Dahl met groentenwok en rijst

14 november 2013 | Aziatisch, Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch

Er ligt niet veel meer in onze koelkast. Tis te zeggen, er ligt wel nog vanalles in, maar niet veel dat nog geconsumeerd kan worden zonder spontaan een pijnlijke uitslag te ontwikkelen… De voorraadkast heb ik dan weer zodanig volgestouwd dat het lijkt alsof ik aan het hamsteren ben voor een zéér strenge winter. De pakken pasta, flessen olie en azijn, en de pottekes kruiden liggen opeengestapeld als in de eerste de beste groothandelsmarkt. Een tijdje geleden had ik daar trouwens nog een zak rode linzen bijgeduwd, die ik op de kop had kunnen tikken in de Origin’O. In de gewone supermarkt kan je groene linzen vinden, soms zelfs Puy-linzen, maar rode? Neen, daar doen de delhaizes en colruyts van deze wereld niet aan mee.

Ik heb de eenvoudige, bescheiden linzen vandaag omgetoverd in een waar feestmaal, al zeg ik het zelf. Nog maar eens inspiratie opgedaan in “Veg”, en nog maar eens verbluft staan kijken naar het eindresultaat. Om het geheel wat op te frissen, heb ik er een simpele wok van groentjes bijgemaakt, op smaak gebracht met gember, look en sojasaus. Mijn eerste idee was om er wat platbrood of pita bij te serveren, maar ik ben uiteindelijk voor de gemakkelijkheidsoplossing met twee builtjes snelkookrijst gegaan. Maar de volgende keer zou ik toch voor mijn eerste gedacht gaan: ofwel zelf platbrood bakken, ofwel wat pitabroodjes opwaarderen door ze in te smeren met een mengsel van olijfolie en komijnzaad en een beetje aan te bakken in een grillpan.

En voor dagen dat zelfs het gedacht aan rijst koken je teveel lijkt, zou ik de dahl gewoon “as such” serveren, met een stukje stokbrood of een gekochte naan.

Wat heb je nodig?

Voor de dahl
250 g rode linzen
800 ml water
1 tl zeezout
1 tl kurkuma
1 el olijfolie
1 grote ui
1 tl komijnzaad
fijngesneden koriander (of munt of peterselie)

Voor de groentenwok
2 wortels
1 courgette
2 (punt)paprika’s
1 prei
250 g shi-take
250 g peultjes
verse gember
1 teentje look
1/2 chilipeper
(ev. vadouvan als je dat liggen hebt)
2 el sojasaus
1 el olijfolie

Voor erbij
Naar keuze: pita, naan, gekookte rijst

Hoe ga je tewerk?

Doe de linzen in een kookpot met het koud water.
Breng aan de kook.
Schep met een schuimspaan het schuim uit de kom, voeg het zout en de kurkuma toe en laat 15 minuten op zacht vuur pruttelen.
Roer nu en dan.
Houd warm.

Verhit de olijfolie in een pan en bak er de komijnzaadjes in tot deze bruin worden en sterk geuren.
Voeg de in halve maantjes gesneden ui toe.

Bak 5 à 10 minuten tot de ui goudbruin is.
Schep het geheel bij de linzen, dek af en laat 10 minuutjes trekken.

Snij intussen de groentjes voor de wok. Je kan zelf kiezen: blokjes of staafjes, of nog iets anders, maar zorg dat alles ongeveer dezelfde grootte heeft.
Doe de zachte groenten (prei, champignon) bij elkaar en de harde groenten ook.
Verhit de olie in de wok.
Bak de geraspte gember, het geperst teentje look en de fijngesneden chili even aan.
Voeg de harde groenten toe en roerbak enkele minuten.
Voeg dan de zachte groenten toe en wok verder tot alles beetgaar is.
Kruid eventueel met vadouvan.
Breng op smaak met sojasaus.

Roer de uien door de linzen en doe er de fijngesneden koriander bij.

Serveer met pita, naan of rijst.

Nog enkele Aziatische recepten

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Vandaag heb ik deze kleurrijke Azatische gravad lax met komkommersalade en mirindressing voor jullie klaarstaan. Dat is een licht voorgerecht dat de smaakpapillen wakker schudt en doet verlangen naar méér. Perfect dus om je feestmenu op gang te trekken. Ik heb hier op...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Thaise soep met kip en rijstnoedels

Thaise soep met kip en rijstnoedels

Een Thaise soep met veel groenten, flinterdunne reepjes kip en zachte rijstnoedels: daarmee zou ik elke dag willen lunchen! Zoet, zuur, zout en pittig vullen elkaar perfect aan in deze vullende maaltijdsoep. Maar toch is het soepje heel eenvoudig te bereiden, met...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest