Een sportieve Finse, een Zwitserse die nu in Zweden woont, een Schotse, twee goedlachse Ieren, een Hongaar en een Bosniër die na een omzwerving in Nederland intussen in Londen terecht gekomen is. Dat is het bonte gezelschap dat ik vorige week op bezoek had. Ik leerde ze kennen via mijn werk, maar intussen heeft iedereen een andere job. En daarom organiseren we nu maar onze eigen “conferentie”: één keer per jaar spreken we af in één van onze thuislanden voor een Bourgondisch weekend: eten, drinken, relaxen, shoppen en vooral véél babbelen. Meer hebben we niet nodig.
Dit jaar stond een weekendje Gent op de planning. Al vanaf het moment dat ik de eerste bezoeker aan het station ging afhalen, geraakten we niet uitgepraat. Het is overduidelijk dat het klikt: we hebben geen verkenningsronde nodig, geen ijsbrekers. Alles gaat als vanzelf. 8 paar handen op 1 buik. En om onze eerste avond samen na een jaar afwezigheid te vieren, bakte ik deze brownie met gezouten karamel. Chocolade is één van de gezamenlijke interesses, dus dit decadent baksel deed het bijzonder goed!
Het recept haalde ik bij de “queen of easy” Donna Hay. Het vergt werkelijk géén inspanning: mixen, spatelen en klaar. Het resultaat is een heerlijk smeuïge brownie. Als je hem in vierkantjes snijdt en de kleverige stukken op bordjes schept, weet je meteen dat het goed zit. Een krokant korstje, zachte karamel, de voldoening van chocolade en de “kick” van het zout: deze brownie met gezouten karamel is een echt feest voor de smaakpapillen.
Bron: The new easy van Donna Hay
Brownie met gezouten karamel
Equipment
- mengkom
- Oven
Ingrediënten
- 120 g bloem
- 1 snuifje bakpoeder
- 220 g donkerbruine suiker
- 2 eieren
- 120 g karamelpasta of dulce de leche
- 2 theelepel vanille-extract of vanillepasta
- 150 g boter gesmolten
- 150 g pure chocolade callets of in stukken gehakt
- 1/2 theelepel fleur de sel + extra voor de afwerking
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
- Meng bloem, bakpoeder en suiker.
- Roer er eieren, karamel, vanille en boter door tot je een egaal beslag bekomt.
- Spatel er de stukjes chocolade door.
- Bekleed een bakvorm van 30 op 20 cm met bakpapier.
- Giet er het beslag in.
- Verdeel er de fleur de sel over.
- Schuif 40 à 45 minuten in de oven tot de randen nét gestold zijn (in het midden mag de brownie nog zacht aanvoelen).
- Laat afkoelen op een rooster.
Toen ik begon te lezen, dacht ik “oh Annelies gaat een mop vertellen” ;-). Deze brownies zien er zeer lekker uit. Ik heb dat boek ook, dat ik deze nog niet opgemerkt heb, ik snap het niet !
Hahaha, tijd om hem ns uit te proberen Peggy! ?