Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag.
Ik bak deze pruimencake in een rechthoekige bakvorm. Ideaal om te delen dus! Bak hem voor familiefeestjes, een koffiemoment met vrienden of als traktatie op een regenachtige middag. Hij zal gegarandeerd in de smaak vallen.
Voor deze pruimencake heb ik de nieuwe grasboter van Campina gebruikt. Die is gemaakt met melk van koeien die lente- en zomergras eten, en is een natuurlijk zachte, makkelijk smeerbare boter. Dat maakt hem niet alleen perfect voor de boterham, maar zeker ook voor alle soorten gebak. Nooit meer gevloek omdat je de boter uit de koelkast bent vergeten nemen: deze kan je zó gebruiken. Je vindt de Campina grasboter bij Carrefour.
Tips voor het bereiden van deze pruimencake met streusel
- Zorg dat alle ingrediënten op gelijke temperatuur zijn. Neem ze dus tijdig uit de koelkast. Als je ijskoude melk en eieren gebruikt, kan je beslag gaan schiften. De cake zal nog steeds mooi bakken, maar het resultaat is minder luchtig.
- Gebruik échte boter. Ik kan dit niet genoeg benadrukken: in al mijn recepten gebruik ik roomboter. Dat is níet hetzelfde als wat sommige mensen ‘bakboter’ noemen. Roomboter bestaat enkel uit melkvet en heeft een vetpercentage van ongeveer 82%. Als je vervangingen gebruikt, zal het resultaat anders – en voor mij: minder lekker – zijn.
- Gebruik een grote bakvorm. Dit is een vrij grote cake waar je makkelijk 20 stukken uit haalt. Ik gebruik een bakvorm van 33 op 23 cm. Als jouw bakvorm kleiner is, pas de hoeveelheden dan aan. Je kan het recept makkelijk halveren voor een kleinere vorm.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor pruimencake met streusel. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pruimencake met streusel geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Pruimencake met streusel
Equipment
- mixer staande mixer met beslaghaak of handmixer met kloppers
- rechthoekige (bak)vorm +/- 33 op 23 cm
- bakpapier
Ingrediënten
Voor de pruimen
- 500 g pruimen
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 1 citroen alleen de zeste
Voor de cake
- 150 g boter op kamertemperatuur
- 150 g kristalsuiker
- 50 g bruine suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eieren
- 350 g patisseriebloem
- 1 theelepel fijn zeezout
- 2 theelepels bakpoeder
- 300 ml melk halfvol, op kamertemperatuur
Voor de streuseltopping
- 100 g boter koud
- 50 g kristalsuiker
- 50 g bruine suiker
- 100 g patisseriebloem
- 50 g amandelschilfers
- 1 theelepel kaneel
Instructies
Bereid de pruimen voor
- Ontpit de pruimen en snijd ze in blokjes.
- Schep om met suiker, kaneel en citroenzeste tot de sappen vrijkomen.
Maak het cakebeslag
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Roer de boter los met de twee soorten suiker en het vanille-extract.
- Klop er nu 1 voor 1 de eieren door.
- Meng bloem met zout en bakpoeder en mix zo kort mogelijk door het beslag.
- Meng er dan ook de melk door.
Maak de streuseltopping
- Wrijf met je vingertoppen alle ingrediënten voor de topping door elkaar. Doe verder tot je de textuur van nat zand bekomt.
Om te bakken
- Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Giet er het beslag in.
- Schep er de pruimen op.
- Verdeel er het streusel over.
- Bak in +/- 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat 10 minuten afkoelen op een rooster, ontvorm en verwijder het bakpapier, en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
- Serveer.
Veel gestelde vragen
Zeker. Hij blijft vrij lang smeuïg. Bewaar in een goed afgesloten luchtdichte voorraaddoos, of verpak in plasticfolie. Zo kan je de pruimencake tot 5 dagen bewaren.
Ja hoor. Verpak de stukken zo goed mogelijk in plasticfolie, en bewaar max. 3 maanden in de vriezer. Laat langzaam ontdooien op kamertemperatuur en zet eventueel nog eens 5 minuten in de oven om de streusellaag weer wat krokanter te maken.
Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar met stukjes (stoof)appel zou het ook moeten lukken.
0 reacties