Ziektekiemen sluipen langzaam maar zeker ons huis binnen. Eerst hadden ze de meisjes te pakken – al van vóór de kerstboom stond, lopen ze te snotteren en te hoesten, nadien moest ook de hubbie eraan geloven, en ja hoor, sinds vorige week hebben ze ook mij te pakken. Mijn hoofd lijkt te ontploffen, en dus hadden we echt nood aan wat extra vitamientjes, maar dan wel in een recept dat niet al te veel aandacht vraagt.

En bij wie kan je daarvoor beter te raden gaan dan bij Nigella? De Goddelijke Huisvrouw heeft haar levenswerk gemaakt van eenvoudige familiemaaltijden met shortcuts, die je na een drukke dag nog gemakkelijk op tafel kan zetten. Ze zijn niet allemaal even gezond, maar deze curry van erwten en tomaat is dat zeker wel.

De specerijen in de curry zijn zalig verwarmend en de rijst geurig en troostend. Meer heeft een mens niet nodig als zijn hele gezin kreunt onder de winter! Je kan de erwten eventueel meekoken in de curry om wat afwas te besparen, maar hou er dan rekening mee dat zowel zij als de tomaten hun uitbundige kleur zullen verliezen. Het oog wilt ook wat, nietwaar? Je hóeft er de kokosrijst niet bij te maken – eenvoudig gekookte of gestoomde kan ook – maar op zich vraagt dit niet veel extra inspanning voor een verrassend bijgerecht.

Wat heb je nodig? 

Voor de curry
olijfolie
2 uien, fijngesneden
4 teentjes look, geperst
1 kg kerstomaten, gehalveerd
2 kl kurkuma
1 kl mosterdzaadjes
1 kl pili-pili
1 kl garam masala
200 g diepgevroren erwten

Voor de kokosrijst
1 kl lookolie
1 ui, in halve maantjes gesneden
2 kl nigella zaadjes (optioneel)
300 g basmatirijst
400 ml kokosmelk
600 ml kokend water
sap van 1 limoen

Hoe ga je tewerk? 

Verhit een scheutje olijfolie in een pan.

Voeg er de uien en een beetje zout aan toe, en laat zachtjes bruinen.
Tomatencurry maken
  • Pin
Doe er de look, tomaten en specerijen bij.
Zet het deksel op de pan en laat 20 minuutjes pruttelen op zacht vuur.

Intussen kan je de rijst bereiden.
Verhit hiervoor een scheutje lookolie in een kom.

Bak er de ui en nigellazaadjes in aan.
Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels met een laagje olie bedekt zijn.
Giet er de kokosmelk en het water bij, en voeg er ook wat zout aan toe.
Roer en zet het deksel op de pan.
Kook de rijst een tiental minuutjes tot deze gaar is en zo goed als al het vocht opgenomen is.

Kook intussen de erwten gaar in kokend, gezouten water.
Voeg ze bij de curry en laat nog 5 minuutjes verder stoven.

Werk de rijst af met wat limoensap naar smaak.

Serveer de tomatencurry met de kokoksrijst.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.729 andere abonnees

Nog enkele eenpansgerechten

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

9 Reacties

    • lieziepeasy

      Haha, leuk! Laat eens weten wat je ervan vond. Hier is het intussen een vaste waarde! 🙂

      Antwoord
  1. Roos

    Ik heb nog nooit zelf een curry gemaakt, staat wel op mijn to-do lijstje, dit lijkt me een lekker recept ervoor! 🙂

    Antwoord
  2. Claudia

    Veel beterschap Annelies! Hier zijn de kindjes ook al wat aan het hoesten begonnen, hoop dat het snel voorbij waait. Curry heb ik wel al vaker gemaakt, maar kokosrijst nog niet…merci voor de tip!

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Bedankt! Ja, de kindjes komen er meestal eerst mee in huis hé. Hopelijk zijn ze ook snel beter! 🙂

      Antwoord
  3. Peggy's Pastime

    Met al die kruiden, kan niet slecht zijn. Enkel die tomaten is niets voor mij. Die mag je mij in alle vormen geven (soep, saus, …) maar niet in zijn geheel. Maar ja, dat is snel opgelost met een andere groente hé. En veel beterschap gewenst !

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest