Tien tips om je kind gezond te laten eten

3 februari 2016 | Een lepeltje lekkers

Gezond eten hoort geen opdracht te zijn. Het zou, zeker voor kinderen, een natuurlijk proces moeten zijn, een evidentie. Toch lees ik al te vaak verhalen over kinderen die niets lusten, of van ‘s ochtends vroeg al met gesuikerde yoghurt en bewerkte ontbijtgranen voor televisie zitten.

Mijn definitie van gezond voedsel is er geen van superfoods of strikte regeltjes over wat wel en niet mag. Tenzij jij of je kind een allergie of intolerantie hebben, is het niet nodig iets toe te voegen of net weg te laten. Gezond eten is voor mij: zelfgemaakt, vers, zonder pakjes of zakjes, gevarieerd, en met mate. Dus ja: wij eten al eens taart of chocolademousse, maar niet elke dag. Wat mij betreft is dát de sleutel tot een gezond eetpatroon.


Toch is het niet altijd makkelijk. Iedereen weet dat een ijsje meer aanspreekt dan een appelsien, en dat kinderen eerder verlekkerd voor de etalage van de snoepwinkel, dan voor het groentekraam staan. Daarom heb ik een aantal tips verzameld die mij geholpen hebben met mijn twee dochters. Ik hoop dat deze tips ook jou op weg kunnen zetten!

Tien tips om je kind gezond te laten eten

  1. Van in de buik
    Ik ben ervan overtuigd dat gezond eten start in de buik. Als ik zwanger was, heb ik geprobeerd heel bewust en gevarieerd te eten. Dit zorgt niet alleen voor een energieke mama, maar ook voor een kind dat van kleins af gewend is aan verschillende pure smaken. Het is misschien geen garantie op een alleseter, het kan zeker ook geen kwaad!
  2. Geen twee keer hetzelfde
    In sommige vakantiehotels krijg je elke avond hetzelfde buffet. De eerste avond is alles nog nieuw en smakelijk, maar twee avonden later verlang je al naar wat anders. Dat is ook bij kinderen zo. Als je voldoende variatie in je eetpatroon inbouwt, leer je hen niet alleen veel lekkers kennen, je zorgt ook dat ze verrast en geïnteresseerd blijven.
  3. Eentje is geentje
    Tien tips om je kind gezond te laten eten: proeven
    • Pin
    Die variatie is misschien niet altijd een succes. Sommige smaken zullen meer oefening vergen dan andere. Maar door ze te blijven aanbieden, geef je je kind de kans om eraan te wennen en ervan te leren houden. Olijven waren ook niet mijn favoriete hapje bij de eerste proefbeurt. En toch kan ik er nu niet genoeg van krijgen.
  4. Onbekend is onbemind
    Een mama vertelde me ooit dat haar dochter geen melk lustte, maar enkel fristi. Ze gaf haar dan maar fristi, zodat ze toch voldoende calcium binnen kreeg… Nu, een kind dat nog nooit fristi heeft gedronken, zal het roze drankje ook niet kúnnen verkiezen ten opzichte van iets anders. Let dus op waarmee je ze laat kennismaken.
    Tien tips om je kind gezond te laten eten
    • Pin
  5. Vooroordelen overboord
    Gooi je vooroordelen overboord: wie zegt dat kinderen geen spruitjes lusten? Het is net door die voorzichtigheid of de verhalen die er de ronde over doen, dat kinderen dénken dat ze iets niet lusten. Schotel zoon of dochter zonder veel tamtam eens een onconventionele groente voor, en je zou wel eens versteld kunnen staan van het resultaat.
  6. Spelen met je eten
    Tien tips om je kind gezond te laten eten: spelen
    • Pin
    Alhoewel het in alle boekjes wordt afgeraden, moet een beetje spelen met je eten wat mij betreft kunnen! Voor kinderen is alles een spel, en als je te streng bent aan tafel, zullen ze er al snel tegenop zien om te eten. Maak gerust eens een kasteel van aardappelpuree met een wal van saus eromheen, of snijd grappige figuurtjes van de boterhammen.
  7. Een kleine chef
    Kinderen laten helpen in de keuken wérkt! Het zorgt ervoor dat ze geïnteresseerd raken in voeding en een idee krijgen van hoe iets eruit ziet, voelt en ruikt. Ook kleine kinderen kunnen eenvoudige klusjes opknappen: aardappels wassen, de papierachtige blaadjes van uien verwijderen, boontjes doppen, roeren in cakebeslag, …
    Tien tips om je kind gezond te laten eten: helpen
    • Pin
  8. Gezonde tussendoortjes
    Dikwijls gaat het wel goed aan tafel, maar zijn de eetmomenten daartussen het grootste probleem. Probeer voldoende gezonde tussendoortjes in huis te halen: fruit en groenten zijn altijd een goed idee (denk druiven, kiwi(bessen), bosbessen, banaan, kerstomaatjes, wortels, komkommer, paprika). Maar ook rozijnen en gedroogd fruit, broodstengels en een eenvoudige soep zijn perfecte hongerstillers.
    Tien tips om je kind gezond te laten eten: tussendoortjes
    • Pin
  9. Pimp je drankje
    Als je kind geen liefhebber is van water of melk, kan je die drankjes af en toe wat meer flair geven. Pers een beetje citroensap in een beker water, of voeg wat gemixt rood fruit toe aan de melk, en je hebt een zelfgemaakte limonade of milkshake!
  10. Geef zelf het goede voorbeeld
    Goeie voornemens zijn mooi, maar een kind kijkt nog het meeste op naar zijn ouders. Als jijzelf je neus optrekt bij eten dat je niet kent, verwacht dan niet dat je kind een echte smulpaap wordt. Misschien is dit wel de ideale gelegenheid om zelf eens wat avontuurlijker te gaan koken.
    Tien tips om je kind gezond te laten eten: proeven
    • Pin

