Pruimencake met streusel

2 november 2024 | Gezellig bakken, Mijn favorieten, Recepten, Smakelijke herfstrecepten

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag.

Pruimencake met streusel in stukken met slagroom
  • Pin

Ik bak deze pruimencake in een rechthoekige bakvorm. Ideaal om te delen dus! Bak hem voor familiefeestjes, een koffiemoment met vrienden of als traktatie op een regenachtige middag. Hij zal gegarandeerd in de smaak vallen.

  • Pin

Voor deze pruimencake heb ik de nieuwe grasboter van Campina gebruikt. Die is gemaakt met melk van koeien die lente- en zomergras eten, en is een natuurlijk zachte, makkelijk smeerbare boter. Dat maakt hem niet alleen perfect voor de boterham, maar zeker ook voor alle soorten gebak. Nooit meer gevloek omdat je de boter uit de koelkast bent vergeten nemen: deze kan je zó gebruiken. Je vindt de Campina grasboter bij Carrefour.

Pruimencake met streusel op bakplaat met room
  • Pin

Tips voor het bereiden van deze pruimencake met streusel

  • Zorg dat alle ingrediënten op gelijke temperatuur zijn. Neem ze dus tijdig uit de koelkast. Als je ijskoude melk en eieren gebruikt, kan je beslag gaan schiften. De cake zal nog steeds mooi bakken, maar het resultaat is minder luchtig.
  • Gebruik échte boter. Ik kan dit niet genoeg benadrukken: in al mijn recepten gebruik ik roomboter. Dat is níet hetzelfde als wat sommige mensen ‘bakboter’ noemen. Roomboter bestaat enkel uit melkvet en heeft een vetpercentage van ongeveer 82%. Als je vervangingen gebruikt, zal het resultaat anders – en voor mij: minder lekker – zijn.
  • Gebruik een grote bakvorm. Dit is een vrij grote cake waar je makkelijk 20 stukken uit haalt. Ik gebruik een bakvorm van 33 op 23 cm. Als jouw bakvorm kleiner is, pas de hoeveelheden dan aan. Je kan het recept makkelijk halveren voor een kleinere vorm.
Pruimencake met streusel close-up van stukken
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor pruimencake met streusel. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pruimencake met streusel geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met Campina

Pruimencake met streusel in stukken met slagroom
  • Pin

Pruimencake met streusel

Deze pruimencake met streusel maak je eenvoudig op de bakplaat. Kaneel zorgt voor extra smaak, en de streuseltopping voor een krokante toets.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 minuten
Baktijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Cake, Dessert, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 10 personen

Equipment

  • mixer staande mixer met beslaghaak of handmixer met kloppers
  • rechthoekige (bak)vorm +/- 33 op 23 cm
  • bakpapier

Ingrediënten
  

Voor de pruimen

  • 500 g pruimen
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 citroen alleen de zeste

Voor de cake

  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g kristalsuiker
  • 50 g bruine suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 eieren
  • 350 g patisseriebloem
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 300 ml melk halfvol, op kamertemperatuur

Voor de streuseltopping

  • 100 g boter koud
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g bruine suiker
  • 100 g patisseriebloem
  • 50 g amandelschilfers
  • 1 theelepel kaneel

Instructies
 

Bereid de pruimen voor

  • Ontpit de pruimen en snijd ze in blokjes.
  • Schep om met suiker, kaneel en citroenzeste tot de sappen vrijkomen.

Maak het cakebeslag

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Roer de boter los met de twee soorten suiker en het vanille-extract.
  • Klop er nu 1 voor 1 de eieren door.
  • Meng bloem met zout en bakpoeder en mix zo kort mogelijk door het beslag.
  • Meng er dan ook de melk door.

Maak de streuseltopping

  • Wrijf met je vingertoppen alle ingrediënten voor de topping door elkaar. Doe verder tot je de textuur van nat zand bekomt.

Om te bakken

  • Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Giet er het beslag in.
  • Schep er de pruimen op.
  • Verdeel er het streusel over.
  • Bak in +/- 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat 10 minuten afkoelen op een rooster, ontvorm en verwijder het bakpapier, en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Serveer.
Trefwoord amandeldrink, bakplaat, citroen, kaneel, pruimen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik de pruimencake goed bewaren?

Zeker. Hij blijft vrij lang smeuïg. Bewaar in een goed afgesloten luchtdichte voorraaddoos, of verpak in plasticfolie. Zo kan je de pruimencake tot 5 dagen bewaren.

Kan ik de pruimencake invriezen?

Ja hoor. Verpak de stukken zo goed mogelijk in plasticfolie, en bewaar max. 3 maanden in de vriezer. Laat langzaam ontdooien op kamertemperatuur en zet eventueel nog eens 5 minuten in de oven om de streusellaag weer wat krokanter te maken.

Kan ik ander fruit gebruiken?

Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar met stukjes (stoof)appel zou het ook moeten lukken.

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest