Normaal zijn wij hier niet zo van Halloween. Het zit niet echt in onze tradities. Maar niets is nog normaal dit jaar. En dus grijp ik alle mogelijkheden aan om een feestje te bouwen, al is het met ons viertjes en al is het “in ons kot”. En dus bak ik samen met mijn meisjes deze appelcupcakes met speculooscrème, en versieren we ze als vleermuis. Want die heeft van heel 2020 een Halloween-scenario gemaakt ;).
In het beslag gebruik ik kefir van Campina. Daardoor wordt de cake smeuïg en licht, terwijl je toch maar weinig boter nodig hebt. Ik voeg ook vanille, citroen en speculaaskruiden toe voor extra smaak. Erop komt een zijdezachte speculooscrème, die heel eenvoudig te maken is.
Het recept heeft mij bloed, zweet en tranen gekost. Ik had heel wat baksessies nodig voor ik het beslag van de cakejes helemaal goed kreeg. Maar nu zit het juist, en is de smaak en textuur helemaal zoals ik hem wil. Afwerken kan in Halloweenthema, maar simpelweg een toefje speculooscrème op de cupcakes spuiten, is natuurlijk ook leuk.
Nog enkele tips op een rijtje:
- Alle ingrediënten op kamertemperatuur. Zoals altijd bij bakrecepten: zorg dat de eieren, boter en kefir op kamertemperatuur zijn als je begint te bakken. Neem ze dus minstens een half uur op voorhand uit de koelkast.
- Voeg de droge ingrediënten in twee keer toe. Meng alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, bicarbonaat, zeezout en speculaaskruiden) in een kom en voeg eerst maar de helft toe. Roer dan kefir en vanille-extract door het beslag, en doe er dan pas de rest van het bloemmengsel bij. Je bekomt nu een vrij droog beslag. Laat je niet verleiden om extra vocht toe te voegen: dat is er straks sowieso als je de appel toevoegt.
- Rasp de appel niet te grof. Zelf gebruik ik mijn “ribbon grater” van Microplane: die geeft een vrij fijn resultaat. Als de appel té grof geraspt wordt, zakken de cakejes in.
En zo kan je heel eenvoudig ook zo’n leuke appelcupcakes met speculooscrème op tafel zetten, en daarmee de boze wereld buiten verruilen voor een leuke, warme sfeer binnen. Veel bakplezier!
In samenwerking met Campina.
Appelcupcakes met speculooscrème
Ingrediënten
- 60 g boter op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 1 ei
- 230 g patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl bicarbonaat baksoda
- 1/2 tl fijn zeezout
- 1/4 tl speculaaskruiden
- 75 ml melkkefir natuur
- 1 tl vanille-extract of vanillepasta
- 1/2 citroen alleen de zeste
- 2 appels boskoop, geschild, klokhuis verwijderd en geraspt
Voor de speculooscrème
- 150 g roomkaas type philadelphia
- 100 g speculoospasta
- snuifje zout
Voor de Halloween versiering
- 12 gevulde speculooskoekjes
- 24 smarties
- decoratiestift of donkerbruin glazuur
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte).
- Klop boter en suiker samen goed los.
- Voeg het ei toe en klop het erdoor.
- Meng bloem, bakpoeder, bicarbonaat, zeezout en speculaaskruiden.
- Roer de helft van dit mengsel lepel per lepel door het beslag.
- Klop er nu kefir en vanille-extract door.
- Roer er dan de rest van de droge ingrediënten geleidelijk aan door.
- Spatel er citroenzeste en geraspte appels door.
- Zet cupcakevormpjes in een cupcake-bakvorm van 12.
- Schep het beslag in de vormpjes. Vul ze tot net onder de rand.
- Bak in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Test met een satéprikker: als die er droog uitkomt, zijn de cakejes gaar.
- Neem uit de vorm en laat de appelcupcakes op een rooster afkoelen.
- Klop voor de speculooscrème roomkaas, speculoospasta en zout door elkaar.
- Zet in de koelkast tot gebruik.
- Spuit de speculooscrème met een spuitzak op de appelcupcakes.
- Werk eventueel af tot een vleermuis met gehalveerde speculooskoekjes, smarties en decoratiestift.
- Serveer de appelcupcakes met speculooscrème.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Koteletten met witte wijnsaus en spekjes
2 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
3 jaar geleden: Chocolade babka met hazelnootboter
4 jaar geleden: Komkommersoep met gerookte forel
5 jaar geleden: Pasta met pompoen en geitenkaas
6 jaar geleden: Kastanje panna cotta met clementinecoulis en amaretti
7 jaar geleden: Homemade fishsticks met tartaarsaus
Gisteren gemaakt en de kinderen vonden het heel smakelijk en vragen om het zeker de komende maanden nog eens te maken. Het recept is goed uitgelegd en alles klopte. Bedankt voor dit lekker recept!
Wat leuk om te horen! Bedankt voor je bericht Laurence!
Njammie
???