Rode linzensoep met knapperige kikkererwten

Rode linzensoep met knapperige kikkererwten

Tijd om nog eens mee te doen aan de mysterybox-challenge! Het idee is ontstaan in onze Facebookgroep van BENELUX-foodbloggers en is ontleend aan de Britse tv-reeks Masterchef. Elke deelnemer mag een ingrediënt uitkiezen, en de organisator trekt er willekeurig zes uit. Daarnaast mag je gebruik maken van een beperkte voorraadkast met eieren, bloem, suiker, kruiden en specerijen.

Zelf had ik voor fregola, een geroosterde, Sardijnse pastasoort, gekozen, maar die kwam niet uit de bus. De zes ingrediënten waren:

  • avocado
  • rode linzen
  • koffie
  • langoustine
  • kikkererwten
  • sinaasappel

Geen voor de hand liggende combinatie, als je het mij vraagt. Ik koos uiteindelijk voor een rode linzensoep met een vleugje sinaas en knapperige kikkererwten. Ik moet toegeven dat ik een beetje vals gespeeld heb door butternut toe te voegen – ik had nog een halve in de koelkast liggen die dringend aan verwerking toe was, maar ook zonder pompoen is dit soepje voldoende smaakvol en vullend (je krijgt dan een soort van “dahl“).

De combinatie met sinaasappel lijkt misschien wat bizar, maar ik kan je verzekeren dat het de moeite is om dit eens uit te proberen. Het is ook eerder een zachte hint op de achtergrond dan een volle kus op de mond ;).

Benieuwd wat de andere deelnemers maakten?

Wat zou jij met deze ingrediënten maken? 

Wat heb je nodig?

Voor 8 personen als maaltijdsoep

2 el olijfolie
3 rode uien, grof gehakt
2 teentjes look, gehakt
kruidentuiltje (laurier, tijm en peterseliestengels)
1 el harissa
1 tl gemberpoeder
1/2 butternut, geschild, pitten verwijderd en grof gehakt
300 g rode linzen
2 l groentenbouillon
sap van 2 sinaasappels
peper en zout

Voor de kikkererwten
1 blik kikkererwten
1 el olijfolie (ev. gearomatiseerd met sinaasappel of mandarijn)
1/2 bos koriander, fijn gehakt
rasp van 1/2 sinaasappel
1 tl chilipeper
1 tl zout
1 tl lookpoeder

Hoe ga je tewerk?

Verhit de olijfolie in een grote pot.
Stoof er de ui en look in aan tot glazig.

Pompoen aanstoven
Voeg kruidentuiltje, harissa, gember en de pompoen toe, en laat goed doorwarmen.
Voeg de linzen toe en bevochtig met groentenbouillon.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 25 minuten pruttelen.

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
Giet de kikkererwten in een vergiet, spoel en laat goed uitlekken.
Dep ze helemaal droog tussen twee vellen keukenpapier.

Kikkererwten met olijfolie besprenkelen
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de kikkererwten hierop.
Besprenkel met de olijfolie en meng met je handen tot alle kikkererwten goed bedekt zijn.
Rooster 30 minuten in de oven tot goudbruin.
Meng intussen alle andere ingrediënten in een kommetje.
Doe de kikkererwten erbij zodat ze goed bedekt zijn met het kruidenmengsel.

Neem het kruidentuiltje uit de soep en mix glad.
Voeg het sinaasappelsap toe, proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

Verdeel de soep over kommen en strooi er wat kikkererwten over.

Serveer de rode linzensoep.

Rode linzensoep met knapperige kikkererwten

 

 

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Rode linzensoep met knapperige kikkererwten

  1. Net gemaakt en mmmm die kikkererwten zijn lekker zeg!!!! Zou ik zelfs zo als chips eten 🙂
    De soep ook oké, maar iets minder m’n ding….ik maakte de helft met sinaasappelsap en de andere helft zonder en die zonder valt het meeste in de smaak.

  2. Het roosteren van de kikkererwten lukt bij mij niet zo goed : ze ‘ploffen’ in de oven en worden helemaal niet krokant .
    Heb het ook al eens geprobeerd door het vliesje rond de kikkererwten er eerst af te halen, maar dit heeft ook niet geholpen.
    Weet jij raad ?

    1. Neen, niet meteen… Het was de eerste keer dat ik dit probeerde, en het lukte zonder problemen. Ik heb ze goed gespoeld, en nadien helemaal gedroogd (waardoor de meeste vliesjes eraf gekomen zijn), en dan geroosterd met vrij weinig olijfolie. Misschien dat ze nog te nat waren? Ik gebruikte kikkererwten uit blik, jij ook?

      1. Ja, ik gebruik ook kikkererwten uit blik. Misschien waren ze inderdaad te nat.
        Zal het nog eens proberen nadat ik ze heb gedroogd.
        Bedankt alvast voor je antwoord !

Laat me weten wat je ervan vindt!