Mexicaanse soep met pompoen en paprika

29 januari 2022 | Creatief met pompoen, Gesponsorde berichten, Gezond, Recepten, Smaakvol vegetarisch, Verwarmende soep

Deze Mexicaanse soep met pompoen en paprika brengt de zon in huis. Veel groenten, warme specerijen en nét voldoende pit: dat doet de kou onmiddellijk vergeten! Daarenboven heb je maar een half uurtje tijd nodig om dit op tafel te toveren. Deze week eens proberen?

Mexicaanse soep met pompoen en paprika / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De vermoeidheid heeft zich de laatste weken in mijn lijf genesteld. Het liefst van al kroop ik voor een knisperend houtvuur onder een dekentje in de zetel met een goed boek. Maar de realiteit is dat er gemoederd, gezorgd en gewerkt moet worden. De moeheid moet wachten, het laatste beetje energie moet uit de tank. En als je jezelf dan even toelaat om stil te staan, dan pas voel je hoever je over de grens aan het gaan bent.

Het dagelijks koken moet daar ook aan inboeten. Ik doe het nog wel, maar niet altijd van harte. Ik kies gemakkelijkheidshalve voor snelle, eenvoudige bereidingen waar ik niet teveel boodschappen moet voor doen. En deze Mexicaanse soep is dan een lifesaver. Gewoon een hoop groenten op een bakplaat zwieren, twintig minuten laten roosteren in de oven en mixen met bouillon. Makkelijker wordt het niet.

Hoe maak je deze Mexicaanse soep met pompoen en paprika?

Het enige échte werk dat deze soep vergt, is het snijden van de groenten. Maar ook hier maken we het onszelf gemakkelijk: doe geen moeite om de butternut te schillen. Dat is niet alleen een érg vervelende klus, het is daarenboven volstrekt onnodig. Snijd boven- en onderkant van de pompoen, verdeel in 4 en verwijder de zaadlijsten. Snijd nu in blokjes, en doe hetzelfde met de paprika.

Schep samen met de chilipeper, rode ui en look om met olijfolie en specerijen. Voor deze Mexicaanse soep kies ik voor komijn-, koriander- en paprikapoeder. Mocht je daar fan van zijn, kan je ook gerookt paprikapoeder gebruiken, maar ik ben zelf geen grote liefhebber. Rooster de groenten nu 20 minuten in een oven van 200 °C.

Schep alle groenten in een blender samen met 750 ml (kippen)bouillon. Mix glad en je soep is al klaar. Ik serveer de soep graag met een lepeltje zure room, wat verkruimelde tortillachips, enkele blaadjes koriander en een royale portie geraspte cheddar. Zo krijgt je doordeweekse lunch meteen wat meer allure.

Tip voor het bereiden van deze Mexicaanse soep met pompoen en paprika

  • Kies voor butternutpompoen. Deze soort heeft stevig vruchtvlees en een dunne schil. Je hoeft hem dus niet te schillen.
  • Proef van de chilipeper en voeg eventueel meer (of minder) toe. Chilipepers zoals wij die in de supermarkt kopen, kunnen érg verschillen qua pittigheid. Sommige kan ik zo – rauw – opeten, terwijl andere meteen je mond in brand zetten. Ik test de pittigheid meestal door de steelaanzet van de peper te snijden en deze met de snijkant kort over mijn lippen te wrijven. Proef je meteen pikant, dan weet je dat je met een heet exemplaar te maken hebt. Krijg je een milde smaak, dan is de peper eerder zacht. Pas de hoeveelheid die je gebruikt daaraan aan. Zelf gebruik ik in dit recept een halve hete peper.
  • Rooster de groenten in een ondiepe ovenschaal. Als je een schaal met hoge opstaande randen gebruikt, kan het vocht uit de groenten minder goed verdampen. Dat zal ervoor zorgen dat de groenten moeilijker zullen roosteren, maar net veel vocht loslaten. Een platte ovenschaal of bakplaat is een betere keuze.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Ingrediënten Mexicaanse soep met pompoen en paprika / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze Mexicaanse soep met pompoen en paprika geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Mexicaanse soep met pompoen en paprika / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Mexicaanse soep met pompoen en paprika

Deze Mexicaanse soep met pompoen en paprika brengt de zon in huis! Rooster de groenten in de oven en mix nadien glad met bouillon. Snel klaar en heerlijk.
3 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Soep
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Equipment

