Appelcupcakes met speculooscrème

31 oktober 2020 | Gesponsorde berichten, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Normaal zijn wij hier niet zo van Halloween. Het zit niet echt in onze tradities. Maar niets is nog normaal dit jaar. En dus grijp ik alle mogelijkheden aan om een feestje te bouwen, al is het met ons viertjes en al is het “in ons kot”. En dus bak ik samen met mijn meisjes deze appelcupcakes met speculooscrème, en versieren we ze als vleermuis. Want die heeft van heel 2020 een Halloween-scenario gemaakt ;).

Vleermuiscupcakes voor Halloween / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Appelcupcakes met speculooscrème voor Halloween / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In het beslag gebruik ik kefir van Campina. Daardoor wordt de cake smeuïg en licht, terwijl je toch maar weinig boter nodig hebt. Ik voeg ook vanille, citroen en speculaaskruiden toe voor extra smaak. Erop komt een zijdezachte speculooscrème, die heel eenvoudig te maken is.

Geraspte appel en citroenzeste door het beslag roeren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Het recept heeft mij bloed, zweet en tranen gekost. Ik had heel wat baksessies nodig voor ik het beslag van de cakejes helemaal goed kreeg. Maar nu zit het juist, en is de smaak en textuur helemaal zoals ik hem wil. Afwerken kan in Halloweenthema, maar simpelweg een toefje speculooscrème op de cupcakes spuiten, is natuurlijk ook leuk.

Campina kefir / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog enkele tips op een rijtje:

  • Alle ingrediënten op kamertemperatuur. Zoals altijd bij bakrecepten: zorg dat de eieren, boter en kefir op kamertemperatuur zijn als je begint te bakken. Neem ze dus minstens een half uur op voorhand uit de koelkast.
  • Voeg de droge ingrediënten in twee keer toe. Meng alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, bicarbonaat, zeezout en speculaaskruiden) in een kom en voeg eerst maar de helft toe. Roer dan kefir en vanille-extract door het beslag, en doe er dan pas de rest van het bloemmengsel bij. Je bekomt nu een vrij droog beslag. Laat je niet verleiden om extra vocht toe te voegen: dat is er straks sowieso als je de appel toevoegt.
  • Rasp de appel niet te grof. Zelf gebruik ik mijn “ribbon grater” van Microplane: die geeft een vrij fijn resultaat. Als de appel té grof geraspt wordt, zakken de cakejes in.
Appelcupcakes met speculooscrème / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

En zo kan je heel eenvoudig ook zo’n leuke appelcupcakes met speculooscrème op tafel zetten, en daarmee de boze wereld buiten verruilen voor een leuke, warme sfeer binnen. Veel bakplezier!

Ingrediënten appelcupcakes met speculooscrème / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In samenwerking met Campina.

Appelcupcakes met speculooscrème / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Appelcupcakes met speculooscrème

Nog geen beoordelingen

Ingrediënten
  

  • 60 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 230 g patisseriebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl bicarbonaat baksoda
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1/4 tl speculaaskruiden
  • 75 ml melkkefir natuur
  • 1 tl vanille-extract of vanillepasta
  • 1/2 citroen alleen de zeste
  • 2 appels boskoop, geschild, klokhuis verwijderd en geraspt

Voor de speculooscrème

  • 150 g roomkaas type philadelphia
  • 100 g speculoospasta
  • snuifje zout

Voor de Halloween versiering

  • 12 gevulde speculooskoekjes
  • 24 smarties
  • decoratiestift of donkerbruin glazuur

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Klop boter en suiker samen goed los.
  • Voeg het ei toe en klop het erdoor.
  • Meng bloem, bakpoeder, bicarbonaat, zeezout en speculaaskruiden.
  • Roer de helft van dit mengsel lepel per lepel door het beslag.
  • Klop er nu kefir en vanille-extract door.
  • Roer er dan de rest van de droge ingrediënten geleidelijk aan door.
  • Spatel er citroenzeste en geraspte appels door.
  • Zet cupcakevormpjes in een cupcake-bakvorm van 12.
  • Schep het beslag in de vormpjes. Vul ze tot net onder de rand.
  • Bak in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Test met een satéprikker: als die er droog uitkomt, zijn de cakejes gaar.
  • Neem uit de vorm en laat de appelcupcakes op een rooster afkoelen.
  • Klop voor de speculooscrème roomkaas, speculoospasta en zout door elkaar.
  • Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Spuit de speculooscrème met een spuitzak op de appelcupcakes.
  • Werk eventueel af tot een vleermuis met gehalveerde speculooskoekjes, smarties en decoratiestift.
  • Serveer de appelcupcakes met speculooscrème.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Koteletten met witte wijnsaus en spekjes
2 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
3 jaar geleden: Chocolade babka met hazelnootboter
4 jaar geleden: Komkommersoep met gerookte forel
5 jaar geleden: Pasta met pompoen en geitenkaas
6 jaar geleden: Kastanje panna cotta met clementinecoulis en amaretti
7 jaar geleden: Homemade fishsticks met tartaarsaus

  • Koteletten met witte wijnsaus en spekjes / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Normandische appeltaartjes met vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Chocolade babka met hazelnootboter / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Komkommersoep met gerookte forel / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Pasta met pompoen en geitenkaas
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

4 Reacties

  1. Laurence

    Gisteren gemaakt en de kinderen vonden het heel smakelijk en vragen om het zeker de komende maanden nog eens te maken. Het recept is goed uitgelegd en alles klopte. Bedankt voor dit lekker recept!

    Antwoord
    • Lieziepeasy

      Wat leuk om te horen! Bedankt voor je bericht Laurence!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest