Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar toch speciaal.
Ik heb mij voor dit recept gebaseerd op de beroemde pasteis de nata uit Portugal. Ik heb geprobeerd de bereidingswijze wat te vereenvoudigen, maar ik moet toegeven deze taartjes met pudding wel wat aandacht vragen. Je kan hier en daar een shortcuts nemen, maar het resultaat is toch het beste als je alle stappen nauwgezet volgt.
Zelf hou ik er wel van, en vind ik het wat uitgebreidere recept toch de moeite waard: je bent er misschien langer mee bezig, maar dan heb je wel 12 perfect gebakken individuele taartjes. Serveer ze zo, bestrooit met wat kaneel en poedersuiker, of versier naar eigen goeddunken met kleine paaseitjes… Smaken zullen ze sowieso!
Hoe maak je deze taartjes met pudding, citroen en kaneel?
Het recept bestaat uit twee delen: een voor de vulling, en een voor het deeg.
Voor de vulling verhit je room met vanille en sinaasappelschil. Breng op zeer zacht vuur tegen de kook aan. Klop intussen bloem los met wat extra room, en giet er nadien de warme room bij. Roer goed door, zodat er geen klonters meer zijn. Klop er nu eidooiers en suiker door, en zet opnieuw op het vuur.
Zowel de bloem als de eidooiers zorgen voor binding. Om die op gang te brengen, moet je het mengsel al roerend terug verwarmen, tot je duidelijk merkt dat de pudding dikker wordt. Het mengsel heeft dan een temperatuur van +/- 80°C. Als je wat onzeker bent over de binding, loont het zeker de moeite om een voedselthermometer aan te schaffen: dan ben je altijd zeker.
Laat de pudding nu afkoelen, klop er dan het citroensap door en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Voor het deeg besmeer je een vel bladerdeeg met een mengsel van boter, suiker en kaneel. Leg er een tweede vel op en rol op tot een slang. Snijd er de twee uiteinden af en verdeel de rest van het deeg in 12 stukken van ongeveer 1 centimeter breed.
Duw elk stuk plat met de palm van je hand en rol dan uit tot een dikte van +/- 4 mm. Leg in een ingevette muffinvorm en duw met je duimen tegen de randen tot elke holte volledig bedekt is. De deegbodems gaan we nu blind bakken. Nadien vul je ze met pudding en bak je de taartjes nog eens 20 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen, bestuif met poedersuiker en kaneel, en serveer.
Tips voor het bereiden van deze taartjes met pudding, citroen en kaneel
- Verwarm de pudding goed zodat er voldoende binding is. Dit is meteen ook het moeilijkste deel van het recept, omdat je het mengsel niet mag laten koken, want dan stollen de eieren en krijg je stukjes roerei in de vulling. Werk dus sowieso op zacht vuur, zodat je het proces goed onder controle hebt, en zet een bodempje koud water klaar in de wasbak, zodat je de pot daar kan inzetten als hij klaar is.
Verwarm het roommengsel op zacht vuur en blijf met een klopper roeren tot je duidelijk voelt dat de vulling zwaarder wordt en dus meer binding heeft. Je zal merken dat het mengsel licht begint te walmen en je voelt binding ook doordat er wat meer weerstand is bij het roeren. Neem nu onmiddellijk van het vuur en laat afkoelen in een bakje water. Mocht je vulling toch niet genoeg gebonden zijn, zal je nog steeds mooie taartjes kunnen bakken, maar zal de pudding er een beetje uitlopen. Even lekker, maar iets minder handig. - Bak de bodems blind. Je kan deze stap overslaan, en dan zal je nog steeds lekkere taartjes hebben. Alleen zal de bodem niet krokant en een beetje slap zijn. Geen ramp, maar ook niet ideaal.
- Schrik niet als de taartjes inzakken. Dat is perfect normaal. In de oven zullen ze opblazen, maar eens je ze uit de oven neemt, zakt de vulling weer naar beneden. Laat de taartjes afkoelen voor je ze met kaneel en poedersuiker bestrooit.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze taartjes met pudding, citroen en kaneel geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Taartjes met pudding, citroen en kaneel
Equipment
- kookpot
- bakblik voor muffins of cupcakes
- deegrol
- bakpapier
- bakparels of een andere steunvulling
- Oven
Ingrediënten
Voor de pudding
- 3,5 dl culinaire room 20% vetgehalte
- 35 g bloem + extra om het deeg uit te rollen
- 1 sinaasappel onbespoten of bio
- 2 vanillestokken
- 150 g kristalsuiker
- 5 eidooiers
- 1 citroen alleen het sap
Voor het deeg
- 2 vellen bladerdeeg
- 30 g boter + extra om in te vetten
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 eetlepel kaneel
Voor de afwerking
- kaneel
- poedersuiker
Instructies
Voor de pudding
- Klop 1 dl van de room los met de bloem.
- Snijd met een dunschiller 3 repen van de schil van de sinaasappel. Zorg dat je zo weinig mogelijk van het witte gedeelte mee hebt.
