Ziektekiemen sluipen langzaam maar zeker ons huis binnen. Eerst hadden ze de meisjes te pakken – al van vóór de kerstboom stond, lopen ze te snotteren en te hoesten, nadien moest ook de hubbie eraan geloven, en ja hoor, sinds vorige week hebben ze ook mij te pakken. Mijn hoofd lijkt te ontploffen, en dus hadden we echt nood aan wat extra vitamientjes, maar dan wel in een recept dat niet al te veel aandacht vraagt.
En bij wie kan je daarvoor beter te raden gaan dan bij Nigella? De Goddelijke Huisvrouw heeft haar levenswerk gemaakt van eenvoudige familiemaaltijden met shortcuts, die je na een drukke dag nog gemakkelijk op tafel kan zetten. Ze zijn niet allemaal even gezond, maar deze curry van erwten en tomaat is dat zeker wel.
De specerijen in de curry zijn zalig verwarmend en de rijst geurig en troostend. Meer heeft een mens niet nodig als zijn hele gezin kreunt onder de winter! Je kan de erwten eventueel meekoken in de curry om wat afwas te besparen, maar hou er dan rekening mee dat zowel zij als de tomaten hun uitbundige kleur zullen verliezen. Het oog wilt ook wat, nietwaar? Je hóeft er de kokosrijst niet bij te maken – eenvoudig gekookte of gestoomde kan ook – maar op zich vraagt dit niet veel extra inspanning voor een verrassend bijgerecht.
Wat heb je nodig?
Voor de curry
olijfolie
2 uien, fijngesneden
4 teentjes look, geperst
1 kg kerstomaten, gehalveerd
2 kl kurkuma
1 kl mosterdzaadjes
1 kl pili-pili
1 kl garam masala
200 g diepgevroren erwten
Voor de kokosrijst
1 kl lookolie
1 ui, in halve maantjes gesneden
2 kl nigella zaadjes (optioneel)
300 g basmatirijst
400 ml kokosmelk
600 ml kokend water
sap van 1 limoen
Hoe ga je tewerk?
Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Voeg er de uien en een beetje zout aan toe, en laat zachtjes bruinen. Doe er de look, tomaten en specerijen bij.
Zet het deksel op de pan en laat 20 minuutjes pruttelen op zacht vuur.
Intussen kan je de rijst bereiden.
Verhit hiervoor een scheutje lookolie in een kom. Bak er de ui en nigellazaadjes in aan.
Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels met een laagje olie bedekt zijn.
Giet er de kokosmelk en het water bij, en voeg er ook wat zout aan toe.
Roer en zet het deksel op de pan.
Kook de rijst een tiental minuutjes tot deze gaar is en zo goed als al het vocht opgenomen is.
Kook intussen de erwten gaar in kokend, gezouten water.
Voeg ze bij de curry en laat nog 5 minuutjes verder stoven.
Werk de rijst af met wat limoensap naar smaak.
Super! Weet ik meteen wat ik vanmiddag ga eten 🙂
Haha, leuk! Laat eens weten wat je ervan vond. Hier is het intussen een vaste waarde! 🙂
Ik heb nog nooit zelf een curry gemaakt, staat wel op mijn to-do lijstje, dit lijkt me een lekker recept ervoor! 🙂
Ziet er lekker uit én zo zorgvuldig geschreven en gefotografeerd! Beterschap daar!
Hehe, bedankt! 🙂
Veel beterschap Annelies! Hier zijn de kindjes ook al wat aan het hoesten begonnen, hoop dat het snel voorbij waait. Curry heb ik wel al vaker gemaakt, maar kokosrijst nog niet…merci voor de tip!
Bedankt! Ja, de kindjes komen er meestal eerst mee in huis hé. Hopelijk zijn ze ook snel beter! 🙂
Met al die kruiden, kan niet slecht zijn. Enkel die tomaten is niets voor mij. Die mag je mij in alle vormen geven (soep, saus, …) maar niet in zijn geheel. Maar ja, dat is snel opgelost met een andere groente hé. En veel beterschap gewenst !
Bedankt Peggy! 🙂