Smaken die elkaar perfect aanvullen in een bros koekje met een vleugje zout: dat is de korte beschrijving van deze koekjes met hazelnoot en chocolade. Iedereen weet dat hazelnoot en chocolade goed bij elkaar passen (hallo Nutella!). En dit knapperig koekje doet die vertrouwde smaken alle eer aan.
Het aroma van de hazelnoten komt hier goed tot zijn recht. Ik gebruik een combinatie van gewone bloem en hazelnootmeel. Dat zijn geroosterde en gemalen hazelnoten. De koekjes worden gevuld met een eenvoudige ganache van melkchocolade. Lekker voor de kinderen, maar zeker ook voor hun baasjes!
Met de herfstvakantie voor de deur geef ik je de mogelijkheid mee om de koekjes in Halloween thema af te werken als mummies. Spuit er dan aan de bovenkant strepen wit glazuur op, en werk af met suikeroogjes. Nog beter is dat je dit gewoon door het kleine grut zelf laat doen. Als jij het deeg maakt en uitrolt, kunnen zij de rest gemakkelijk tot een goed einde brengen.
Hoe maak je deze koekjes met hazelnoot en chocolade?
Het gemakkelijkste is om de koekjes in een foodprocessor te maken. Mix eerst de droge ingrediënten, en voeg dan de natte toe. Laat de machine draaien tot het deeg samenkomt, maar ook niet langer. Anders worden de koekjes taai.
Leg het deeg nu tussen twee vellen bakpapier en rol zo uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm. Ik heb zelf de neiging om mijn deeg altijd te dun uit te rollen. Om dat te voorkomen, leg ik chopsticks naast de deegplak, en rol ik er zo over met mijn deegrol. Op die manier kan je nooit dunner dan die eetstokjes uitrollen, en bekom je de perfecte dikte.
Belangrijk is dat je nu het deeg een uur laat rusten in de koelkast. De boter moet terug opstijven: alleen zo krijgen de koekjes straks de perfecte textuur.
Intussen kan je de ganache al maken. Laat de room aan de kook komen. Neem van het vuur, en doe er de gehakte chocolade bij. Laat dit nu een vijftal minuten staan. De chocolade zal langzaam smelten. Roer dan goed door met een spatel en zet tot gebruik in de koelkast. De chocolade zal daardoor weer wat harder worden, zodat je de vulling straks makkelijk op de koekjes kan spuiten.
Eens het deeg genoeg gerust heeft, kan je er koekjes uitsteken. Ik gebruik een uitsteekvormpje met een diameter van 8 cm. Leg ze naast elkaar op een bakplaat en bak in 12 minuten goudbruin.
Als de koekjes afgekoeld zijn, kan je ze vullen met de ganache. Als je ze graag als mummies afwerkt, spuit je strepen wit glazuur op de bovenzijde en druk je er twee suikeroogjes in. Klaar!
Door de uitleg hierboven lijkt het misschien veel werk, maar eigenlijk valt het heel goed mee. Het deeg heeft gewoon wat rusttijd nodig, maar voor het overige is dit zeker niet meer werk dan een ander koekje. En zo’n zelfgemaakt koekje, dat is zó lekker… Daar doe je het gewoon voor!
Tips voor het maken van deze koekjes met hazelnoot en chocolade
- Zorg dat de boter koud is. Het verschil tussen een bros koekje en een vettig zit hem in de temperatuur van de boter. Werk met koude boter en laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.
- Meng het deeg zo kort mogelijk. Ook dit is belangrijk voor de textuur. Waar je een brood wilt kneden om de gluten te ontwikkelen, willen we dat hier net niet. Anders krijg je een taai koekje. Meng het deeg dus zo kort mogelijk en kneed het zeker niet door eens je het op het werkvlak hebt uitgestort.
- Rol het deeg niet te dun uit. De ideale dikte is ongeveer een halve centimeter. Ik leg zelf chopsticks naast het deeg, en rol het op die manier uit, zodat ik het zeker niet te dun rol. Er bestaan ook verstelbare deegrollen met een maataanduiding. Als je er zo één hebt, is het nog gemakkelijker.
- Laat de gebakken koekjes kort afkoelen op de bakplaat. De koekjes zullen nog ietwat zacht zijn als je ze uit de oven haalt. Dat is normaal. Laat ze dus 5 minuten op de bakplaat liggen voor je ze op een rooster schuift.
- Koel het restdeeg telkens weer goed. Nadat je de eerste koekjes hebt uitgestoken, kan je de rest van het deeg terug samenvoegen en uitrollen. Laat dit opnieuw goed koelen in de koelkast voor je het uitsteekt.
- Wit glazuur zelf maken: je kan het glazuur kant-en-klaar kopen, maar het is ook heel eenvoudig zelf te maken. Meng een grote hoeveelheid bloemsuiker (+/- 300 g) met een paar druppeltjes water tot het net vloeibaar is. Decoreer de koekjes hiermee.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept voor koekjes met hazelnoot geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Recept licht aangepast van A Baking Journey
Koekjes met hazelnoot en chocolade
Equipment
- foodprocessor
- deegrol
- uitsteekvormpje
- bakplaat
- spuitzak
Ingrediënten
- 200 g bloem
- 125 g hazelnootmeel
- 70 g bloemsuiker
- 180 g boter ijskoud, in blokjes
- 1 eidooier
- 1/2 tl vanille-extract
- 1/4 tl grof zeezout
Voor de vulling
- 100 ml volle room min. 30% vetgehalte
- 150 g melkchocolade gehakt
Optioneel
- wit glazuur
- suikeroogjes
Instructies
Voor het deeg
- Doe bloem, hazelnootmeel en bloemsuiker in de foodprocessor en laat kort draaien om eventuele klonters te verwijderen.
- Voeg boter, dooier, vanille-extract en grof zeezout toe en laat de machine draaien tot het deeg begint samen te komen.
- Stort uit op het werkvlak en druk samen tot alles goed gemengd is (niet kneden).
- Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol tot ongeveer 0,5 cm dik.
- Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
- Steek met een uitsteekvormpje koekjes uit het deeg.
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze licht goudbruin kleuren.
- Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat, en laat ze dan verder afkoelen op een rooster.
- Herhaal met de rest van het deeg tot je ongeveer 40 koekjes hebt.
Voor de vulling
- Breng de room aan de kook en neem van het vuur.
- Doe er de chocolade bij, schud even met de pan zodat alle stukjes onder staan en laat 5 minuten staan.
- Roer door met een spatel tot je een egale ganache krijgt.
- Laat minstens 15 minuten afkoelen in de koelkast.
- Schep de ganache in een spuitzak met fijn spuitmondje.
Voor de afwerking
- Spuit op de binnenkant van de helft van de koekjes wat ganache tot ze volledig bedekt zijn.
- Leg er een koekje op en druk licht aan.
- Serveer de koekjes met hazelnoot en chocolade zo, of versier ze als mummies (zie inleiding).
Notities
- Zorg dat de boter koud is. Het verschil tussen een bros koekje en een vettig zit hem in de temperatuur van de boter. Werk met koude boter en laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.
- Meng het deeg zo kort mogelijk. Ook dit is belangrijk voor de textuur. Waar je een brood wilt kneden om de gluten te ontwikkelen, willen we dat hier net niet. Anders krijg je een taai koekje. Meng het deeg dus zo kort mogelijk en kneed het zeker niet door eens je het op het werkvlak hebt uitgestort.
- Rol het deeg niet te dun uit. De ideale dikte is ongeveer een halve centimeter. Ik leg zelf chopsticks naast het deeg, en rol het op die manier uit, zodat ik het zeker niet te dun rol. Er bestaan ook verstelbare deegrollen met een maataanduiding. Als je er zo één hebt, is het nog gemakkelijker.
- Laat de gebakken koekjes kort afkoelen op de bakplaat. De koekjes zullen nog ietwat zacht zijn als je ze uit de oven haalt. Dat is normaal. Laat ze dus 5 minuten op de bakplaat liggen voor je ze op een rooster schuift.
- Koel het restdeeg telkens weer goed. Nadat je de eerste koekjes hebt uitgestoken, kan je de rest van het deeg terug samenvoegen en uitrollen. Laat dit opnieuw goed koelen in de koelkast voor je het uitsteekt.
- Wit glazuur zelf maken: je kan het glazuur kant-en-klaar kopen, maar het is ook heel eenvoudig zelf te maken. Meng een grote hoeveelheid bloemsuiker (+/- 300 g) met een paar druppeltjes water tot het net vloeibaar is. Decoreer de koekjes hiermee.
Veel gestelde vragen
Halzenootmeel is gemaakt van geroosterde hazelnoten die fijn gemalen worden. Je vindt het o.a. bij Delhaize en Albert Heijn.
Dat kan zeker. Rooster hazelnoten in de oven tot ze licht gekleurd zijn en beginnen geuren. Leg ze tussen een keukenhanddoek en wrijf erover tot de velletjes loskomen. Laat de blanke hazelnoten nu verder afkoelen en maal ze nadien fijn in een foodprocessor of hakmolen.
Je kan ook amandelmeel (gemalen amandelen) gebruiken.
Nutella, speculoospasta of dulce de leche zijn goeie vervangers voor de melkchocolade.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Appelcupcakes met speculooscrème
2 jaar geleden: Koteletten met witte wijnsaus en spekjes
3 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
5 jaar geleden: Komkommersoep met gerookte forel
6 jaar geleden: Pasta met pompoen en geitenkaas
7 jaar geleden: Kastanje panna cotta met clementinecoulis en amaretti
8 jaar geleden: Homemade fish sticks met tartaarsaus
0 reacties