De lente komt dichterbij. Al is het buiten nog niet altijd te zien – of zelfs te voelen, ik merk het al goed aan mijn “kookgoestingskes”. De recepten voor zware ovenschotels en copieuze maaltijden gaan aan de kant; in de plaats komen lichte, kleurrijke gerechten op tafel, met hier en daar al eens de eerste primeur of een sappig stukje melklam. Maar de realiteit is dat de lentegroenten nog dun gezaaid zijn: het zijn toch nog steeds de laatste knollen en wortels die de rekken van de winkels sieren. En dus zit er niets anders op dan hiermee een zonnig gerecht op tafel te toveren, zoals met deze geroosterde wortels met feta en granaatappel.

Inspiratie haalde ik bij Libelle Lekker. Ik verving de geitenkaas uit hun recept door een overschotje feta, en voegde wat extra groene kruiden toe om het geheel extra fris te maken. Het resultaat is een erg gemakkelijk, maar bovenal smakelijk gerecht, dat voldoende vult maar nooit te zwaar wordt. Je kan de krieltjes trouwens gerust achterwege laten; ik vond ze alleen een extra “lente” toets toevoegen, dus kon ik het mij niet laten er enkele mee op de bakplaat te gooien. Wij aten dit gewoon zo – lekker in al zijn eenvoud, maar met een pittige pesto kan je het hele gerecht nog wat optillen.

Inspiratie: Libelle Lekker januari 2016

Wat heb je nodig?

800 g (regenboog) wortels, geschild en in grote stukken gesneden
250 g krieltjes, gewassen en gehalveerd
2 teentjes look, gekneusd
1 biologische sinaasappel, gewassen en in 8 partjes gesneden
olijfolie
peper en zout
5-tal takjes tijm
100 g feta
pitjes van 1/2 granaatappel
peterselie

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.


Leg er de wortels, krieltjes, teentjes look en partjes sinaasappel op.
Besprenkel royaal met olijfolie en kruid kwistig met peper en zout.
Hussel door elkaar zodat alle groenten een laagje olie hebben.
Verdeel er de tijm over.
Schuif de bakplaat 45 minuten in de oven.

Neem de bakplaat uit de oven en verkruimel er de feta over.
Bestrooi met de granaatappelpitjes en verdeel er de takjes peterselie over.

Serveer de geroosterde wortels met feta en granaatappel.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.756 andere abonnees

Nog enkele eenpansgerechten

Zalm met venkel en green goddess dressing

Zalm met venkel en green goddess dressing

Zalm met venkel en green goddess dressing: het ideale gerecht als je houdt van vis die op een moderne manier is klaargemaakt! De dressing geeft de zachte zalm en zoete venkel een opkikkertje, en met de krokante aardappels erbij serveer je sowieso een gezinsfavoriet....

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

2 Reacties

  1. Laura | liefdevoorbakken

    Wauw dit wil ik graag een keertje proberen, ziet er goed uit! Je zegt ‘pittige pesto’ toevoegen, bedoel je dan pesto rosso?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ik had het eerder op eentje van/met rucola, of een homemade groene pesto met genoeg peper ?.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest