De herfstvakantie staat bijna voor de deur en ja: wij kijken er met z’n allen naar uit. Niks speciaals gepland nochtans, maar even rust zal deugd doen. Ik merk het aan de kinderen die ‘s ochtends slaapdronken een boterham proberen smeren, maar ik merk het ook aan mijzelf als ik na het werk nog een snijplank uit de kast wil halen. Zucht. Ook dat nog.
Ik kook dan misschien graag; het is ook hier niet elke dag met evenveel goesting. De laatste weken val ik terug op gemakskost aangevuld met hier en daar een kant-en-klare maaltijd. Probleem is dat ik die meestal niet zo lekker vind, waardoor ik er geen voldoening uit haal. De energie die een lekkere maaltijd kan brengen, gaat volledig verloren.
En dan ontdekte ik deze zalmtaco met avocadosalsa en zure room. Dit kost letterlijk géén tijd en is zó lekker dat ik mezelf afvraag waarom ik er niet vroeger op gekomen ben. De smaken en texturen zitten gewoon goed. En als je zo’n kleurrijke wrap voor je neus hebt, wordt elke weekdag een feest.
Hoe maak je deze zalmtaco met avocadosalsa en zure room?
De bedoeling is om de zalm een smaakvol, krokant korstje mee te geven. Daarvoor smeer ik de vis eerst in met een laagje mosterd. Daarop komt een kruidenmengeling van look, sumak, koriander, paprika, cayennepeper en limoenzeste. Die specerijen roer ik door en paar eetlepels bruine suiker. Die zorgt straks voor de textuur.
Nu mag de zalm in een ovenschaal, en rooster ik hem in de oven op hoge temperatuur tot hij nét gaar is. Bedoeling is dat de zalm in het midden nog een beetje glazig is. Trek de vis nu uit elkaar met twee vorken en sprenkel er wat limoensap over.
Terwijl de zalm bakt, kan je de avocadosalsa maken. Daarvoor meng je blokjes avocado met komkommer, appel, rode chili en koriander. Erbij komen zout en extra limoensap als smaakmakers.
En nu ben je eigenlijk al klaar wat het koken betreft. Grill wat mini tortillawraps op een hete grillpan en beleg met gemengde sla, zalm en avocadosalsa. Lepel er wat zure room bij voor een smeuïge toets, en werk af met extra koriander, opgelegde rode ui en limoenpartjes. Het resultaat is een kleurrijke en uiterst smaakvolle wrap. En dat in een half uurtje tijd.
Tips voor het bereiden van deze zalmtaco met avocadosalsa en zure room
- Kies voor 2 stukken zalm. Zoals hieronder in het recept beschreven, raad ik aan om 2 zalmfilets van elk ongeveer 200 g te kopen. Op die manier is de zalm sneller gaar zonder dat de buitenkant en dunne stukken de kans krijgen om uit te drogen.
- Schep de avocado meteen om met wat limoensap. Zo vermijd je dat de blokjes gaan verkleuren. Hetzelfde geldt voor de appel eens je die toegevoegd hebt.
- Grill de tortilla’s voor extra smaak. Uiteraard staat het je vrij om de wraps rechtstreeks uit het pak te gebruiken. Maar het geeft nog een extraatje als je ze kort grilt op een gloeiendhete pan. Laat ze licht blakeren voor extra smaak.
- Serveer de zalmtaco met ingelegde rode ui. Dit past echt perfect bij de zalm en salsa. Een recept voor de uien vind je in mijn recept voor kipburgers.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept voor zalmtaco geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Zalmtaco met avocadosalsa en zure room
Equipment
- ovenschaal
Ingrediënten
Voor de zalm
- 2 zalmfilets elk 200 g
- 2 tl mosterd
- 2 el bruine suiker
- 2 tl lookpoeder
- 1 tl sumak
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1/4 tl cayennepeper
- 2 limoenen zeste en sap apart
- 1 scheutje olijfolie
Voor de avocadosalsa
- 1 avocado gehalveerd, pit verwijderd en gepeld
- 1/2 komkommer gewassen
- 1 groene appel gewassen
- 1/4 tl fijn zeezout
- 1/2 rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 1 bosje koriander fijngehakt
Voor de afwerking
- 10 mini tortilla's indien gewenst: goudbruin gegrild
- 125 ml zure room
- 1 handvol jonge slablaadjes
- gepekelde rode ui zie notities
- enkele limoenpartjes
Instructies
Voor de zalm
- Verwarm de oven voor op 230 °C (hetelucht).
