Rabarber-ricottacake met aardbeien

26 april 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Overheerlijke aardbeien, Rabarber, Recepten

Fris, smeuïg, licht, zomers, gemakkelijk en snel. De pro’s van deze cake zijn talrijk. Als je dan ook nog eens – net als ik – fan bent van de lichte zurigheid van rabarber, dan kan het helemaal niet meer stuk! Neem 20 minuten de tijd en draai deze rabarber-ricottacake met aardbeien in elkaar. Je zal het je niet beklagen!

Ik maakte de cake voor de Foodblogswap van april. Deze keer kreeg ik de prachtige blog van Roos, Roos & Recepten, voorgeschoteld. Ik zag vrij snel dit gerecht staan, en heb dus ook niet lang getwijfeld. Ik heb weinig aan het recept veranderd, enkel wat sinaasrasp toegevoegd, omdat dit wel mooi combineert met de rabarber.

Haal de lente in huis – ondanks de regen buiten – met een plakje van deze cake bij een geurig kopje koffie of thee: er bestaan geen betere zondagen.

Wat heb je nodig?

125 g boter op kamertemperatuur
150 g kristalsuiker
250 g ricotta
3 eieren
150 g zelfrijzend bakmeel
3 stengels rabarber
rasp van 1 sinaasappel
enkele aardbeien
bloemsuiker, om af te werken

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Roer de boter romig met de suiker.
Meng er lepel per lepel de ricotta door.
Roer er één voor één de eieren door. Voeg pas een tweede ei toe als het eerste volledig is opgenomen.
Zeef het bakmeel en meng geleidelijk aan door het beslag.

Rabarber in boogjes snijden

Was de rabarber en snijd in fijne boogjes.
Meng onder het beslag.
Roer er ook de sinaasrasp door.

Sinaasrasp door beslag mengen

Vet een bakblik in met een beetje boter en giet er het beslag in.

Aardbeien in beslag drukken
Snijd de aardbeien in plakjes en druk zachtjes in het deeg.
Schuif het bakblik in de oven en bak 45 minuten tot de bovenkant goudbruin in.
Laat afkoelen op een rooster en ontvorm.

Cake laten afkoelen op rooster

Bestrooi met een beetje bloemsuiker en serveer de rabarber-ricottacake.

Rabarber-ricottacake met aardbeien

6 Reacties

  1. Loraen

    Hi! Ik heb de cake gisteren gemaakt. Hoewel de smaak heerlijk was bleef de structuur een beetje nattig (wel gaar). Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?

    Antwoord
    • Annelies

      Dag Lorean, leuk dat je dit recept geprobeerd hebt! De cake heeft inderdaad een wat smeuïge textuur (zo’n beetje als een cannelé), dus dat is perfect normaal. Als je liever een iets droger resultaat wilt, zal je extra bloem moeten toevoegen, maar dan droogt de cake ook sneller uit.

      Antwoord
      • Loraen

        Super! Bedankt voor je snelle antwoord! Ik ga ‘m zo opnieuw maken, voor bij een lunch morgen. Ik ga het proberen met een heel klein beetje extra bloem en iets minder rabarber. Gaat vast goedkomen!

        Antwoord
        • Annelies

          Ik hoop dat het lukt! Laat zeker iets weten. 🙌

          Antwoord
          • Loraen

            Hij is gelukt! Ik heb 170 gr bloem gebruikt ipv 150 en een klein handje minder rabarber.

  2. Kim

    Mmm, deze lijkt me heerlijk. Heb dit weekend rabarber meegebracht van de winkel enkel en alleen omdat het me aan mijn jeugd doet denken. Nu weet ik ook wat ik er mee moet doen.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 9 en 12 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.654 andere abonnees

%d bloggers liken dit: