Muffins met blauwe bessen en citroen

28 januari 2023 | Gezellig bakken, Recepten

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen… Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord… euh blog!

Muffins met blauwe bessen en streusel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Voor mij kan het niet snel genoeg lente zijn. Ik heb thuis al een boeketje tulpen en een pot hyacinten staan. En als het even kon, zou ik morgen al aan de asperges en aardbeien beginnen. Maar helaas… ik zal de grijsheid buiten nog even moeten trotseren. En dus breng ik gewoon wat kleur op ons bord. Deze muffins met blauwe bessen zijn alvast het perfecte tegengif voor een sombere winterdag.

Ingrediënten muffins met blauwe bessen en streusel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik zocht naar een recept dat mooi zachte muffins opleverde, smeuïg maar niet klef, kruimelig maar niet droog. De verse kaas is hier mijn geheime wapen… Daarnaast ben ik altijd voorstander van wat variatie in texturen, en dus koos ik voor een topping van streusel. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk een heel eenvoudige bereiding. Ik neem je graag stap voor stap mee door het recept.

Hoe maak je deze muffins met blauwe bessen en streusel?

Ik begin meteen met de streusellaag. Gebruik daarvoor goed gekoelde boter, en wrijf er met je vingertoppen de bloem en suiker door. De bedoeling is dat je grove korrels bekomt, een beetje zoals de textuur van nat zand. Meng er ook wat citroenzeste en amandelschilfers door: die zorgen voor extra smaak. Zet het streusel tot gebruik in de koelkast.

Streusel maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nu maak ik het beslag. Daarvoor roer ik zachte boter romig met suiker, vanille-extract en nog wat citroenrasp. Mix ongeveer 2 minuten tot je merkt dat alles goed gemengd is, en het mengsel iets lichter kleurt. Voeg één voor één twee eieren toe en meng goed.

Intussen meng je bloem met zout en bakpoeder en mix je de helft van dit mengsel door je beslag. Mix er dan magere verse kaas door, en nadien de rest van de droge ingrediënten. Spatel er nu voorzichtig de blauwe bessen door. Zelf gebruik ik meestal ingevroren bessen, maar met verse lukt het ook. Roer voorzichtig en zo kort mogelijk.

Verdeel het beslag nu over een 16-tal muffinvormpjes en strooi er het streusel over. Bak in ongeveer 30 minuten goudbruin op 200 °C. Bovenaan moeten de muffins krokant en bruin zijn, maar onderaan vrij zacht. In elk geval mag er geen beslag meer kleven aan een satéprikker die je er in het midden in prikt. Neem de muffins meteen uit de vorm en laat ze op een rooster volledig afkoelen.

Tips voor het bakken van deze muffins met blauwe bessen en streusel

  • Klop boter en suiker mooi romig. Zorg eerst en vooral dat je zachte boter gebruikt op kamertemperatuur. De ene boter is harder dan de andere: dat merk je al als je de pakjes koopt in de winkel. Voor het beslag gebruik je best boter die van nature zacht zijn. Goeie merken daarvoor zijn bijvoorbeeld Kerrygold (o.a. bij Colruyt, Delhaize en Carrefour) of Campina (bij Albert Heijn). Neem minstens een half uur voor je begint uit de koelkast, en klop nadien samen met de suiker goed romig. Als je zachte boter gebruikt, duurt dit ongeveer 2 minuten.
  • Gebruik voor de streusellaag harde, ijskoude boter. Voor de streusellaag heb je dan eigenlijk het tegenovergestelde nodig: boter die van nature hard is, en die je rechtstreeks uit de koelkast gebruikt. De meeste huismerken voldoen aan deze eigenschappen, maar bijvoorbeeld ook Carlsbourg (o.a. bij Colruyt en Delhaize). Als de boter te zacht is, bekom je nooit de kruimelige textuur.
Muffins met blauwe bessen en streusel op schotel landscape / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Gebruik hoge cupcakevormpjes. Voor het beste resultaat gebruik je hoge cupcakevormpjes. Ik kocht de mijne bij Ine van Studio Lala maar als je een beetje handig bent – in tegenstelling tot mij – kan je ze ook zelf maken. Je kan uiteraard ook gewone cupcakevormpjes gebruiken, maar dan zal je beslag iets meer uitvloeien en zullen de muffins minder hoog zijn. Maar daarom niet minder lekker natuurlijk!
  • Meng de blauwe bessen kort en voorzichtig door het beslag. Om te voorkomen dat de bessen barsten, moet je ze voorzichtig en in zo weinig mogelijk stappen door het beslag spatelen. Als je diepvriesbessen gebruikt, neem ze dan pas uit de vriezer als je ze nodig hebt, en hou er rekening mee dat je beslag heel hard zal worden doordat de temperatuur flink zakt. Dit is zeker niet erg, maar je zal wat extra armkracht nodig hebben om alles in een drietal scheppen gemengd te krijgen. Als er toch wat bessen barsten, wanhoop dan niet: je muffins zullen nog even lekker zijn, alleen zal je beslag er wat paarsig uitzien. Maar eens gebakken, zie je daar bijna niks meer van.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze muffins met blauwe bessen en streusel geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwering met Campina

Muffins met blauwe bessen en streusel op staander / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Muffins met blauwe bessen en streusel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Muffins met blauwe bessen en streusel

Deze muffins met blauwe bessen en streusel zijn zacht met een krokante topping, en fris door de citroen. Heerlijk bij ontbijt of koffie!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Baktijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Gebak, Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 16 muffins

Equipment

  • mixer
  • Hoge cupcakevormpjes
  • Muffinbakplaat
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor het streusel

