Vietnamese noedels met filet pur

9 januari 2021 | Aziatisch, Frisse slaatjes, Gezond, Hittegolf, Home thema, Lente in de lucht, Recepten, Snel klaar

Januari sleept zich voort op zijn wollen kousenvoeten. De grijze wolken herbergen nog geen belofte van licht. Ik heb mij deze week weer op gang getrokken, zachtjesaan, met behoedzame stapjes, vage plannen en voorzichtig ontluikend enthousiasme.

December was donker maar toch gezellig, eenzaam maar ook verbonden. De bladzijde is omgeslagen, en ik hoop – net als zovelen – op een rustiger jaar met meer vrijheid. Ook de zware feestgerechten, copieuze maaltijden en honderd-en-een aperitiefjes van de laatste weken heb ik even achter mij gelaten. Niet dat ik nu ineens ga diëten – het feit dat ik dat elk jaar weer overweeg is genoeg bewijs dat het niet werkt – maar wat lichter dineren staat wél op mijn agenda.

Ik trap het nieuwe jaar af met deze Vietnamese noedels met filet pur. Het recept is even eenvoudig als fris. Ik maak een snel sausje met Aziatische smaakmakers, en serveer dat bij kort gebakken rundvlees en krokante groenten. Als je dat zou willen, kan je de wortels en sojascheuten gerust roerbakken, maar ik vind het in dit geval niet nodig. De noedels geef ik er wel warm bij, dat zorgt voor een aangenaam contrast. Het spreekt voor zich dat de kwaliteit van het vlees hier van groot belang is: ik vertrouw daarvoor op mijn vaste slager St. Pierre.

Dit gerecht is trouwens voldoende veelzijdig om zich te buigen naar de inhoud van jouw keukenkasten. Nog wat edamame of sperziebonen in de vriezer en een halve komkommer in de groentelade? Liever rijst dan noedels? Doe gerust. Want ook dat is koken na de feesten: restjes opgebruiken en schoon schip maken met die aangebroken zakjes achteraan de voorraadkast. En dan ontdekken dat het resultaat zoveel smaakvoller is dan je had kunnen vermoeden. Heerlijk koken is me dat!

Vietnamese noedels met filet pur / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Vietnamese noedels met filet pur

Deze Vietnamese noedels met filet pur zijn snel klaar, eenvoudig te bereiden en lekker gezond. De saus zorgt voor pit, de groenten maken het gerecht fris en licht.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Vietnamees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de saus

  • 1 rode chili steelaanzet & zaadlijsten verwijderd
  • 1 teentje look gepeld
  • 1 el gember geraspt
  • 1,5 el suiker
  • 3 el water
  • 2 el limoensap
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el vissaus

Voor de steak

  • 300 g filet pur kamertemperatuur
  • 2 tl sesamolie
  • peper en zout naar smaak

Erbij

  • 250 g rijstnoedels gaar
  • 2 wortels geschild en in linten getrokken met een dunschiller
  • 200 g sojascheuten gespoeld
  • 1 bosje lente-ui schoongemaakt en fijngehakt
  • 1 bosje koriander fijngehakt
  • 1 limoen in partjes

Instructies
 

Maak eerst de saus.

  • Hak de chilipeper fijn en pers de look. 

  • 
Meng met gember, suiker, water, limoensap, rijstazijn en vissaus.
    Saus inkoken / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Verwarm op zacht vuur tot de suiker gesmolten is.
 
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Bereid de filet pur.

  • Dep de filet pur droog en wrijf in met sesamolie.
    Ingrediënten Vietnamese noedels met filet pur / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Kruid royaal met peper en zout.
  • Schroei in een hete pan tot alle zijden goudbruin zijn.
  • Laat even rusten en snijd in dunne plakjes.

Om te serveren.

  • Verdeel het vlees over 4 borden en garneer met rijstnoedels, wortels, sojascheuten, lente-ui, koriander, limoen en de saus.
  • Serveer de Vietnamese noedels met filet pur.
Trefwoord gember, koriander, limoen, noedels, rundvlees, steak, wortel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…

5 jaar geleden: Aziatische noedelsalade
6 jaar geleden: Carpaccio van bietjes met geitenkaas en slaatje met mineola
7 jaar geleden: Kabeljauw met kruidenkorst en kruidenpuree

  • Noedels met gehakt en garnalen
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele frisse slaatjes

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Ik zit een beetje in een blog-dipje. Of misschien eerder een inspiratie-dipje. Ik wil hier wel recepten delen - heel graag zelfs - maar ik leek de inspiratie maar niet te kunnen vinden. Uren in de keuken, achter de computer en met mijn neus in kookboeken ten spijt: ik...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest