Als ik in de zomer door de stad loop, en ik zie ook maar ergens gazpacho op de menukaart verschijnen, dan kan ik het mij niet laten binnen te stappen. De Spaanse koude soep behoort tot mijn absolute favoriete maaltijden. Daarenboven is hij érg gemakkelijk zelf te maken: gewoon wat zongerijpte groenten met smaakmakers mixen. Probleem is dat de zomer dit jaar niet echt meewilt. De regen blijft maar komen en de zon staat slechts sporadisch hoog aan de hemel. Dat proef je ook aan de groenten: de smaak is nog niet helemaal top. Om dan toch van mijn lievelingskost te kunnen genieten, heb ik een gazpacho van geroosterde groenten bedacht.
Het recept blijft even simpel als geniaal: verdeel tomaten, paprika’s, look en ui over een bakplaat met wat olijfolie, laat garen in de oven, mix fijn en kruid naar smaak. De soep smaakt vol en romig, zonder dat er ook maar één ongezonde toevoeging aan te pas komt. Ik werk het geheel graag af met wat fijngesneden groenten. Ik vond prachtige tomberry’s bij Albert Heijn en móest ze gewoon kopen. Gehalveerd en gemengd met brunoise van komkommer en rode ui vormen ze de perfect garnituur voor je gazpacho van geroosterde groenten. Om het geheel wat decadenter maken, bakte ik er kruidige croutons bij. Mijn idee van zomer op je bord!
Wat heb je nodig?
750 g tomaten
2 rode paprika’s
2 rode uien
3 teentjes look, ongepeld
olijfolie
peper en zout
3 el rode wijnazijn
Voor de croutons
1/4 ciabatta
paprikapoeder
provençaalse kruiden
lookolie
Voor de garnituur
1/2 komkommer, zonder zaadjes
tomberry’s of kerstomaten, gehalveerd
basilicum
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de tomaten in vier.
Verwijder de zaadlijsten en steelaanzet van de paprika en snijd in grove stukken.
Pel de ui en snijd in vier. Houd één kwartje apart voor de garnituur.
Verdeel de groenten over een bakplaat en besprenkel met een flinke scheut olijfolie.
Leg er de ongepelde teentjes look bij.
Kruid met peper en zout.
Schuif de groenten 35 minuten in de oven om te roosteren.
Maak intussen de croutons.
Snijd de ciabatta in sneetjes en nadien in croutons van +/- 1 op 1 cm.
Verhit een flinke hoeveelheid lookolie in een pan op hoog vuur.
Bak er de croutons aan alle zijden goudbruin in aan. Blijf bij de pan, want dit gaat heel snel.
Kruid ze intussen met paprika en provençaalse kruiden.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Knijp de teentjes look uit hun pel.
Doe ze samen met de hele inhoud van de bakplaat in een passe-vite en pureer.
Roer de rode wijnazijn door de soep.
Proef en kruid naar smaak bij met extra azijn, peper en zout.
Zet minstens een uur in de koelkast tot de soep goed fris is.
Snijd de komkommer en het achtergehouden kwartje ui in fijne brunoise.
Meng met de gehalveerde tomberry’s.
Verdeel de soep over 4 kommetjes.
Garneer met fijngesneden groenten en croutons.
Werk af met basilicum.
Serveer de gazpacho van geroosterde groenten.
0 reacties