Eén hap van deze gemarineerde scampi met tzatziki en je weet het: dit klopt gewoon. De zoete garnalen, pittige marinade en frisse saus passen wonderwel bij elkaar. Dus steek die barbecue nog eens aan of verwarm je braadpan alvast voor: dit wil je gewoon proeven.
ASC gecertificeerde scampi als verantwoorde keuze
Scampi staan de laatste jaren niet altijd in een positief daglicht. Nochtans, als je er kiest met een ASC keurmerk is dit zeker en vast een verantwoorde keuze. Ter gelegenheid van de Bewuste Visweek vertel ik jullie er graag wat meer over.
Vroeger werden in Ecuador, waar heel wat gekweekte scampi vandaan komen, mangrovebossen gekapt door de garnalenkwekers, omdat het ondergrondse netwerk van wortels de ideale broedplaats voor jonge garnalen is. De kap was echter nefast voor heel wat andere dieren die er leefden, maar ook voor de lokale bevolking. De mangroves beschermden hen immers tegen overstromingen en stormen.
Intussen is de situatie een halt toegeroepen. Diezelfde kwekers staan nu zij aan zij met de lokale gemeenschappen om de bestaande bossen te beschermen en er nieuwe aan te planten. Het besef is gegroeid dat het ene – een succesvolle garnalenkweek – niet zonder het andere – een leefbare omgeving – kan.
ASC speelt in deze mentaliteitswijziging een grote rol. ASC is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. Dat wilt zeggen dat ASC gecertificeerde kwekerijen hun invloed op het milieu beperken en verantwoord omgaan met medewerkers én omwonenden.
Zelf was ik mij hiervan niet echt bewust. Ik had de keurmerken wel al gezien en probeerde vis te kopen die ASC of MSC (keurmerk voor wilde vis die duurzaam gevangen is) gecertificeerd was. Het is pas door het verhaal van de garnalenkwekerijen in Ecuador te lezen, dat ik helemaal mee ben ik het verhaal.
Hoe maak je deze gemarineerde scampi met tzatziki?
Om dit recept te maken, start je met de scampi. Maak een mengeling van olijfolie, paprikapoeder, look, ui, oregano, harissa, zout en citroenzeste en laat de scampi hierin zo lang mogelijk marineren: liefst een hele nacht, maar als je ze vergeten klaarzetten ben, is een half uur ook al goed.
Rijg de scampi aan spiezen samen met blokjes courgette, paprika en rode ui. Smeer ze licht in met een mengsel van honing en citroensap, en grill ze op de hete barbecue of in de pan.
Erbij komt een frisse tzatziki. Hiervoor rasp je de komkommer, schep je hem om met zeezout en laat je alles zo lang mogelijk uitlekken. Het zout zorgt ervoor dat de groente makkelijker vocht loslaat. Meng nadien met Griekse yoghurt, zure room, look en dille, en breng op smaak met extra zout.
Alles samen krijg je zo een origineel samenspel van texturen, smaken en temperaturen. Vooral de combinatie van de hete garnalen met de koude saus vind ik heerlijk!
Tips voor het bereiden van deze gemarineerde scampi met tzatziki
- Koop ASC scampi. Ik heb hierboven al uitvoerig uitgelegd waarom dat zo belangrijk is. Draag je steentje bij aan de duurzaamheid van onze planeet en probeer je te beperken tot vis en schaaldieren met een ASC of MSC keurmerk.
- Verwarm de pan goed voor. Scampi hebben de neiging om snel uit te drogen. Zorg er daarom voor dat de pan goed heet is voor je de gemarineerde scampi erop gaat bakken. Zo krijgen ze de kans om snel te garen en toch hun vocht te behouden.
- Laat de komkommer goed uitlekken. Anders wordt de tzatziki te waterig. Schep om met zout en duw er met de bolle kant van een lepel regelmatig al het vocht uit.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met de Bewuste Visweek
Gemarineerde scampi met tzatziki en rijst
Equipment
- fijne rasp
- zeef
- satéstokjes
- braadpan of barbecue
Ingrediënten
- 1 el paprikapoeder
- 1 el harissa
- 1 el oregano
- 1 tl lookpoeder
- 1 tl uipoeder
- 1/2 tl fijn zeezout
- 1 citroen zeste & sap apart
- 4 el olijfolie + extra om te bakken
- 24 scampi gepeld en ontdarmd
- 1 rode ui gepeld en in partjes gesneden
- 1 kleine rode paprika steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, in partjes
- 1 kleine courgette steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, in blokjes
- 3 el vloeibare honing bijv. acacia
Voor de tzatziki
- 1 komkommer geschild
- 1/8 tl fijn zeezout
- 220 g Griekse yoghurt
- 80 g zure room
- 1 teentje look geperst
- 1 bosje dille fijngehakt
- fijn zeezout
Om te serveren
- 400 g rijst
- enkele citroenpartjes
Instructies
Voor de scampi
- Meng paprika, harissa, oregano, look- en uipoeder, zout en citroenzeste met 4 el olijfolie.
- Schep de scampi om in deze marinade en laat ze minstens 30 minuten en maximum 1 nacht marineren in de koelkast.
Voor de tzatziki
- Rasp de komkommer fijn.
- Schep om met zout en stort in een vergiet.
- Laat zeer goed uitlekken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit met de bolle kant van een lepel.
- Meng met Griekse yoghurt, zure room, geperste look en gehakte dille.
- Kruid naar smaak bij met zout.
Voor de scampi
- Rijg de scampi per 3 aan een satéstokje, afgewisseld met rode ui, paprika en courgette. Maak zo 8 saté's.
- Roer de honing los met 3 el citroensap en kwast er de saté's mee in.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en bak er de scampi aan beide zijden goudbruin in aan.
Om te serveren
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Serveer de gemarineerde scampi met tzatziki, gekookte rijst en citroenpartjes.
Notities
- Koop ASC scampi. Ik heb hierboven al uitvoerig uitgelegd waarom dat zo belangrijk is. Draag je steentje bij aan de duurzaamheid van onze planeet en probeer je te beperken tot vis en schaaldieren met een ASC of MSC keurmerk.
- Verwarm de pan goed voor. Scampi hebben de neiging om snel uit te drogen. Zorg er daarom voor dat de pan goed heet is voor je de gemarineerde scampi erop gaat bakken. Zo krijgen ze de kans om snel te garen en toch hun vocht te behouden.
- Laat de komkommer goed uitlekken. Anders wordt de tzatziki te waterig. Schep om met zout en duw er met de bolle kant van een lepel regelmatig al het vocht uit.
Veel gestelde vragen
Ikzelf kies meestal voor grote scampi (+/- 25 stuks per 500g). Met kleintjes lukt het uiteraard ook.
Je hebt al redelijk wat groenten in dit recept: courgette, paprika en rode ui op de saté’s en komkommer in de tzatziki. Wil je nog iets extra serveren, ga dan voor extra geroosterde groenten, een frisse venkel- of groene salade.
Harissa zorgt voor wat pittigheid, maar in het eindresultaat valt dit heel goed mee. De tzatziki zorgt ook voor wat verkoeling.
Je kan bij deze gemarineerde scampi ook een stukje brood, wat couscous of aardappelpuree serveren. Ook Griekse skordalia doet het goed bij dit gerecht.
Een lepeltje terug in de tijd
2 jaar geleden: Negen keer bakken met het lekkerste herfstfruit
3 jaar geleden: Thaise wortelsoep met koriander
4 jaar geleden: Salade met vijgen en geroosterde groenten
5 jaar geleden: Kipsatés met geroosterde Griekse salade en tzatziki
6 jaar geleden: Quinoaburgers met courgette en pecorino
7 jaar geleden: Chocolademousse met kruidige bramensaus
De foto’s van al je kookkunsten zien er prachtig uit! Je maakt dingen die ik ook nog wil uitproberen, en die mijn mannen hier thuis wel zouden lusten ook (moet ik toch altijd rekening mee houden 😂). Veel succes en ik blijf hier zeker volgen, zo’n mooie blog dat je hebt!
Liefs, Inge
Dank je wel Inge! Dat doet mij heel veel plezier om te lezen! 🥰
Ikzelf houd ook altijd rekening met mijn kinderen: niets zo frustrerend als iets zelfgemaakt op tafel zetten dat ze niet lusten of waarvan ze zelfs niet willen proeven. Maar scampi lusten ze wél! ☺️