Januari sleept zich voort op zijn wollen kousenvoeten. De grijze wolken herbergen nog geen belofte van licht. Ik heb mij deze week weer op gang getrokken, zachtjesaan, met behoedzame stapjes, vage plannen en voorzichtig ontluikend enthousiasme.
December was donker maar toch gezellig, eenzaam maar ook verbonden. De bladzijde is omgeslagen, en ik hoop – net als zovelen – op een rustiger jaar met meer vrijheid. Ook de zware feestgerechten, copieuze maaltijden en honderd-en-een aperitiefjes van de laatste weken heb ik even achter mij gelaten. Niet dat ik nu ineens ga diëten – het feit dat ik dat elk jaar weer overweeg is genoeg bewijs dat het niet werkt – maar wat lichter dineren staat wél op mijn agenda.
Ik trap het nieuwe jaar af met deze Vietnamese noedels met filet pur. Het recept is even eenvoudig als fris. Ik maak een snel sausje met Aziatische smaakmakers, en serveer dat bij kort gebakken rundvlees en krokante groenten. Als je dat zou willen, kan je de wortels en sojascheuten gerust roerbakken, maar ik vind het in dit geval niet nodig. De noedels geef ik er wel warm bij, dat zorgt voor een aangenaam contrast. Het spreekt voor zich dat de kwaliteit van het vlees hier van groot belang is: ik vertrouw daarvoor op mijn vaste slager St. Pierre.
Dit gerecht is trouwens voldoende veelzijdig om zich te buigen naar de inhoud van jouw keukenkasten. Nog wat edamame of sperziebonen in de vriezer en een halve komkommer in de groentelade? Liever rijst dan noedels? Doe gerust. Want ook dat is koken na de feesten: restjes opgebruiken en schoon schip maken met die aangebroken zakjes achteraan de voorraadkast. En dan ontdekken dat het resultaat zoveel smaakvoller is dan je had kunnen vermoeden. Heerlijk koken is me dat!
Vietnamese noedels met filet pur
Ingrediënten
Voor de saus
- 1 rode chili steelaanzet & zaadlijsten verwijderd
- 1 teentje look gepeld
- 1 el gember geraspt
- 1,5 el suiker
- 3 el water
- 2 el limoensap
- 2 el rijstazijn
- 2 el vissaus
Voor de steak
- 300 g filet pur kamertemperatuur
- 2 tl sesamolie
- peper en zout naar smaak
Erbij
- 250 g rijstnoedels gaar
- 2 wortels geschild en in linten getrokken met een dunschiller
- 200 g sojascheuten gespoeld
- 1 bosje lente-ui schoongemaakt en fijngehakt
- 1 bosje koriander fijngehakt
- 1 limoen in partjes
Instructies
Maak eerst de saus.
- Hak de chilipeper fijn en pers de look.
- Meng met gember, suiker, water, limoensap, rijstazijn en vissaus.
- Verwarm op zacht vuur tot de suiker gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Bereid de filet pur.
- Dep de filet pur droog en wrijf in met sesamolie.
- Kruid royaal met peper en zout.
- Schroei in een hete pan tot alle zijden goudbruin zijn.
- Laat even rusten en snijd in dunne plakjes.
Om te serveren.
- Verdeel het vlees over 4 borden en garneer met rijstnoedels, wortels, sojascheuten, lente-ui, koriander, limoen en de saus.
- Serveer de Vietnamese noedels met filet pur.
Een lepeltje terug in de tijd…
5 jaar geleden: Aziatische noedelsalade
6 jaar geleden: Carpaccio van bietjes met geitenkaas en slaatje met mineola
7 jaar geleden: Kabeljauw met kruidenkorst en kruidenpuree
0 reacties