Perencake met Griekse yoghurt, amandelen en bruine suiker

16 januari 2021 | Gezellig bakken, Home thema, Recepten, Smakelijke herfstrecepten

Deze perencake met Griekse yoghurt, amandelen en bruine suiker is de ideale oppepper voor sombere wintermaanden. Met zijn vederlicht kruim, aromatische peren en krokante korst maakt hij van een doordeweeks kopje koffie een echt verwenmoment. De specerijen zorgen voor een beetje pit zonder overheersend te zijn, en dankzij de yoghurt blijft de cake toch zacht en fris.

Ik gebruik voor deze perencake de Middeleeuwse kruidenmix van Tierenteyn, die speciaal voor het Van Eyck-jaar in de Van Eyck shop te koop is. De mix bestaat uit kaneel, zwarte peper, kardemom, anijszaad, koriander, muskaatnoot en kruidnagel. Geraak je niet in Gent om je potje op te halen, dan kan je een eigen mengsel maken of bijvoorbeeld speculooskruiden gebruiken. Ik heb de hoeveelheid in de cake vrij beperkt gehouden, omdat ik niet hou van al te uitgesproken kruidigheid in gebak, maar pas gerust aan naar eigen smaak.

Het recept is niet moeilijk, maar ik zet naar goede gewoonte toch enkele tips op een rijtje:

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Ik heb het hier al vaak herhaald, maar bij gebak is dit onontbeerlijk. Neem dus alles tijdig uit de koelkast.
  • Gebruik voor dit beslag een garde. Normaalgezien gebruik ik voor cakebeslag altijd het K-hulpstuk van mijn KitchenAid, maar in dit geval gebruik je best de klopper. Doordat je in dit recept niet start met het luchtig roeren van boter en suiker, doet de garde beter dienst.
  • Klop de eieren goed los met de suiker. Je hoeft het geheel niet wit te kloppen tot een “ruban”, maar zorg dat de suiker goed opgenomen is.
  • Speel met de specerijen. Zoals ik daarnet al zei, geef ik zelf de voorkeur aan een lichte kruidigheid. Als je dit recept volgt, krijg je dus eerder een zweem van pittigheid dan een uitgesproken warmte. Maar dit is een persoonlijke voorkeur, geen wetmatigheid. Voeg dus gerust extra toe, of kies voor andere specerijen, zoals kardemom, nootmuskaat of kaneel.

Trek jezelf een half uurtje terug in de keuken, schuif de perencake in de oven en geniet van de heerlijke aroma’s die zich door je huis verspreiden. Geniet.

Kruidige perencake met Griekse yoghurt / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Perencake met Griekse yoghurt, amandelen en bruine suiker

Deze perencake met Griekse yoghurt, amandelen en bruine suiker is de ideale oppepper voor sombere wintermaanden. Met zijn vederlicht kruim, aromatische peren en krokante korst maakt hij van een doordeweeks kopje koffie een echt verwenmoment.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 120 g kristalsuiker
  • 100 g lichtbruine suiker
  • 180 g bloem patisserie- of tarwebloem
  • 60 g amandelpoeder
  • 10 g bakpoeder
  • snuifje zout
  • 1 tl speculooskruiden of Tierenteyn middeleeuws kruidenmix
  • 90 g boter gesmolten en op kamertemperatuur
  • 150 g Griekse yoghurt 10 % vetgehalte, op kamertemperatuur

Voor de afwerking

  • 1 peer niet te rijp
  • 1 el kristalsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht).
  • Klop de eieren los met de kristalsuiker en lichtbruine suiker.
  • Meng in een aparte kom bloem, amandelpoeder, bakpoeder, zout en specerijen.
  • Klop telkens 2 el door het eimengsel en wacht tot goed gemengd. Herhaal tot het bloemmengsel opgebruikt is.
    Eieren mengen met suiker, bloem, amandelpoeder, bakpoeder en specerijen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Klop er nu de boter en Griekse yoghurt door.
  • Giet het beslag in een ingevette cakevorm.
    Beslag in vorm scheppen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Schil de peer, snijd in vier en verwijder het klokhuis.
  • Snijd elk kwart in 3 partjes.
  • Duw zacht in het beslag.
    Peren in beslag duwen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Strooi er 1 el kristalsuiker over.
  • Zet in de oven en bak in 45 à 50 minuten goudbruin en gaar. Een satéprikker moet er droog uitkomen.
  • Laat 10 minuten in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Ontvorm op de rooster en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Serveer de perencake.
    Kruidige perencake aangesneden / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Notities

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Neem alles tijdig uit de koelkast.
  • Gebruik voor dit beslag een garde. Doordat je in dit recept niet start met het luchtig roeren van boter en suiker, gebruik je best een garde op klopper. 
  • Klop de eieren goed los met de suiker. Je hoeft het geheel niet wit te kloppen tot een “ruban”, maar zorg dat de suiker goed opgenomen is.
  • Speel met de specerijen. Ik heb de kruidigheid van deze cake bewust beperkt gehouden. Maar dit is een persoonlijke voorkeur, geen wetmatigheid. Voeg dus gerust extra toe, of kies voor andere specerijen, zoals kardemom, nootmuskaat of kaneel.
    Trefwoord amandelpoeder, cake, peer, taart, yoghurt
    Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

    Een lepeltje terug in de tijd

    2 jaar geleden: Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki
    5 jaar geleden: Zalmburgers met kool en dillecrème
    6 jaar geleden: Tomaten-erwtencurry met kokosrijst
    7 jaar geleden: Bokkenpootjes

    • Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki / www.eenlepeltjelekkers.be
      • Pin
    • Zalmburgers met kool en dillecrème
      • Pin
      • Pin
      • Pin

    Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

    Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

    Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

    Voeg je bij 1.756 andere abonnees

    Nog enkele gebakrecepten

    Smeuïge amandelcake met crunchy topping

    Smeuïge amandelcake met crunchy topping

    De staalblauwe lucht doet anders vermoeden, maar het is onmiskenbaar winter. IJzige lucht prikt op m'n wangen als ik naar huis fiets met een tas vol lekkers. Binnen tovert de gezellige warmte meteen een koraalkleurige blos op mijn wangen. Ik duik de keuken in om iets...

    Pruimencake met streusel

    Pruimencake met streusel

    Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

    Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

    Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

    Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

    Taart met veenbessen en sinaasappel

    Taart met veenbessen en sinaasappel

    Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

    10 Reacties

    1. Ingrid Docx

      Ik ben je recept nu pas tegengekomen… ik was helemaal geen ‘bakker’, maar nu vind ik dat dus toch een leuke bezigheid. Ik heb wel zoetstof (de helft dan van gewone suiker in gewicht gerekend) gebruikt en 1 pakje vanillesuiker, maar de cake is heerlijk. Ga ik nog vaak maken.

      Antwoord
      • Annelies

        Dat is fijn om te horen, bedankt Ingrid! Nog veel bakplezier!

        Antwoord
    2. Christine Buylaert

      Zeer lekker. Ik maak er een kleine versie van (met 2 eieren) en met appel voor de momenten dat een klein hongertje of goestingske de kop opsteekt.

      Antwoord
      • Annelies

        Super, met appel kan dat ook niet slecht zijn! ?

        Antwoord
    3. ilseblogt

      Super lekker! Zelfs met magere yoghurt in plaats van Griekse yoghurt 😉
      Ik deel je receptje op mijn blog!

      Antwoord
      • Annelies

        Dat is fijn om te horen, bedankt voor je berichtje! 🙂

        Antwoord
    4. de ridder marleen

      direct geprobeerd , zeer lekker , wel de suikerhoeveelheid wat verminderd !
      Een heerlijk receptje , zoals gewoonlijk !

      Antwoord
      • Annelies

        Oh wat leuk! Blij dat het gesmaakt heeft! De suikerhoeveelheid kan je inderdaad zonder veel problemen verminderen.

        Antwoord
    5. Martine

      Heerlijke cake !

      Antwoord

    Laat hier een reactie achter.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Pin It on Pinterest

    Een lepeltje lekkers - favicon
    Privacy overzicht

    Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

    U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.