… ofte burgers waar geen koe (of ander levend wezen) aan te pas komt, en waar ze dus van blijven lachen! Het recept komt uit “Jamie in 15 minuten”, en in dit geval kan je dit recept ook daadwerkelijk op slechts het dubbel van deze tijd afwerken, wat toch wel een voordeel is ten opzichte van mijn vorige pogingen uit dit boek (krab en falafel), die toch eerder naar het drie- à viervoudige neigden.
De burgers worden gemaakt met een mengsel van tuin- en kidneybonen, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Als je alles in huis hebt, ben je maar enkele drukken op de pulse-knop van je foodprocessor verwijderd van deze veggie “bicky”. In het boek stond er nog een bijgerecht met maïs bij, maar dat heb ik achterwege gelaten. Daarnaast heb ik de samenstelling van de coleslaw een beetje aangepast, door er appel aan toe te voegen. Dit maakt het geheel wat minder bitter, wat toch wel van pas komt als er kindjes mee-eten.
Het resultaat is smaakvol, maar wel een beetje “plat”, net zoals bij mijn probeersel voor falafels uit datzelfde boek. Maar laat dat de pret niet bederven: dit gerecht is lekker, voedzaam, verantwoord, gemakkelijk en snel. Jamie ticks (almost) every box, again. Een prima veggie gerecht voor een meatless Monday!
Wat heb je nodig?
200 g diepvriestuinbonen
een blik van 400 g bonen (ik nam kidneybonen)
steeltjes van een bos koriander
rasp van 1 citroen
1 el bloem
snufje cayennepeper
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
zout en peper
olijfolie
Voor de coleslaw
een kleine witte of rode kool
3 appels
1 kleine rode ui
4 el yoghurt
2 el mayonaise
1 kl mosterd
sap van 1 citroen
blaadjes van een bos koriander
Voor erbij
broodjes
augurk
ketchup
verkruimelde feta
tomaat in schijfjes
sla (ik nam little gem)
Hoe ga je tewerk?
Doe de tuinbonen, kidneybonen, korianderstelen, citroenrasp, komijn, koriander, bloem, zout en peper in de foodprocessor.
Mix tot een grove pasta.
Vorm er een achttal balletjes van en druk plat tot burgers.
Zet tot gebruik koel weg.
Voor de coleslaw snijd je de kool in dunne repen.
Snij ook de ui in fijne ringen.
Snij de appel in staafjes.
Meng alles door elkaar en voeg er de fijngehakte korianderblaadjes aan toe.
Maak aan met de yoghurt, mayonaise, mosterd en citroensap.
Verhit 2 cm olijfolie in een grote koekenpan.
Als de olie goed heet is, bak je er de burgers in aan.
Keer om met een spatel als de burger een mooi goudbruin korstje heeft.
Alle eters kunnen nu hun eigen hamburger samenstellen, met ketchup, sla, tomaat, augurk en feta.
Alleen al de naam 😉 ! Het klinkt lekker, ik ga deze wel eens proberen.