  • 70 g boter koud
  • 70 g kristalsuiker
  • 70 g patisseriebloem
  • 1 citroen alleen de zeste
  • 70 g amandelschilfers

Voor het beslag

  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 250 g kristalsuiker
  • 2 citroenen alleen de zeste
  • 1 theelepel vanille-extract of vanillepasta
  • 2 eieren
  • 250 g patisseriebloem
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 120 g verse kaas mager
  • 250 g blauwe bessen diepvries of vers

Instructies
 

Maak eerst het streusel:

  • Meng boter met suiker, bloem en citroenzeste met je vingers door elkaar tot je de textuur van nat zand bekomt.
  • Meng er de amandelschilfers door.
  • Zet in de koelkast tot gebruik.
    Streusel maken / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Maak nu het beslag van de muffins:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Klop boter met suiker, citroenzeste en vanille romig met de mixer.
  • Klop er dan één voor één de eieren door.
  • Meng bloem met bakpoeder en zout en voeg de helft toe aan het beslag. Klop door.
  • Klop er nu de verse kaas door, en nadien de rest van het bloemmengsel .
    Beslag maken / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Spatel er de blauwe bessen door.
    Bosbessen bij beslag doen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Zet hoge cupcakevormpjes in een muffinbakplaat.
  • Lepel telkens een flinke eetlepel van het beslag in de vormpjes. Je hebt voldoende beslag voor een 16-tal muffins.
  • Strooi er nu het streusel over.
    Streusel over muffins verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Zet in het midden in de oven en bak in +/- 30 minuten gaar.
  • Neem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer de muffins met blauwe bessen en streusel.

Notities

  • Klop boter en suiker mooi romig. Zorg eerst en vooral dat je zachte boter gebruikt op kamertemperatuur. De ene boter is harder dan de andere: dat merk je al als je de pakjes koopt in de winkel. Voor het beslag is het het beste dat je zachte boter gebruikt. Goeie merken daarvoor zijn bijvoorbeeld Kerrygold (o.a. bij Colruyt, Delhaize en Carrefour) of Campina (bij Albert Heijn). Neem die minstens een half uur voor je begint uit de koelkast, en klop hem nadien samen met de suiker goed romig. Als je zachte boter gebruikt, duurt dit ongeveer 2 minuten.
  • Gebruik voor de streusellaag harde, ijskoude boter. Voor de streusellaag heb je dan eigenlijk het omgekeerde nodig: boter die van nature hard is, en die je rechtstreeks uit de koelkast gebruikt. De meeste huismerken voldoen aan deze eigenschappen, maar bijvoorbeeld ook Carlsbourg (o.a. bij Colruyt en Delhaize). Als de boter te zacht is, bekom je nooit de kruimelige textuur.
  • Gebruik hoge cupcakevormpjes. Voor het beste resultaat gebruik je hoge cupcakevormpjes. Ik kocht de mijne bij Ine van Studio Lala maar als je een beetje handig bent – in tegenstelling tot mij, kan je ze ook zelf maken. Je kan uiteraard ook gewone cupcakevormpjes gebruiken, maar dan zal je beslag iets meer uitvloeien en zullen de muffins minder hoog zijn. Maar daarom niet minder lekker natuurlijk!
  • Meng de blauwe bessen kort en voorzichtig door het beslag. Om te voorkomen dat de bessen barsten, moet je ze voorzichtig en in zo weinig mogelijk stappen door het beslag spatelen. Als je diepvriesbessen gebruikt, neem ze dan pas uit de vriezer als je ze nodig hebt, en hou er rekening mee dat je beslag heel hard zal worden doordat de temperatuur ineens zakt. Dit is zeker niet erg, maar je zal wat extra armkracht nodig hebben om alles in een drietal scheppen gemengd te krijgen. Als er toch bessen barsten, wanhoop dan niet: je muffins zullen nog even lekker zijn, alleen zal je beslag er wat paarsig uitzien. Maar eens gebakken, zie je daar bijna niks meer van.
Trefwoord amandelen, bakken, blauwe bessen, bosbessen, citroen, plattekaas, verse kaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik de blauwe bessen vervangen?

Je kan ook ander (rood) fruit gebruiken, zoals frambozen of braambessen.

Hoe lang kan je deze muffins met blauwe bessen bewaren?

In een goed afgesloten doos kan je ze zeker 5 dagen bewaren.

Kan ik deze muffins met blauwe bessen invriezen?

Dat kan, maar de streusellaag zal minder krokant zijn. Verpak ze goed in plasticfolie en bewaar maximaal 3 maanden. Laat langzaam ontdooien op kamertemperatuur.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Mexicaanse soep met pompoen en paprika
2 jaar geleden: Bruschetta met feta, sinaasappel en ham
3 ,jaar geleden: Eenvoudig dessert met mango en passievrucht
4 jaar geleden: Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki
7 jaar geleden: Moussaka met pompoen
8 jaar geleden: Maïsburgers met tomatenrelish
9 jaar geleden: Geroosterde aubergine met tahinsaus

  • Mexicaanse soep met pompoen en paprika / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Bruschetta met feta, sinaasappel en ham / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Eenvoudig dessert met mango en passievrucht / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Moussaka met pompoen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Vlaaien van mijn mama

Vlaaien van mijn mama

Vlaaien: wij aten ze vroeger regelmatig, en toch duurde het jaren voor ik ze thuis ook eens uitprobeerde. Intussen zet ik hier elke paar maanden enkele schaaltjes in de oven. Iedereen is er dol op. En het gevoel van nostalgie en de mooie herinneringen aan mijn...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest