Seizoensgroenten: ze zijn mijn absolute favoriet. Weinig lekkers dat mij in de keuken zo kan inspireren. Vorige week ging ik langs in de BE-O markt in centrum Gent. Dat is een overdekte bio-markt in de voormalige Bourdon Arcade. Alleen al de aanblik als je binnenwandelt, doet je watertanden. Blozende appels, knisperend zadenbrood, lokale kazen van Het Hinkelspel, een keur aan wintergroenten en zelfs ambachtelijke chocolade: ze liggen er voor het rapen. Vijf minuten in die prachtige versmarkt en mijn hoofd bonst van de ideeën.
De Chinese kool die ik mee in mijn tas stak, verwerk ik hier in een robuuste aardappelsalade met kalkoenspek en rode ui. Erbij komt een stukje gebakken wijtingfilet, door VLAM net uitgeroepen tot Vis van het Jaar. En om het geheel op te frissen, geef ik er een eenvoudige appeltzatziki bij. Ik zeg nu wel tzatziki, maar je zou het ook een lichte versie van remoulade of tartaar kunnen noemen. Het is maar wat je zelf verkiest.
Greenstar is de ster van het sausje. Ik moet toegeven: ik had nog nooit van deze appelsoort gehoord. Maar hij lag daar zo mooi te blinken aan de ingang, dat ik hem wel móest meenemen. Wat opzoekingswerk leerde mij dat deze Belgische appel bijzonder knapperig is. Bijkomend voordeel is dat hij niet verkleurt na het aansnijden. Ook ideaal voor de brooddoos dus. Hij zorgt in mijn sausje alvast voor een friszure toets. Kan je geen Greenstar vinden, dan is de meer gangbare granny smith een goed alternatief.
Heb je mijn recept voor wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki uitgeprobeerd? Laat mij dan zeker iets weten, hieronder in de reacties, of via Facebook of Instagram. Smakelijk!
Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki
Ingrediënten
- 700 g vastkokende aardappels geschild
- 1 klontje boter
- 140 g kalkoenspek
- 1 Chinese kool schoongemaakt
- 1 rode ui schoongemaakt en gepeld
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 1,5 eetlepels olijfolie
- 1 scheutje ciderazijn
- peper en zout
- 4 wijtingfilets
Voor de appeltzatziki
- 150 g Griekse yoghurt
- 4 takjes dragon alleen de blaadjes, fijngehakt
- 1 friszure appel bijv. Greenstar of Kanzi
- 2 eetlepels opgelegde zilveruitjes
- 1/2 citroen alleen de zeste
- 2 theelepels ciderazijn
- peper en zout
Instructies
- Maak eerst de appeltzatziki.
- Roer de yoghurt los met de dragon.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in fijne blokjes. Hak de zilveruitjes fijn. Meng beiden door de yoghurt.
- Werk de saus af met citroenzeste, ciderazijn, peper en zout.
- Snijd de aardappels in 4 en kook gaar in gezouten water. Giet af.
- Plet grof met een vork.
- Smelt een klontje boter in een sauteerpan.
- Bak er het spek goudbruin in aan.
- Snijd de Chinese kool in kwarten en dan in reepjes. Snijd de rode ui in 8 partjes en halveer elk partje in de breedte, zodat je hapklare stukjes bekomt.
- Bak kool en ui mee met het spek tot geslonken en gaar. De groenten mogen hier en daar wat bruine randjes krijgen, dat zorgt voor extra smaak.
- Voeg de aardappels toe.
- Neem van het vuur, roer er peterselie, olijfolie en ciderazijn door en kruid bij met peper en zout.
- Dep de wijtingfilets droog en kruid ze met peper en zout.
- Bak ze in een klontje boter op middelhoog vuur goudbruin. Laat de filets lang genoeg bakken voor je ze omdraait: als ze nog aan de pan plakken, zijn ze nog niet klaar om te draaien. Keer om en bak nog een 2-tal minuten tot ze gaar zijn.
- Verdeel de aardappelsalade over 4 borden. Leg er de wijtingfilets op en werk af met een schepje yoghurtsaus.
- Serveer de wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki.
De appeltzaziki is overheerlijk.
Bedankt voor je bericht Luce, blij dat het gesmaakt heeft. ?
Dit ziet er fantastisch lekker uit. Ga ik zeker uitproberen.
Bedankt Sandrine, en zeker proberen! Hier thuis staat het ook regelmatig op tafel. ?