Falafel van Jamie

28 oktober 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

De eerst keer dat ik – letterlijk – kon proeven van de midden-oosterse keuken was tijdens een memorabele reis naar Palestina. Dankzij één van mijn hobby’s als tiener kreeg ik de kans om er samen met enkele vriendinnen een tiental dagen in een gastgezin te verblijven. We waren absoluut niet voorbereid op wat ons te wachten stond van smaken en geuren (en ook van andere dingen, maar daar zal ik hier niet verder op in gaan…). De reis dateert uit de jaren negentig, en toen was niemand hier bezig met komijn of koriander, laat staan met tajines of ingelegde citroenen.

De moeder des huizes verwende ons dagelijks met de meest uitgebreide lunches die ik ooit gegeten heb. Ik proefde er voor het eerst hummus. Ik herinner mij de smaaksensatie van die eerste hap nog perfect. Alleen al de textuur was zo verschillend van wat we hier in België gewoon waren, en de smaak kon ik van bij de eerste “proef” meteen appreciëren. Ik wist toen trouwens helemaal niet dat het ding een naam had, laat staan dat ik wist dat die “hummus” was. Maar toen ik een tiental jaar later zelf meer en meer interesse kreeg in koken, en ik tijdens een kookles bij Kokker-ellen een Arabisch mezzebuffet stond te bereiden, herinnerde ik mij de smaak meteen. En alhoewel het pitabrood na die tiendaagse in het beloofde land mij wel de oren uitkwam, ben ik mijn liefde voor de arabische keuken nog lang niet verloren.

Vandaag leek mij een goeie dag om falafel te eten. Ik heb die nog nooit zelf gemaakt, maar voor alles moet een eerste keer zijn hé. Ik koos voor het recept van de “Falafelwraps met gegrilde groenten en salsa” uit “Jamie in 15 minuten”. Mijn eerste probeersel uit dat boek ligt nog vers in het geheugen, en gezien dat toen een succes was, begon ik vol goeie moed.

Vooraf heb ik enkele recepten van falafel opgezocht om zeker te zijn, en het lijkt overal grotendeels op hetzelfde neer te komen: kikkererwten mixen met wat smaakmakers, balletjes van rollen en frituren of bakken.

Het recept raadt aan om er hüttenkäse met zoete chilisaus bij te serveren, maar dat lijkt mij niet direct zo’n goeie combinatie, dus dat heb ik achterwege gelaten. Ik heb gewoon een potje met chilisaus op tafel gezet, maar dit is misschien niet het beste bijgerecht voor een arabisch gerecht. Ik heb er wel nog hummus – mijn oude liefde – bij geserveerd, en dat was wel een voltreffer. Op aanraden van Jamie had ik ook een bakje opgelegde witte kool in huis gehaald om erbij te eten, maar ik besef nu net dat ik die vergeten ben… Dat zullen we dus morgen bij de boterham maar verorberen…

Ik moet zeggen dat het geheel al bij al een beetje tegenviel. De falafelburgertjes leken tijdens het bakken te “smelten”. Het was dus zeer moeilijk om er een korstje aan te bakken, wat in de herinnering van mijn Palestijnse avontuur nochtans één van de “joys” van falafel is.

De salsa vond ik vrij bitter smaken, al kan ik dat niet direct verklaren, gezien de ingrediënten apart eerder zoet, pikant en zuur zijn. Misschien lag het aan mijn overrijpe limoen. De geroosterde groenten vond ik dan weer een ware ontdekking, deze zal ik zeker nog maken.

Ha, en over de timing: bij Jamie stonden de falafels al op tafel toen ik ze nog maar net tot burgertjes gevormd had. Maar het geheel heeft toch niet meer dan een half uurtje in beslag genomen. Iets sneller dan mijn vorige poging met de krabpakketjes dus.

Wat heb je nodig?

Voor de falafelburgers
1 blik van 400 g kikkererwten
1 blik van 400 g gemengde bonen
1 citroen
1 eetlepel harissa
1 volle eetlepel gemalen piment
1 volle eetlepel bloem
1 bosje verse koriander
indien gewenst: gemalen komijn naar smaak
olijfolie

Garnering
2 paprika’s
4 lente-uitjes
8 kleine volkorentortilla’s
(1 eetlepel zoete chilisaus)
indien gewenst: hummus
indien gewenst: opgelegde kool

Salsa
1 groot handvol rijpe kerstomaten in verschillende kleuren
1/2 rode chilipeper
1/2 teen look
1 limoen

Hoe ga je tewerk?

Laat de bonen en kikkererwten uitlekken en doe ze in de keukenmachine.
Rasp er de schil van de citroen bij, voeg er de steeltjes van de koriander en de bloem aan toe en kruid met harissa, piment en eventueel komijn (voor mij onontbeerlijk voor een lekkere falafel!).


Mix alles tot een glad deeg.
Vorm er acht burgertjes van en bak ze in olijfolie op hoog vuur.

Snij de paprika en de lente-uitjes in hapklare stukken.
Bak ze in een hete grillpan tot ze mooi geroosterd zijn en kruid met peper en zout.


Schep ze in een schaal of kom en knijp er een halve citroen over uit.
Garneer met de helft van de korianderblaadjes.

Doe de kerstomaten samen met de chilipeper, het limoensap, een half teentje look en de andere helft van de korianderblaadjes in de keukenmachine en mix tot een vloeibare salsa.
Kruid eventueel bij met zout.

Leg de tortilla’s een minuutje in de microgolfoven om op te warmen.
Iedereen kan nu zijn eigen wrap samenstellen.
Vergeet de opgelegde kool niet!

2 Reacties

 1. Peter

  Schitterende blog Annelies!
  Wij oefenen alvast met de receptjes 😉

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Bedankt Peter! Hou mij op de hoogte van de probeersels hé! (ik wil altijd komen voorproeven)

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest