Zomer, dat is barbecueën. Spijtiggenoeg zijn wij zelf redelijk beperkt in de mogelijkheden, met onze kleine stadstuin en compact balkon. Toch halen we in de zomer onze grill zo vaak mogelijk boven. Dikwijls hou ik het vrij eenvoudig, met vlees van de slager dat ik zelf licht kruid, maar soms mag het al eens wat meer zijn. En dan maak ik bijvoorbeeld deze gemarineerde kipsaté met watermeloen en noedels.
Dit recept komt uit Foodies magazine van juni 2021. Het staat in een reportage over de Vietnamese keuken, en trok daardoor meteen mijn aandacht. Nadat ik een kookles Vietnamees volgde bij Eethaven, hebben de Vietnamese smaken mijn hart veroverd. De frisse, uitgebalanceerde aroma’s zijn sindsdien niet meer weg te slaan uit mijn weekmenu’s.
De tweede reden dat het recept mij aansprak, is dat het vrij makkelijk en zonder veel inspanning te bereiden is. Je hebt eigenlijk maar een dik half uur nodig om dit te bereiden, het marineren zelf niet meegerekend.
Hoe maak je deze gemarineerde kipsaté met watermeloen en noedels?
Starten doen we met het maken van de marinade. Daarvoor roer je eenvoudigweg vissaus, limoensap, kristalsuiker en look door elkaar. Laat de kip minstens 2 uur en liefst 1 nacht marineren. Om de salade te maken, hoef je enkel watermeloen in blokjes te snijden en te mengen met versgehakte kruiden en limoensap. De noedels laat ik garen in net gekookt water en meng ik nadien met een snelle dressing.
Eens je klaar bent om te grillen, neem je de kip uit de marinade en rijg je de blokjes aan satéstokjes. Even op de barbecue (of – bij Belgisch zomerweer – op de (grill)pan) en nadien kort door de ingekookte marinade wentelen. Het leuke vind ik ook dat iedereen nadien naar hartelust zijn bord kan garneren met wat hij/zij ook maar lekker vindt: sojascheuten, verse kruiden, limoen, chilipeper of voor mijn medestanders: een flinke portie sriracha.
Tips voor het bereiden van deze gemarineerde kipsaté met watermeloen en noedels
- Begin een dag op voorhand aan dit recept. Zo heeft de kip voldoende tijd om alle smaken uit de marinade op te nemen. Het minimum is 2 uur, maar hoe langer het vlees kan marineren, hoe smaakvoller het resultaat.
- Spoel de noedels met koud water. Ik gaar de noedels door ze te laten weken in een kom met recent gekookt water (uit de waterkoker). Eens ze er 5 minuutjes in gelegen hebben, zijn ze gaar. Giet af en spoel onmiddellijk met koud water. Zo gaan ze niet kleven.
- Bak de gemarineerde kipsaté op middelmatig vuur. Als je ze boven het heetste stuk van de barbecue bakt, zullen ze snel verbranden door de grote hoeveelheid suiker in de marinade. Kies dus voor middelmatige warmte,
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Bron: Foodies magazine, juni 2021 (licht aangepast)
Gemarineerde kipsaté met watermeloen en noedels
Equipment
- barbecue of (grill)pan
- satéstokjes
Ingrediënten
- 100 ml vissaus
- 150 ml kristalsuiker
- 1 limoen alleen het sap
- 6 teentjes look geperst
- 500 g kippenboutfilet in blokjes
- 1 scheutje olie
- peper en zout
Voor de watermeloensalade
- 400 g watermeloen
- 1 bosje munt gehakt
- 1 bosje koriander gehakt
- 3 lente-uitjes gehakt
- 1 limoen alleen het sap
Voor de noedels
- 100 g fijne rijstnoedels
- 2 el rodewijnazijn
- 2 el vissaus
- 1 el kristalsuiker
Om te serveren
- 50 g sojascheuten
- 1 limoen in partjes gesneden
- 1 rode chilipeper fijngehakt
Instructies
- Meng vissaus, kristalsuiker, limoensap en look tot een marinade.
- Voeg er de kipblokjes aan toe en laat in een afgesloten kom minstens 2 uur en liefst een hele nacht marineren.
Voor de watermeloensalade
- Verwijder de schil van de watermeloen en snijd in blokjes.
- Hak de kruiden en lente-uitjes en roer door de watermeloen.
- Sprenkel er het limoensap over.
Voor de noedels
- Week de fijne rijstnoedels in recent gekookt water tot ze zacht zijn. Giet af.
- Roer rodewijnazijn, vissaus en kristalsuiker tot een dressing en roer door de noedels.
Voor de kipsaté
- Neem de kippenblokjes uit de marinade en dep droog.
- Rijg aan satéstokjes.
- Bak de kipsaté's goudbruin en gaar in een scheutje olie op de grillpan of gaar ze op de barbecue. Strijk ze dan in met oilijfolie voor je ze op de rooster legt.
- Kruid bij met peper en zout.
- Kook intussen de marinade in tot siroop (+/- 15 min.).
- Wentel de saté's door de ingekookte marinade.
Om te serveren
- Verdeel watermeloensalade en noeldes over 4 borden.
- Leg er een kipsaté bij.
- Garneer met sojascheuten, limoenpartjes en chilipeper.
- Serveer de gemarineerde kipsaté met noedels en watermeloen.
Notities
- Begin een dag op voorhand aan dit recept. Zo heeft de kip voldoende tijd om alle smaken uit de marinade op te nemen. Het minimum is 2 uur, maar hoe langer het vlees kan marineren, hoe smaakvoller het resultaat.
- Spoel de noedels met koud water. Ik gaar de noedels door ze te laten weken in een kom met recent gekookt water (uit de waterkoker). Eens ze er 5 minuutjes in gelegen hebben, zijn ze gaar. Giet af en spoel onmiddellijk met koud water. Zo gaan ze niet kleven.
- Bak de gemarineerde kipsaté op middelmatig vuur. Als je ze boven het heetste stuk van de barbecue bakt, zullen ze snel verbranden door de grote hoeveelheid suiker in de marinade. Kies dus voor middelmatige warmte,
Veel gestelde vragen
Je kan de kip alvast marineren, en zowel de noedels als de watermeloensalade bereiden. Zo hoef je voor het eten enkel nog de saté’s te maken en te bakken.
Dat kan. Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat en reken ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.
Het originele recept uit Foodies is met kippenvleugels. De baktijden zijn dan langer: 20 à 25 minuten op de barbecue of 45 minuten in een oven van 200 °C (hetelucht).
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Bramenmilkshake met vlierbloesem
4 jaar geleden: Gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa
5 jaar geleden: Gazpacho van geroosterde groenten
6 jaar geleden: Tiramisu van rabarber en zandkoekjes
7 jaar geleden: Zomerse dorade met gremolata, citroenpuree en kruidige courgette
Ziet er weer super uit Annelies 👍🏻 Staat met stip genoteerd …
Leuk! Ik hoop dat het jullie even goed smaakt als ons! ☺️