Onze meisjes zijn vrij avontuurlijk als het op eten aankomt. Vooral de oudste is een alleseter: op haar tweede verjaardag zat ze al vrolijk sushi in sojasaus te doppen. En ook olijven, geitenkaas en spruitjes kunnen haar wel bekoren. De jongste is wat moeilijker: iets nieuws proberen gaat gepaard met gezeur en de neus wordt regelmatig eens opgehaald voor al wat groen is. Daarom ook dat deze balletjes in tomatensaus met verborgen groenten een schot in de roos zijn!
Je kan een hele courgette kwijt in de balletjes. Gewoon raspen en door het gehaktmengsel kneden. Aan de saus voeg ik nog wat spinazie toe: een groente die bij onze meisjes op vrij veel bijval kan rekenen. Tel er nog de tomaten bij, en je hebt toch al drie verschillende soorten in één gerecht. En wat het belangrijkste is: dit is zo ongelooflijk lekker! De balletjes zijn lichter dan de traditionele variant, de saus is eenvoudig maar puur en de mozzarella zorgt voor wat extra luxe. Serveer er een grote kom boterige puree, of wat gekookte pasta bij, en je bent de koning te rijk.
Ik moet hier trouwens lezer Emmy Decramer danken, die mij via mijn Facebookpagina op het idee bracht een kindvriendelijk vakantiegerecht te posten. Heb je zelf nog suggesties, laat me gerust iets weten!
Heb jij nog tips om je kinderen meer groenten te laten eten?
Wat heb je nodig?
olijfolie
1 sjalot, gehakt
2 teentjes look, geperst
1 courgette
500 g gehakt (varken-kalf)
70 g parmezaan, geraspt
2 bollen buffelmozzarella
enkele basilicumblaadjes
Voor de saus
1 grote ui, gehakt
1 teentje look, geperst
1 el gedroogde tijm
1 laurierblad
2 blikken tomatenblokjes van elk 400 g
peper en zout
100 g jonge spinazieblaadjes
handvol basilicumblaadjes, gehakt
Hoe ga je tewerk?
Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot.
Fruit er sjalot en look in aan tot glazig.
Doe in een mengkom en laat afkoelen.
Ontpit de courgette, rasp en laat 10 minuten uitlekken in een vergiet.
Duw er zoveel mogelijk vocht uit.
Meng sjalot, look, courgette, gehakt en parmezaan. Bewerk zo kort mogelijk (hoe meer bewerkt, hoe “taaier” te balletjes).
Rol er balletjes ter grootte van een pingpongbal van.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan (ze moeten enkel een korstje hebben, en zeker nog niet gaar zijn).
Lepel in een ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak intussen de tomatensaus.
Fruit ui en look met tijm en laurier aan in een scheutje olijfolie.
Giet er de tomatenblokjes bij en spoel elk blik om met een klein scheutje water (ongeveer 1/8 van de inhoud), dat je ook bij de saus giet.
Laat de saus 20 minuten op zacht vuur pruttelen.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Roer er de spinazie en basilicum door tot geslonken.
Lepel de saus over de balletjes.
Scheur er de mozzarella bij.
Schuif 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem de schaal uit de oven en verdeel er de basilicumblaadjes over.
Serveer de balletjes in tomatensaus met verborgen groenten.
Onze hele familie is gek op dit recept. Ik heb het voor 3 gezinnen gemaakt. Al onze kleinkinderen(5) vinden het heerlijk. Geen gezeur over de groente.heerlijk oma. Dank je wel Annelies!
Haha, wat heerlijk! Goed te horen dat het werkt en zo in de smaak valt. Bedankt voor je berichtje Cobi! <3
voor hoeveel personen had je dit in gedachten, is het genoeg voor 2 volwassenen en 3 kinderen? of beter verdubbelen…
Dag Petra, ik maak deze hoeveelheid voor 2 volwassenen en 2 kinderen, en dat is ruim voldoende. Je kan altijd verdubbelen en de restjes invriezen 😊.
Dit vond het ganse gezin heel lekker!
Wat leuk om te horen, bedankt voor je berichtje! 😊
Vorige week heb ik dit receptje uitgetest en het was zeer lekker! Gezien mijn kinderen allesbehalve gemakkelijke groente-eters zijn (al zit dat enkel tussen hun oren), had ik de courgette op voorhand nog meegestoofd met de sjalot zodat deze wat zachter was. Top-receptje!
Bedankt Marie! Blij dat het gesmaakt heeft!
Dat ziet er alweer heerlijk uit 🙂