Blije koeienburgers

10 februari 2014 | Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch

… ofte burgers waar geen koe (of ander levend wezen) aan te pas komt, en waar ze dus van blijven lachen! Het recept komt uit “Jamie in 15 minuten”, en in dit geval kan je dit recept ook daadwerkelijk op slechts het dubbel van deze tijd afwerken, wat toch wel een voordeel is ten opzichte van mijn vorige pogingen uit dit boek (krab en falafel), die toch eerder naar het drie- à viervoudige neigden.

De burgers worden gemaakt met een mengsel van tuin- en kidneybonen, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Als je alles in huis hebt, ben je maar enkele drukken op de pulse-knop van je foodprocessor verwijderd van deze veggie “bicky”. In het boek stond er nog een bijgerecht met maïs bij, maar dat heb ik achterwege gelaten. Daarnaast heb ik de samenstelling van de coleslaw een beetje aangepast, door er appel aan toe te voegen. Dit maakt het geheel wat minder bitter, wat toch wel van pas komt als er kindjes mee-eten.

Het resultaat is smaakvol, maar wel een beetje “plat”, net zoals bij mijn probeersel voor falafels uit datzelfde boek. Maar laat dat de pret niet bederven: dit gerecht is lekker, voedzaam, verantwoord, gemakkelijk en snel. Jamie ticks (almost) every box, again. Een prima veggie gerecht voor een meatless Monday!

Wat heb je nodig? 

200 g diepvriestuinbonen
een blik van 400 g bonen (ik nam kidneybonen)
steeltjes van een bos koriander
rasp van 1 citroen
1 el bloem
snufje cayennepeper
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
zout en peper
olijfolie

Voor de coleslaw
een kleine witte of rode kool
3 appels
1 kleine rode ui
4 el yoghurt
2 el mayonaise
1 kl mosterd
sap van 1 citroen
blaadjes van een bos koriander

Voor erbij
broodjes
augurk
ketchup
verkruimelde feta
tomaat in schijfjes
sla (ik nam little gem)

Hoe ga je tewerk? 

Doe de tuinbonen, kidneybonen, korianderstelen, citroenrasp, komijn, koriander, bloem, zout en peper in de foodprocessor.


Mix tot een grove pasta.
Vorm er een achttal balletjes van en druk plat tot burgers.
Zet tot gebruik koel weg.

Voor de coleslaw snijd je de kool in dunne repen.


Snij ook de ui in fijne ringen.
Snij de appel in staafjes.
Meng alles door elkaar en voeg er de fijngehakte korianderblaadjes aan toe.


Maak aan met de yoghurt, mayonaise, mosterd en citroensap.

Verhit 2 cm olijfolie in een grote koekenpan.
Als de olie goed heet is, bak je er de burgers in aan.
Keer om met een spatel als de burger een mooi goudbruin korstje heeft.

Alle eters kunnen nu hun eigen hamburger samenstellen, met ketchup, sla, tomaat, augurk en feta.


Serveer er de coleslaw bij.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.756 andere abonnees

Nog enkele gezonde recepten

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

De lente kruipt langzaamaan dichterbij, en dus mogen er weer wat lichtere gerechten op tafel komen. Zoals deze salade met makreel, croutons en appelsalsa bijvoorbeeld. Ik baseerde mij op een klassieke caesar salad, maar gaf er zoals steeds een creatieve 'Een lepeltje...

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Zo'n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht - want, geef toe, het oog wil ook wat - maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo'n zacht...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pinsa met erwten, asperge en feta

Pinsa met erwten, asperge en feta

De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een...

1 Reactie

  1. Peggy's Pastime

    Alleen al de naam 😉 ! Het klinkt lekker, ik ga deze wel eens proberen.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.