- Smeer de zalmfilets in met mosterd.
- Meng suiker, look, sumak, koriander, paprika, cayenne en limoenzeste.
- Strooi dit over de zalm en druk een beetje aan.
- Vet een ovenschaal licht in met olijfolie en leg de zalmfilets erin met de gekruide kant naar boven.
- Bak in 12 à 15 minuten nét gaar in de oven.
- Trek de zalm uit elkaar met een vork en sprenkel er de helft van het limoensap over.
- Maak terwijl de zalm in de oven staat de avocadosalsa.
Voor de avocadosalsa
- Snijd de avocado in blokjes en schep om met het resterende limoensap.
- Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en snijd eveneens in blokjes.
- Snijd ook de appel in blokjes en meng samen met de komkommer, zout, chilipeper en koriander voorzichtig door de avocado.
Voor de afwerking
- Smeer telkens een flinke theelepel zure room op de tortilla's.
- Beleg met slablaadjes en zalm.
- Schep er de avocadosalsa bij.
- Werk af met gepekelde rode ui en limoenpartjes.
- Serveer de zalmtaco met avocadosalsa en zure room.
Notities
- Kies voor 2 stukken zalm. Zoals hieronder in het recept beschreven, raad ik aan om 2 zalmfilets van elk ongeveer 200 g te kopen. Op die manier is de zalm sneller gaar zonder dat de buitenkant en dunne stukken de kans krijgen om uit te drogen.
- Schep de avocado meteen om met wat limoensap. Zo vermijd je dat de blokjes gaan verkleuren. Hetzelfde geldt voor de appel eens je die toegevoegd hebt.
- Grill de tortilla’s voor extra smaak. Uiteraard staat het je vrij om de wraps rechtstreeks uit het pak te gebruiken. Maar het geeft nog een extraatje als je ze kort grilt op een gloeiendhete pan. Laat ze licht blakeren voor extra smaak.
- Serveer de zalmtaco met ingelegde rode ui. Dit past echt perfect bij de zalm en salsa. Een recept voor de uien vind je in mijn recept voor kipburgers.
Veel gestelde vragen
Ik zou aanraden om in dit recept bij zalm te blijven. De textuur is ideaal. Een witte vis droogt sneller uit en is minder geschikt voor deze taco’s.
Je kan zo goed als alle onderdelen vooraf voorbereiden. De kruidenmengeling kan je al klaarzetten, en de avocadosalsa kan je tot gebruik in de koelkast bewaren. Ook de tortilla’s kan je eventueel al grillen en dan vooraf even opwarmen (indien gewenst). Zet een kwartiertje voor je wilt gaan eten de zalm in de oven. Zet intussen alle garnituren op tafel, zodat elke gast zichzelf kan bedienen.
Om het jezelf extra makkelijk te maken, zou je kunnen overwegen om er gewoon wat partjes avocado en schijfjes komkommer bij te geven. Maar de salsa vraagt eigenlijk weinig werk, en kan je volledig bereiden terwijl de zalm in de oven staat.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pasta bolognese met pompoen en kaneel
2 jaar geleden: Koteletten met witte wijnsaus en spekjes
3 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
5 jaar geleden: Brownie met gezouten karamel
6 jaar geleden: Pompoentulband
7 jaar geleden: Zonneschijnsoep van zomergroenten
8 jaar geleden: Notengebak met peer en chocolade
Heerlijk, en zo snel klaar. Gemaakt na een lange werkdag, ik had me er de hele dag op verheugd en terecht. Zoet en zuur en pittig, heel goede balans. Bedankt😊
Wat leuk om te lezen Inge! Ik ben blij dat het in de smaak viel. Inderdaad een snel recept dat ook nog na een drukke werkdag gemaakt kan worden :). Heel erg bedankt voor je fijne reactie! <3
Dit was een super lekker receptje! Dank je wel om het te delen.
Wow, al gemaakt! Dat was snel! Bedankt om te laten weten, ik ben blij dat het gesmaakt heeft!
Waar, ziet er alweer een heuse tractatie uit!!!! 😘
Dat is het ook! En toch zo gemakkelijk en snel om te maken. 🙂