder
1 prei
1 courgette
1 rode chilipeper
een stukje verse gember
sesamolie
sojasaus
peper en zout
currypoeder naar smaak
1 eetlepel kurkuma
250 ml groentenbouillon
100 ml kokosmelk (vries de rest in!)
Hoe ga je tewerk?
Maak de groenten schoon en snijd ze in hapklare stukjes.
Rasp de gember, snijd de chilipeper fijn en meng onder de groentjes.
Doe de groentjes (eventueel in verschillende porties) in een stoommandje waarin je een stukje bakpapier (of een bananenblad mocht je dat hebben) gelegd hebt.
Sprenkel er een beetje sesamolie over.
Kruid de vis met peper en zout (en ev. algen).
Leg in een tweede stoommandje, ook op een stukje bakpapier.
Breng water aan de kook.
Leg er de builtjes rijst in en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zet er het stoommandje met de vis op, en daarop het mandje met de groentjes.
Dek af en laat gaar stomen.
Voor de groentjes reken je ongeveer 4 minuutjes (per portie), voor de vis een 8-tal minuten.
Voor de currysaus verwarm je de groentenbouillon.
Voeg er de curry en kurkuma aan toe.
Giet er de kokosmelk bij en laat lichtjes binden.
Proef goed, de saus mag zeker niet te zoet zijn, voeg eventueel nog wat bouillon of curry toe.
Doe de gare groentjes in een mengkom en sprenkel er een beetje sojasaus over naar smaak.
Kruid eventueel bij met peper en zout.
Serveer de gestoomde vis met de groentjes en currysaus.
0 reacties