Weekmenu voor kleine én grote mondjes

Om je wat op weg te helpen, geef ik je hieronder een voorbeeld-weekmenu. Voor hele kleine kinderen (tussen 1 en 2) zal je wat moeten temperen met de kruiding. Smulpapen vanaf 2 jaar kunnen wat mij betreft gerust mee-eten met “wat de pot schaft”.

Maandag: Pastinaakfrietjes met yoghurtsaus
Dinsdag: Schelvis in papillotte met courgette, wortel en tomaat
Woensdag: Aziatische wok met rundsvlees
Donderdag: Linguine met krab, citroen en waterkers
Vrijdag: Supersnelle pizza’s
Zaterdag: Parelcouscous met courgette en tomaat
Zondag: Tomaat-garnaal in een nieuw jasje

Deze tekst verscheen eerst in Mini magazine

Nog enkele gezonde recepten

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Zo'n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht - want, geef toe, het oog wil ook wat - maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo'n zacht...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pinsa met erwten, asperge en feta

Pinsa met erwten, asperge en feta

De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een...

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

7 Reacties

  1. Severien

    Heel leuke lijst met mooie foto’s! De positieve houding komt eruit als rode draad, daar geloof ik ook heel erg in!

    Antwoord
  2. Francine

    Volledig eens met je zienswijze.
    Mooie sprekende en leuke foto´s.
    Proficiat!

    Francine

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Francine!

      Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Sarah!

      Antwoord
  3. Ellen

    Allemaal goed en wel maar soms lukt het gewoon niet.
    Ik ben een gezondheidsfreak en wou mijn kind ook zo opvoeden … maar dat is mislukt. Na talloze verschillende manieren om hem fruit te doen eten mogen we al blij zijn dat hij 3 hapjes van een banaan eet. Idem met broodbeleg, vroeger ging er nog kaas en konfituur in nu enkel smeerpaté.
    Spaghetti NEE Hij weigert ook nog van iets te proeven. Op sommige momenten verrast hij ons en wil hij wel eens van iets proeven. Zo aten we onlangs zelfgemaakte pizza en toen wou hij wel een stuk van de koek proeven (het belg moest er wel af) :o)
    Hij eet weinig maar eet wel wat groenten, aardappelen en is verzot op vis.

    Mijn man en ik eten alles maar de kleine man is zeer kieskeurig en als hij geen zin heeft om te eten dan eet hij ook niet. Niet meer aanderingen zegt de KA, als hij honger heeft zal hij wel eten maar soms maak ik me toch wel zorgen. Groeit hij wel genoeg, en hij is zo smal. Gelukkig is hij energiek, pienter en is onlangs voor het eerst (in 3 jaar) ziek geworden.
    Al die tips zijn goedbedoeld maar als je kind echt niet wil … dan mag je alles nog zo mooi presenteren weigeren zal het toch doen.
    Ik hoop dat het betert met ouder worden, maar ondertussen is het gewoon blij zijn met wat hij wel wil eten.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Hallo Ellen, dat klinkt inderdaad erg lastig! Wat spijtig dat hij meestal zelfs niet wilt proeven… Maar als de KA zegt dat je niet moet aandringen, is dat waarschijnlijk wel de beste optie. Misschien dat het inderdaad betert met ouder worden.
      Mijn tips zijn natuurlijk maar “tips” om je op pad te helpen: ik weet ook wel dat het niet bij alle kinderen zo gemakkelijk gaat. Ik zie bij ons ook het verschil tussen de oudste (die alles lust) en de jongste (die heel wat kieskeuriger is), en toch zijn ze allebei op dezelfde manier opgevoed… Karakter is ook een belangrijke factor hé! Maar het feit dat je zelf kookt, en dat jij en je man veel lusten, is alleen maar positief en zal hopelijk op termijn ook zijn effect op de kleine man niet missen… Veel succes nog!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest