Deze perencake met Griekse yoghurt, amandelen en bruine suiker is de ideale oppepper voor sombere wintermaanden. Met zijn vederlicht kruim, aromatische peren en krokante korst maakt hij van een doordeweeks kopje koffie een echt verwenmoment. De specerijen zorgen voor een beetje pit zonder overheersend te zijn, en dankzij de yoghurt blijft de cake toch zacht en fris.
Ik gebruik voor deze perencake de Middeleeuwse kruidenmix van Tierenteyn, die speciaal voor het Van Eyck-jaar in de Van Eyck shop te koop is. De mix bestaat uit kaneel, zwarte peper, kardemom, anijszaad, koriander, muskaatnoot en kruidnagel. Geraak je niet in Gent om je potje op te halen, dan kan je een eigen mengsel maken of bijvoorbeeld speculooskruiden gebruiken. Ik heb de hoeveelheid in de cake vrij beperkt gehouden, omdat ik niet hou van al te uitgesproken kruidigheid in gebak, maar pas gerust aan naar eigen smaak.
Het recept is niet moeilijk, maar ik zet naar goede gewoonte toch enkele tips op een rijtje:
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Ik heb het hier al vaak herhaald, maar bij gebak is dit onontbeerlijk. Neem dus alles tijdig uit de koelkast.
- Gebruik voor dit beslag een garde. Normaalgezien gebruik ik voor cakebeslag altijd het K-hulpstuk van mijn KitchenAid, maar in dit geval gebruik je best de klopper. Doordat je in dit recept niet start met het luchtig roeren van boter en suiker, doet de garde beter dienst.
- Klop de eieren goed los met de suiker. Je hoeft het geheel niet wit te kloppen tot een “ruban”, maar zorg dat de suiker goed opgenomen is.
- Speel met de specerijen. Zoals ik daarnet al zei, geef ik zelf de voorkeur aan een lichte kruidigheid. Als je dit recept volgt, krijg je dus eerder een zweem van pittigheid dan een uitgesproken warmte. Maar dit is een persoonlijke voorkeur, geen wetmatigheid. Voeg dus gerust extra toe, of kies voor andere specerijen, zoals kardemom, nootmuskaat of kaneel.
Trek jezelf een half uurtje terug in de keuken, schuif de perencake in de oven en geniet van de heerlijke aroma’s die zich door je huis verspreiden. Geniet.
Perencake met Griekse yoghurt, amandelen en bruine suiker
Ingrediënten
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 120 g kristalsuiker
- 100 g lichtbruine suiker
- 180 g bloem patisserie- of tarwebloem
- 60 g amandelpoeder
- 10 g bakpoeder
- snuifje zout
- 1 tl speculooskruiden of Tierenteyn middeleeuws kruidenmix
- 90 g boter gesmolten en op kamertemperatuur
- 150 g Griekse yoghurt 10 % vetgehalte, op kamertemperatuur
Voor de afwerking
- 1 peer niet te rijp
- 1 el kristalsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht).
- Klop de eieren los met de kristalsuiker en lichtbruine suiker.
- Meng in een aparte kom bloem, amandelpoeder, bakpoeder, zout en specerijen.
- Klop telkens 2 el door het eimengsel en wacht tot goed gemengd. Herhaal tot het bloemmengsel opgebruikt is.
- Klop er nu de boter en Griekse yoghurt door.
- Giet het beslag in een ingevette cakevorm.
- Schil de peer, snijd in vier en verwijder het klokhuis.
- Snijd elk kwart in 3 partjes.
- Duw zacht in het beslag.
- Strooi er 1 el kristalsuiker over.
- Zet in de oven en bak in 45 à 50 minuten goudbruin en gaar. Een satéprikker moet er droog uitkomen.
- Laat 10 minuten in de vorm afkoelen op een rooster.
- Ontvorm op de rooster en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
- Serveer de perencake.
Notities
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Neem alles tijdig uit de koelkast.
- Gebruik voor dit beslag een garde. Doordat je in dit recept niet start met het luchtig roeren van boter en suiker, gebruik je best een garde op klopper.
- Klop de eieren goed los met de suiker. Je hoeft het geheel niet wit te kloppen tot een “ruban”, maar zorg dat de suiker goed opgenomen is.
- Speel met de specerijen. Ik heb de kruidigheid van deze cake bewust beperkt gehouden. Maar dit is een persoonlijke voorkeur, geen wetmatigheid. Voeg dus gerust extra toe, of kies voor andere specerijen, zoals kardemom, nootmuskaat of kaneel.
Een lepeltje terug in de tijd
2 jaar geleden: Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki
5 jaar geleden: Zalmburgers met kool en dillecrème
6 jaar geleden: Tomaten-erwtencurry met kokosrijst
7 jaar geleden: Bokkenpootjes
Zeer lekker. Ik maak er een kleine versie van (met 2 eieren) en met appel voor de momenten dat een klein hongertje of goestingske de kop opsteekt.
Super, met appel kan dat ook niet slecht zijn! ?
Super lekker! Zelfs met magere yoghurt in plaats van Griekse yoghurt 😉
Ik deel je receptje op mijn blog!
Dat is fijn om te horen, bedankt voor je berichtje! 🙂
direct geprobeerd , zeer lekker , wel de suikerhoeveelheid wat verminderd !
Een heerlijk receptje , zoals gewoonlijk !
Oh wat leuk! Blij dat het gesmaakt heeft! De suikerhoeveelheid kan je inderdaad zonder veel problemen verminderen.
Heerlijke cake !
Dank je wel! ?