  • ondiepe ovenschaal of bakplaat
  • blender of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 1 kleine butternutpompoen +/- 850 g
  • 3 rode paprika's steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
  • 2 rode uien gepeld
  • 1/2 pittige rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
  • 4 teentjes look gepeld
  • 3 el olijfolie
  • 2 el korianderpoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl fijn zeezout
  • 750 ml (kippen)bouillon
  • zout en peper

Om te serveren

  • 1 bosje koriander fijngehakt
  • 50 g geraspte cheddar
  • 1 handvol tortillachips verkruimeld
  • 125 ml zure room

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor 200 °C (hetelucht).
  • Snijd boven- en onderkant van de pompoen, verdeel in 4 stukken en verwijder de zaadlijsten.
  • Snijd pompoen, paprika, ui en chili in stukken.
  • Schep om met look, olijfolie, specerijen en zout. Verdeel over een bakplaat.
    Pompoen, paprika, rode ui, chili en look omscheppen met specerijen en olijfolie / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.
    Pompoen, paprika, rode ui, chili en look geroosterd in de oven / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Schep de groenten in een blender en voeg de bouillon toe. Mix glad.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Verdeel de Mexicaanse soep over 4 borden.
  • Garneer met koriander, cheddar, tortillachips en zure room.

Notities

  • Kies voor butternutpompoen. Deze soort heeft stevig vruchtvlees en een dunne schil. Je hoeft hem dus niet te schillen.
  • Proef van de chilipeper en voeg eventueel meer (of minder) toe. Chilipepers zoals wij die in de supermarkt kopen, kunnen érg verschillen qua pittigheid. Sommige kan ik zo – rauw – opeten, terwijl andere meteen je mond in brand zetten. Ik test de pittigheid meestal door de steelaanzet van de peper te snijden en deze met de snijkant kort over mijn lippen te wrijven. Proef je meteen pikant, dan weet je dat je met een heet exemplaar te maken hebt. Krijg je een milde smaak, dan is de peper eerder zacht. Pas de hoeveelheid die je gebruikt daaraan aan. Zelf gebruik ik in dit recept een halve hete peper.
  • Rooster de groenten in een ondiepe ovenschaal. Als je een schaal met hoge opstaande randen gebruikt, kan het vocht uit de groenten minder goed verdampen. Dat zal ervoor zorgen dat de groenten moeilijker zullen roosteren, maar net veel vocht loslaten. Een platte ovenschaal of bakplaat is een betere keuze.
Trefwoord cheddar, chili, koriander, maaltijdsoep, paprika, pompoen, rode ui, soep, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Waardoor kan ik de butternut vervangen?

Je kan ook een andere pompoensoort met stevig vruchtvlees gebruiken. Hokkaido (kastanjepompoen) is een goeie vervanger. Als je geen pompoen hebt, lukt het met zoete aardappel ook.

Kan ik pompoenblokjes uit de diepvries gebruiken?

Dat is in dit recept minder aangewezen. Je kan die immers moeilijk roosteren, omdat ze teveel vocht loslaten. In dat geval zou je de groenten allemaal kunnen stoven in een kookpot op het vuur, en nadien de bouillon toevoegen. Na een twintigtal minuten koken kan je de soep mixen. De smaak zal minder zoet en vol zijn, maar nog steeds erg lekker.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham
2 jaar geleden: Eenvoudig dessert met mango en passievrucht
6 jaar geleden: Soep van pompoen en rammenas
7 jaar geleden: Maïsburgers met tomatenrelish
8 jaar geleden: Geroosterde aubergine met tahinsaus

  • Bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Eenvoudig dessert met mango en passievrucht / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Soep van pompoen en rammenas
    • Pin
    • Pin
    • Pin

5 Reacties

  1. Sara

    Hoi Annelies, heb deze middag jouw Mexicaanse soep klaargemaakt. Super snel en mega lekker!!!!!

    Antwoord
    • Annelies

      Dat doet mij plezier! Bedankt voor je berichtje & nog veel kookplezier! 🧡

      Antwoord
  2. Marjan

    Ik heb de soep gisteren gemaakt. Heel erg lekker. Een aanrader!

    Antwoord
    • Annelies

      Wow, dat was snel! Bedankt voor je bericht, ik ben blij dat het gesmaakt heeft!

      Antwoord
    • Annelies

      Wat leuk! Dank je wel om het te laten weten, blij dat het gesmaakt heeft!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest