In deze tijd van het jaar, wanneer we meer wolken zien dan zon, meer nacht dan dag en meer regen dan ons lief is, probeer ik op mijn bord toch wat kleur te toveren. Ik laat de courgettes en aubergines links liggen en kies resoluut voor een stevige basis van echte wintergroenten. De maaltijd moet daarenboven verwarmend zijn, wat troost bieden en energie geven om er weer tegenaan te gaan. En deze moussaka met pompoen doet dat allemaal!
Dit gerecht is daarenboven lichter dan de traditionele variant gezien de patatjes achterwege blijven. Je hoeft echter niet te vrezen dat je daardoor geen vullende maaltijd krijgt: met een groene salade van veldsla in kruidige vinaigrette erbij heb je het perfecte avondmaal voor een drukke dag. En de extra pittigheid, in de vorm van wat rode chilisnippers die je na de baktijd over je pruttelende ovenschotel strooit, warmt je meteen op. We krijgen de winter wel klein.
Bron: delicious. januari 2016
Wat heb je nodig?
Voor het gehaktmengsel
olijfolie
1 ui, fijngesneden
3 teentjes look, geperst
1 tl gemalen komijn
1/2 tl chilipeper
2 tl oregano
500 g (runds)gehakt
250 ml rode wijn
400 g tomatenblokjes in blik
500 g pompoen, geschild en in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden
250 g kastanjechampignons, in schijfjes
peper en zout
Voor de kaassaus
75 g boter
75 g bloem
600 ml melk
80 g geraspte pecorino
Voor de afwerking
1 tl rode chili, fijngehakt
1 tl peterselie, fijngehakt
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak de ui en look hierin glazig, samen met de specerijen.
Voeg het gehakt toe en bak rul.
Blus met de rode wijn en laat grotendeels verdampen.
Voeg alle andere ingrediënten behalve de champignons toe en breng aan de kook.
Laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot de pompoen beetgaar is.
Voeg de champignons de laatste 5 minuten ook toe.
Kruid bij met peper en zout.
Maak intussen de kaassaus.
Smelt de boter op laag vuur.
Roer er de bloem door en laat eventjes mee bakken.
Roer er geleidelijk aan de melk door tot je een gebonden saus bekomt.
Voeg de kaas toe en kruid naar smaak met peper en zout.
Verdeel het gehakt over de ovenschotel.
Schep er de kaassaus op en bak in 10 minuten goudbruin.
Laat 10 minuten rusten en besprenkel met de chili en peterselie.
Serveer de moussaka met pompoen.
Wat was dat heerlijk! Zeker met de ‘verse’ Italiaanse parmezaan in de kaas saus!
Blij dat het gesmaakt heeft! Ik heb de moussaka toevallig vorige week ook nog eens op tafel gezet, het blijft een heerlijk recept! 🙂
En of het lekker is! Heb het dit weekend geprobeerd en het werd unaniem goedgekeurd. En nu maar hopen dat ik nog een butternut uit papa’s tuin kan versieren.
Wat leuk om te horen! Blij dat het gesmaakt heeft Christel!
tja, vraag me af of ik de pompoen ook nog een kans moet geven… ik lust dat eigenlijk enkel in soep…
Ik ben zelf ook geen grote fan, moet ik toegeven, maar op deze manier lust ik het wel… Aan jou de keuze! 🙂
Oh wauw. Dit ziet er echt zo lekker uit. Misschien moet ik pompoen nog eens een kans geven, maar dan in zo’n gerecht!
Uit Delicious kan je toch super recepten halen hé ? Ik ben nog altijd blij met mijn abonnement. Dit ziet er ook zalig lekker uit.
Bedankt Peggy! xxx
Dat ziet er zalig uit! en niet te moeilijk 🙂 ik ga dat ook eens maken!
Het IS ook zalig! Geniet ervan! ?