Onze meisjes zijn vrij avontuurlijk als het op eten aankomt. Vooral de oudste is een alleseter: op haar tweede verjaardag zat ze al vrolijk sushi in sojasaus te doppen. En ook olijven, geitenkaas en spruitjes kunnen haar wel bekoren. De jongste is wat moeilijker: iets nieuws proberen gaat gepaard met gezeur en de neus wordt regelmatig eens opgehaald voor al wat groen is. Daarom ook dat deze balletjes in tomatensaus met verborgen groenten een schot in de roos zijn!
Je kan een hele courgette kwijt in de balletjes. Gewoon raspen en door het gehaktmengsel kneden. Aan de saus voeg ik nog wat spinazie toe: een groente die bij onze meisjes op vrij veel bijval kan rekenen. Tel er nog de tomaten bij, en je hebt toch al drie verschillende soorten in één gerecht. En wat het belangrijkste is: dit is zo ongelooflijk lekker! De balletjes zijn lichter dan de traditionele variant, de saus is eenvoudig maar puur en de mozzarella zorgt voor wat extra luxe. Serveer er een grote kom boterige puree, of wat gekookte pasta bij, en je bent de koning te rijk.
Ik moet hier trouwens lezer Emmy Decramer danken, die mij via mijn Facebookpagina op het idee bracht een kindvriendelijk vakantiegerecht te posten. Heb je zelf nog suggesties, laat me gerust iets weten!
Hoe maak je deze balletjes in tomatensaus met verborgen groenten?
Voor het gehaktmengsel stoven we eerst sjalot en look aan. Die komen samen met de geraspte, uitgelekte courgette bij het gehakt. Om het geheel te binden voeg ik er ook een groot handvol parmezaan aan toe. De balletjes bak ik eerst kort aan, zodat ze een korstje krijgen maar nog niet volledig gaar zijn.
De saus is heel eenvoudig: bij gestoofde ui, look, tijm en laurier komen tomatenblokjes uit blik. Eens ingekookt roer ik er jonge spinazie en basilicum door. De saus en balletjes gaan dan in een ovenschotel, waarover ik nog wat mozzarella verdeel. Een klein halfuurtje bakken in de oven, en klaar!
Tips voor het bereiden van deze balletjes in tomatensaus met verborgen groenten
- Stoof sjalot en look aan voor je ze aan het gehaktmengsel toevoegt. Ik weet dat dit wat extra tijd vraagt, maar het maakt echt een verschil. Als je ze gewoon rauw toevoegt, is het resultaat veel scherper. Het kost je trouwens geen extra afwas, want je kan de pot nadien gebruiken om de saus in te maken.
- Korst de balletjes op hoog vuur aan. Hierdoor krijgen ze een mooi bruin korstje, dat daarenboven extra smaak toevoegt.
- Spoel de blikken tomatenblokjes om met water en voeg toe aan de saus. Dit zorgt voor een smaakvol, niet te sterk resultaat. Als je tomaten te lang laat inkoken, krijg je soms een ietwat wrange smaak. Door het water toe te voegen kan je dat voorkomen, en wordt de saus net heel licht en zomers.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten
Equipment
- kookpot
- grove rasp
- ovenschotel
Ingrediënten
- scheutje olijfolie
- 1 sjalot gepeld en gehakt
- 2 teentjes look geperst
- 1 courgette
- 500 g gehakt varken-kalf
- 70 g parmezaan geraspt
- 2 bollen mozzarella uitgelekt
- enkele basilicumblaadjes
Voor de saus
- 1 grote ui gehakt
- 1 teentje look geperst
- 1 el gedroogde tijm
- 1 laurierblad
- 2 blikken tomatenblokjes elk 400 g
- peper en zout
- 100 g jonge spinazieblaadjes
- 1 handvol basilicumblaadjes gehakt
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot. Fruit er sjalot en look in aan tot glazig. Doe in een mengkom en laat afkoelen.
- Ontpit de courgette, rasp en laat 10 minuten uitlekken in een vergiet. Duw er zoveel mogelijk vocht uit.
- Meng sjalot, look, courgette, gehakt en parmezaan. Bewerk zo kort mogelijk (hoe meer bewerkt, hoe "taaier" te balletjes). Rol er balletjes ter grootte van een pingpongbal van.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan (ze moeten enkel een korstje hebben, en zeker nog niet gaar zijn). Lepel in een ovenschaal.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
Voor de saus
- Fruit ui en look met tijm en laurier aan in een scheutje olijfolie.
- Giet er de tomatenblokjes bij en spoel elk blik om met een klein scheutje water (ongeveer 1/8 van de inhoud), dat je ook bij de saus giet.
- Laat de saus 20 minuten op zacht vuur pruttelen.
- Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Roer er de spinazie en basilicum door tot geslonken.
- Lepel de saus over de balletjes en scheur er de mozzarella bij.
- Schuif 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Neem de schaal uit de oven en verdeel er de basilicumblaadjes over.
- Serveer de balletjes in tomatensaus met verborgen groenten.
Notities
- Stoof sjalot en look aan voor je ze aan het gehaktmengsel toevoegt. Ik weet dat dit wat extra tijd vraagt, maar het maakt echt een verschil. Als je ze gewoon rauw toevoegt, is het resultaat veel scherper. Het kost je trouwens geen extra afwas, want je kan de pot nadien gebruiken om de saus in te maken.
- Korst de balletjes op hoog vuur aan. Hierdoor krijgen ze een mooi bruin korstje, dat daarenboven extra smaak toevoegt.
- Spoel de blikken tomatenblokjes om met water en voeg toe aan de saus. Dit zorgt voor een smaakvol, niet te sterk resultaat. Als je tomaten te lang laat inkoken, krijg je soms een ietwat wrange smaak. Door het water toe te voegen kan je dat voorkomen, en wordt de saus net heel licht en zomers.
Veel gestelde vragen
Een groene salade, aardappelpuree of pasta doen het altijd goed. Maar couscous, bulgur of rijst kan ook.
Anders is het moeilijk om de rauwe uien- en looksmaak uit de gehaktballen te krijgen. Op deze manier is het allemaal wat subtieler.
Dat kan. Buiten het seizoen is pompoen ook een goeie optie. Deze is ook minder waterig en hoef je dus niet te laten uitlekken.
Persoonlijk vind ik dit in warme gerechten niet zo’n meerwaarde. Dus gebruik gerust een goedkopere variant.
Onze hele familie is gek op dit recept. Ik heb het voor 3 gezinnen gemaakt. Al onze kleinkinderen(5) vinden het heerlijk. Geen gezeur over de groente.heerlijk oma. Dank je wel Annelies!
Haha, wat heerlijk! Goed te horen dat het werkt en zo in de smaak valt. Bedankt voor je berichtje Cobi! <3
voor hoeveel personen had je dit in gedachten, is het genoeg voor 2 volwassenen en 3 kinderen? of beter verdubbelen…
Dag Petra, ik maak deze hoeveelheid voor 2 volwassenen en 2 kinderen, en dat is ruim voldoende. Je kan altijd verdubbelen en de restjes invriezen ?.
Dit vond het ganse gezin heel lekker!
Wat leuk om te horen, bedankt voor je berichtje! ?
Vorige week heb ik dit receptje uitgetest en het was zeer lekker! Gezien mijn kinderen allesbehalve gemakkelijke groente-eters zijn (al zit dat enkel tussen hun oren), had ik de courgette op voorhand nog meegestoofd met de sjalot zodat deze wat zachter was. Top-receptje!
Bedankt Marie! Blij dat het gesmaakt heeft!
Dat ziet er alweer heerlijk uit 🙂