Risotto met groene asperges en munt

26 mei 2015 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Lekkere asperges, Lente in de lucht, Recepten

Ik heb dit jaar om de één of andere reden nog niet veel asperges gegeten. Ik ben nochtans een echte liefhebber en kan normaalgezien niet wachten tot er realistisch geprijsde exemplaren in de winkel liggen. Maar geen nood, het aspergeseizoen duurt nog tot 24 juni, en dus heb ik nog even tijd om mijn schade in te halen. Je zal het hier wel zien op de blog: volgende week verschijnt er nog een zalig receptje met de witte variant, maar dit keer ga ik voor een risotto van groene asperges met munt.

Groene asperges hebben een wat uitgesprokener smaak dan witte. Voordeel is dat je ze niet hoeft te schillen. Enkel het houtige uiteinde afbreken, en ze zijn klaar voor gebruik. Waar asperges traditioneel dikwijls gekookt worden, kies ik er meestal voor om ze kort te bakken. Ik vind dat ze hun smaak en textuur dan beter behouden. In deze risotto met groene asperges en munt worden ze even meegestoomd met de rijst. Munt en citroenrasp zorgen voor een fris accent, waardoor deze risotto toch heel elegant en licht uit de hoek komt.

Bron: Kook met Jamie van Jamie Oliver

Wat heb je nodig?

boter
1 ui, fijngesneden
4 stengels bleekselder, fijngesneden
300 g risottorijst
1,25 dl noilly prat of witte wijn
1 l groentenbouillon (tegen het kookpunt aan)
1 bussel groene asperges, houtige uiteinden verwijderd en in hapklare stukken gesneden
handvol geraspte parmezaan
blaadjes van een vijftal takjes munt, fijngehakt
rasp van 1 citroen

Hoe ga je tewerk?

Smelt een klontje boter in een kookpot op laag vuur.


Fruit er de ui en selder in aan tot glazig, maar niet verkleurd.


Voeg er de rijst aan toe en laat even bakken tot alle korrels een laagje boter hebben.
Zet het vuur hoger.
Blus met noilly prat en laat volledig verdampen.
Voeg nu een lepel bouillon toe en roer tot al het vocht opgenomen is.
Voeg dan pas een nieuwe lepel bouillon toe.


Herhaal tot bijna alle bouillon is opgenomen en de rijst zo goed als gaar (ongeveer 15 minuten).


Voeg er de asperges en de laatste lepel bouillon aan toe.
Roer nog een vijftal minuten tot alle bouillon is opgenomen.

Neem de kookpot van het vuur, roer er een extra klontje boter, parmezaan, munt en citroenschil door.
Zet het deksel erop en laat 5 minuten rusten.
Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

Serveer de risotto met groene asperges en munt.

Restje over? Maak er heerlijke risottokroketjes van!

Nog enkele aspergerecepten

Pinsa met erwten, asperge en feta

Pinsa met erwten, asperge en feta

De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een...

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Deze pasta al limone maakte ik onlangs uit de losse pols, en hij was zo lekker, dat ik hem ook graag met jullie deel. De inspiratie haalde ik bij een filmpje van Jamie Oliver op Instagram. Hij vertelde daar dat pasta al limone één van de favoriete recepten van zijn...

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Vandaag heb ik nog eens een rasecht brunchgerecht voor jullie: blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar. Een heerlijk gerecht met de smaken van de lente en wat extra pit van de mosterdkaviaar. Voeg er de smeuïgheid van burrata, het zoute van de parmezaan en het...

Pasta met asperges en scampi

Pasta met asperges en scampi

Asperges blijven toch echt één van mijn favoriete producten. Ook al zie je ze op restaurant dikwijls in zeer klassieke bereidingen verschijnen: ze zijn verrassend veelzijdig. Aziatisch, Italiaans of rasecht Belgisch: er zijn maar weinig keukens waarin je er helemaal...

6 Reacties

  1. Chris

    Normaal vind ik risotto nogal zwaar om te eten. Dit gerecht vandaag klaargemaakt en na iedere hap was het van hmmm, zo lekker. Echt feesteten, zal zeker nog heel dikwijls op het menu staan.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Chris! Ik vond het ook een uiterst geslaagde combinatie.

      Antwoord
  2. Saskia Poppeliers

    Happy B-day, ja Jamie weet waar hij mee bezig is. Asperges en rijst zijn altijd een lekker combinatie. Kijk al uit naar je volgende post.

    Antwoord
  3. fieke

    Mmmm, wij zijn ook verzot op (groene) asperges! Risotto staat vaak op het menu, maar deze variant probeer ik zeker ook eens!

    Antwoord
  4. Myriam

    Hmmmm, het water loopt me in de mond….

    Antwoord
  5. ohladybake

    deze ziet er weer heerlijk uit!
    wat een goede tip om de asperges niet te koken maar gewoon even kort aan te bakken…
    ga ik zeker onthouden!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest