Balletjes in tomatensaus: het is een allemansfavoriet. Ik liet jullie hier al eens kennismaken met ons familierecept: balletjes met verborgen groenten. Deze Perzische gehaktballetjes in aromatische tomatensaus zijn van een ander kaliber: ze verbergen geen groenten, maar kersen, en een heel arsenaal aan Arabische kruiden. De bijhorende saus smaakt diep, kruidig en verwarmend. Werk af met wat fijngesneden koriander, en het resultaat is zonder meer verrassend!
Laat je niet ontmoedigen door de lange ingrediëntenlijst: de meeste zijn specerijen. Probeer niet te besparen op de hoeveelheden: je hebt echt véél nodig om de balletjes voldoende smaak te geven. Mocht je Turkse winkels in je omgeving hebben zou ik zeker aanraden daar eens een kijkje te gaan nemen: specerijen zijn er dikwijls in grote getale (en veel goedkoper) te verkrijgen. De gedroogde kersen vond ik dan weer gewoon bij Delhaize, maar je kan ze evengoed vervangen door (ongezoete) gedroogde cranberry’s.
Deze Perzische gehaktballetjes komen uit het eerste boek van Sabrina Ghayour, “Persiana“. Naar aanleiding van de verschijning van haar tweede, “Sirocco“, heb ik Sabrina zelf kunnen ontmoeten. Het is een dame naar mijn hart: ze staat voor no-nonsense koken, wars van regeltjes of gastronomische prietpraat. Ze maakt gewoon wat ze zelf lekker vindt, en deze balletjes zijn daarop geen uitzondering. Binnenkort verschijnt hier trouwens nog een origineel hapje uit Sirocco.
Dit gerecht vraagt misschien wat meer tijd, maar dan heb je ook wat: goedgevulde gehaktballetjes met een aromatische, rijke saus. Ideaal om in grote porties te maken, en dan op druilerige dagen op te warmen bij wat rijst of een homp rustiek brood.
Bron: Persiana van Sabrina Ghayour
Perzische gehaktballetjes in aromatische tomatensaus
Equipment
- kookpot
- zeef of passe-vite
- mengkom
- braadpan
Ingrediënten
Voor de saus
- olijfolie
- 700 g tomaten
- 1 bol look teentjes gekneusd en gepeld
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel kaneel
- 2 theelepel kristalsuiker
- 400 g tomatenblokjes in blik van goeie kwaliteit
Voor de balletjes
- 500 g lamsgehakt
- 1 ui fijngesneden
- 2 eieren
- 150 g gedroogde zure kersen of cranberry's
- 1 bos koriander fijngehakt
- 1 bos dille fijngehakt
- 2 theelepel kurkuma
- 2 theelepel gemalen komijn
- 2 theelepel lookpoeder
- 1 theelepel kaneel
- zwarte peper
- 4 theelepels zeezout
- olie
- koriander om te serveren
Instructies
Maak eerst de saus.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote kookpot.
- Snijd de tomaten in kwarten en doe ze samen met de look in de pan.
- Roer door elkaar en breng aan de kook.
- Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg kurkuma, komijn, kaneel en suiker toe en bak 10 minuten mee.
- Giet de tomatenblokjes erbij en zet het vuur laag.
- Laat bijna 2 uur koken.
- Roer af en toe en voeg wat water toe als de saus teveel zou indikken.
- Draai nadien door de passe-vite of duw door een zeef.
Voor de balletjes
- Meng alle ingrediënten voor de balletjes behalve de olie.
- Rol er balletjes van.
- Verhit een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur.
- Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan.
- Laat uitlekken op een keukenpapier.
- Schep bij de saus en roer door elkaar.
- Laat nog eens 20 minuten garen.
Om te serveren
- Verdeel over kommetjes.
- Garneer eventueel met wat extra koriander.
- Serveer de Perzische gehaktballetjes met aromatische tomatensaus.
0 reacties