Pasta met pompoen en geitenkaas

30 oktober 2015 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Deze week is er weer heel wat hetze in de media over het eten van vlees. Rood en bewerkt vlees zou kankerverwekkend zijn als je er teveel van eet. En “teveel” is al gauw “teveel”: de Wereldgezondheidsorganisatie raadt een maximum van 500 g per week aan.

Ik geef grif toe dat ik graag vlees eet. Ik zou het ook niet gemakkelijk uit mijn eetpatroon kunnen schrappen. Wat wij wél al een tijdje doen, is bewuster omgaan met vlees. Ik probeer tweemaal per week volledig vegetarisch te koken, en daarnaast ook minstens twee keer vis op het menu te zetten. Zo komen we aan een maximum van 3 “vleesdagen” per week. Daarenboven koop ik grotendeels biologisch vlees, bijvoorbeeld via De Fermetisten.

Onze vegetarische gerechten zijn voornamelijk op groenten gebaseerd, en dan nog het liefst seizoensgroenten uit de moestuin van mijn papa. Zo nam ik vorige week een uit de kluiten gewassen pompoen en een flinke bussel witte selder mee. Ook wat appels en ui gingen mee in de koffer richting Gent. Met al dat lekkers is het niet moeilijk een smaakvolle maaltijd op tafel te zetten.

Deze pasta met pompoen en geitenkaas is echt een enorm lekker en verrassend gerecht. Door de frisse salsa krijgt je doordeweeks linguine toch een apart tintje. Serveer er een glaasje wijn en een krokante homp vers brood bij, en je hebt een waar feestmaal.

Bron: delicious. oktober 2015

Wat heb je nodig?

1/2 (butternut)pompoen, geschild, pitjes verwijderd en in blokjes gesneden
olijfolie
2 teentjes look, geperst
peper en zout
350 g linguine
bosje koriander, fijngesneden

Voor de salsa
1/2 groene chilipeper, zaadjes verwijderd
1 kleine groene paprika, zaadlijsten verwijderd
1/2 komkommer, zaadlijsten verwijderd
2 stengels bleekselder
1/2 frisure appel
1 el olijfolie
sap van 1 limoen
1 el ahornsiroop

Voor de saus
klontje boter
3 uien, in ringen gesneden
2 teentjes look, geperst
250 g geitenkaas, type chavroux
125 ml lichte room

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200°C.


Verdeel de pompoenblokjes over een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en look en kruid met peper en zout.
Bak in 30 minuten goudbruin.

Zet intussen een pot water op het vuur voor de pasta.

Maak de salsa.
Snijd alle groenten en de appel in kleine blokjes (kan ev. ook in de foodprocessor, zolang die kan hakken en niet alles tot moes mixt).


Maak een dressing van olijfolie, limoensap en ahornsiroop.
Meng met de groenten en kruid bij met peper en zout.

Voor de saus smelt je een klontje boter in een kookpot.
Fruit de uien er op matig vuur in aan tot glazig en licht gekarameliseerd.
Voeg de look toe en bak even mee.


Zet het vuur laag, voeg de geitenkaas en room toe en laat smelten.

Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet een pollepel van het het kookvocht bij de saus en giet de pasta af.
Schep de ui-kaassaus door de pasta.
Meng er ook de pompoen door.

Serveer de pasta met pompoen met de salsa en bestrooi rijkelijk met gehakte koriander.

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest