Als een eend op het water: zo kan ik de stilte hier het best omschrijven. Aan het oppervlak lijkt alles kalm, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt. En dat heeft een goeie reden, want ik mag mij vanaf deze maand ambassadrice van ATAG noemen! Ik ben enorm fier om met dit kwalitatieve merk in zee te gaan. Waar ik eerst wat terughoudend was om zo’n grote samenwerking aan te gaan, groeide mijn vertrouwen bij elk gesprek. Ik vóel gewoon dat we op dezelfde golflengte zitten en dezelfde waarden willen uitdragen. Want zeg nu zelf: “We love to cook“, dat kon toch evengoed het motto van Een lepeltje lekkers zijn, nietwaar?!
Sinds enkele weken heb ik hier zo’n gesofisticeerde combi-stoomoven uit de Magna-lijn staan. Het was een beetje wennen, want ik had voordien nooit met stoom gekookt. Maar intussen gebruik ik hem dagelijks. Groenten behouden zoveel beter hun smaak wanneer je ze stoomt. Er gaan geen voedingsstoffen verloren in het kookwater, en dat proef je gewoon. Bovendien werkt zo’n stoomoven toch een stuk makkelijker dan een kookpot op het vuur: je hebt er geen omzien naar.
In dit recept voor pasta met asperges en gerookte zalm gebruik ik mijn oven om de asperges te stomen. Terwijl ze een klein kwartiertje in de oven staan, kan je de rest van het recept volledig afwerken. Onze pasta stond dus verrassend snel op tafel! De gerookte zalm en zijdezachte saus maken het gerecht helemaal af. In geen tijd een verfijnd avondmaal op tafel: wie wilt dat nu niet?
In samenwerking met ATAG
Pasta met asperges en gerookte zalm
Equipment
- stoomoven of kookpot
- pastakookpot
Ingrediënten
- 250 g witte asperges
- 250 g groene asperges
- 500 g linguine
- 75 g zeekraal
- 200 ml room 20% vetgehalte
- 2 eidooiers
- 4 eetlepels geraspte pecorino romana 60 g + extra voor de afwerking
- 4 eetlepels gehakte peterselie + extra voor de afwerking
- zwarte peper van de molen
- 200 g gerookte zalm
Instructies
- Schil de asperges en breek het houterige uiteinde af: ze breken automatisch op die plaats als je ze een zetje geeft.
- Leg in een stoomschaal en stoom ze op 100 °C in 12 minuten beetgaar. (Geen stoomoven? Je kan de asperges ook garen in een grote pot kokend water.)
- Kook de linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking in flink gezouten water.
- Verwijder de houterige uiteinden van de zeekraal en kook de laatste minuut mee met de pasta.
- Giet af in een vergiet, maar bewaar 125 ml van het kookwater, en spoel met koud water.
- Roer de room los met eidooiers, pecorino, peterselie en het bewaarde kookwater van de pasta. Kruid royaal met zwarte peper van de molen. Zout is niet nodig, gezien de pecorino, het kookwater en de zalm al zout genoeg zijn.
- Snijd de gerookte zalm in blokjes en de gare asperges in hapklare stukjes.
- Giet de pasta en zeekraal terug in de kookpot en roer er het roommengsel door. Meng er ook de asperges en gerookte zalm door.
- Verwarm op zeer zacht vuur tot alles warm en licht gebonden is.
- Verdeel over 4 borden en werk af met extra pecorino en peterselie.
- Serveer de pasta met asperges en gerookte zalm.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Linguine met Ganda ham en groene asperges
2 jaar geleden: Rabarbercake met gember
3 jaar geleden: Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien
4 jaar geleden: Linguine met krab, citroen en waterkers
5 jaar geleden: Salade niçoise met zalm
Blij weer een nieuw receptje van jou te lezen! Ga ik zeker eens maken. Ik heb intussen al verschillende receptjes hier op de blog uitgeprobeerd en het is steeds weer een schot in de roos!
Wat leuk om te horen, bedankt Marie! 🙂
Prachtige foto’s, alweer!
Doet me eraan denken dat ik onze stoomoven ook vaker moet gebruiken…
Waarom schil je groene asperges ook?
Goh, omdat ze veel van die “schubben” hadden. Maar eigenlijk hoeft het niet echt. En bedankt voor het complimentje! ♥️