- Snijd de vanillestokken open en schraap er de zaadjes uit.
- Breng de overige 2,5 dl van de room op zeer zacht vuur aan de kook met de vanillepeulen en -zaden en de sinaasappelschil.
- Neem van het vuur zodra de room kookt en klop onder het bloemmengsel.
- Klop er ook de suiker en eidooiers door.
- Giet opnieuw in de kookpot en verwarm al roerend op zacht vuur tot de pudding begint in te dikken. Verwarm zeker niet hoger dan 80 °C.
- Neem onmiddellijk van het vuur, laat afkoelen en klop er het citroensap door. Hou koel tot gebruik.
Voor het deeg
- Rol 1 vel bladerdeeg uit op het werkblad.
- Smelt de boter en meng met suiker en kaneel.
- Giet op het deeg en verdeel met een kwastje over het hele oppervlak.
- Leg er het tweede vel bladerdeeg op en rol strak op.
- Snijd de uiteinden eraf en snijd de rol dan in 12 stukken van +/- 1 cm breed.
- Bestrooi het werkvlak met een beetje bloem, duw een stukje deeg plat en rol uit tot een dikte van +/- 4 mm. Herhaal met de andere deegstukjes.
- Vet een muffinbakblik in met boter en leg in elke holte een lapje deeg. Duw met je vingers uit tegen de randen tot het deeg de volledige holte bedekt.
- Laat 1 uur koelen in de koelkast. Verwijder nadien de sinaasappelschil en vanillepeulen uit de pudding.
Om de bodems blind te bakken (kan ev. weggelaten worden, zie tips)
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
- Neem het bakblik uit de koelkast.
- Beleg elke deegbodem met een stukje bakpapier en vul met bakparels.
- Bak 10 minuten blind in de oven.
- Verwijder het bakpapier en de bakparels.
Om de taartjes samen te stellen
- Verhoog de oventemperatuur tot 230 °C (boven- en onderwarmte).
- Vul de bodems met ongeveer anderhalve eetlepel pudding. Blijf een halve centimeter onder de rand.
- Zet in de oven en bak in +/- 20 minuten goudbruin. Blijf in de buurt: de baktijd kan verschillen naar gelang de oven.
- Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen op een rooster.
- Neem de taartjes uit het bakblik, leg op een rooster en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de afwerking
- Bestuif met kaneel en poedersuiker.
- Serveer.
Notities
- Verwarm de pudding goed zodat er voldoende binding is. Dit is meteen ook het moeilijkste deel van het recept, omdat je het mengsel niet mag laten koken, want dan stollen de eieren en krijg je stukjes roerei in de vulling. Werk dus sowieso op zacht vuur, zodat je het proces goed onder controle hebt, en zet een bodempje koud water klaar in de wasbak, zodat je de pot daar kan inzetten als hij klaar is.
Verwarm het roommengsel op zacht vuur en blijf met een klopper roeren tot je duidelijk voelt dat de vulling zwaarder wordt en dus meer binding heeft. Je zal merken dat het mengsel licht begint te walmen en je voelt binding ook doordat er wat meer weerstand is bij het roeren. Neem nu onmiddellijk van het vuur en laat afkoelen in een bakje water. Mocht je vulling toch niet genoeg gebonden zijn, zal je nog steeds mooie taartjes kunnen bakken, maar zal de pudding er een beetje uitlopen. Even lekker, maar iets minder handig. - Bak de bodems blind. Je kan deze stap overslaan, en dan zal je nog steeds lekkere taartjes hebben. Alleen zal de bodem niet krokant en een beetje slap zijn. Geen ramp, maar ook niet ideaal.
- Schrik niet als de taartjes inzakken. Dat is perfect normaal. In de oven zullen ze opblazen, maar eens je ze uit de oven neemt, zakt de vulling weer naar beneden. Laat de taartjes afkoelen voor je ze met kaneel en poedersuiker bestrooit.
Veel gestelde vragen
Dat kan. De pudding zal dan wat minder aromatisch zijn.
Je krijgt het beste resultaat als je de bodems blind bakt. Je kan deze stap overslaan, maar dan zal de onderkant van de taartjes niet krokant en iets te weinig gebakken zijn. Het blijft doenbaar, maar met blind gebakken bodems krijg je een veel betere textuur.
Dat is zeker mogelijk. Je kan een kaneelstokje toevoegen, of steranijs. Een vleugje nootmuskaat geeft ook een lekker resultaat.
De taartjes zijn het lekkerste als je ze meteen opeet. Hoe langer ze staan, hoe zachter het bladerdeeg zal worden, en dat is net één van de dingen die ze zo lekker maakt. Meteen eten dus!
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon
2 jaar geleden: Lamsfilet met lentegroenten, couscous en tzatziki
3 jaar geleden: Appelcake met citroen
5 jaar geleden: Rabarbertaart met vanille meringue
7 jaar geleden: Tomatentaartjes met kruidenricotta
8 jaar geleden: Pull-apartbread met citroen
9 jaar geleden: Zomerse zalm uit de braadslede
0 reacties