Kipsatés met geroosterde Griekse salade en tzatziki

1 oktober 2016 | Belgisch zomerweer, Courgettefestijn, Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Kiplekker, Recepten

Er is iets ongelooflijk rustgevend aan het bereiden van een volledige maaltijd in de oven. Niks te merken van de drukte die normaalgezien in de keuken heerst: geen over en weer geloop, geen geroer, geen vuur hoger of lager zetten. Je hoeft er zelfs niet te blijven. En toch gaat iedereen stiekem eens voor het ovendeurtje hangen om te kijken welke magische transformatie zich daarachter afspeelt. Smaken worden intenser, kleuren meer verzadigd en de geuren almaar aromatischer. Dat is alvast één van de redenen waarom ik van deze kipsatés met geroosterde Griekse salade hou.

Kipsatés met geroosterde Griekse salade / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik ben een grote fan van de mediterrane keuken. Maar nu het stilaan herfst wordt, zijn de zomergroenten niet meer op hun best. Daarenboven heb ik meer zin in een ovenschotel dan in een salade. En dus bedacht ik deze geroosterde Griekse salade: alle smaken en ingrediënten van de klassieker, maar dan in een vroeg herfst-jasje. Mocht je vegetariërs over de vloer krijgen, kan je de ovengeroosterde groenten ook “an sich” serveren. Ik zou er in dat geval een in stukjes gescheurde ciabatta over verdelen en 10 minuten laten meeroosteren in de oven.

Feta over groenten verkruimelen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De kip marineer ik de avond voordien: gewone alle ingrediënten in een diepvrieszak doen en tot gebruik fris bewaren. Je kan hem zelfs zo invriezen, en dan de avond voordien in de koelkast laten ontdooien. Laat je trouwens niet misleiden door de lange ingrediëntenlijst: het gaat over standaard producten die je in elk supermarkt kan vinden. Zuiderse smaken en aroma’s in een Belgisch jasje: deze kipsatés met geroosterde Griekse salade fleuren élke grijze herfstdag op.

Kip aan stokjes rijgen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Kipsatés met geroosterde Griekse salade / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Kipsatés met geroosterde Griekse salade en tzatziki

Zuiderse smaken en aroma’s in een Belgisch jasje: deze kipsatés met geroosterde Griekse salade fleuren élke grijze herfstdag op.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 50 minuten
Marineertijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 50 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Belgisch, Grieks
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de kip

  • 4 kipfilets
  • 2 eetlepels citroenolie
  • 2 eetlepels lookolie
  • 1 eetlepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • peper en zout

Voor de geroosterde Griekse salade

  • 250 g gemengde kerstomaten gehalveerd
  • 2 trostomaten in kwartjes
  • 1 rode ui in kwartjes
  • 1 rode paprika in grove stukken
  • 1 groene paprika in grove stukken
  • 1 courgette zonder zaadlijsten, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • peper en zout
  • 200 g feta
  • verse oregano optioneel

Voor de tzatziki

  • 1 komkommer geschild en zonder zaadlijsten
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 bos dille fijngehakt
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de kipfilets in de lengte in repen.
  • Stop ze samen met alle ingrediënten voor de marinade in een diepvrieszak, sluit af en masseer de marinade in het vlees.
  • Zet een paar uur, en liefst een hele nacht, koel weg.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Doe de groenten in een ovenschaal of leg ze op een bakplaat.
  • Verdeel er de olijfolie en oregano over en schep goed door elkaar.
  • Kruid royaal bij met peper en zout.
  • Verkruimel er de feta over.
  • Zet 25 minuten in de oven.
  • Rijg intussen de kip aan satéstokjes.
  • Schuif ze bij de groenten in de oven en bak samen nog 10 à 15 minuten tot de kip gaar is.
  • Maak intussen de tzatziki.
  • Rasp de komkommer in een vergiet en strooi er wat zout over.
  • Laat 5 minuten staan en duw er dan zoveel mogelijk vocht uit.
  • Meng de geraspte komkommer met Griekse yoghurt en dille.
  • Kruid bij met peper en zout.
  • Verdeel – als je die gebruikt – de verse oregano over de groenten.
  • Serveer de kipsatés met geroosterde Griekse salade en tzatziki.
Trefwoord courgette, dille, feta, kip, komkommer, paprika, tomaat, yoghurt
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele kiplekkere recepten

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

5 Reacties

  1. Marie

    Vorige vrijdag gemaakt en het was absoluut heerlijk! Ik ben wel nog gemakzuchtiger geweest en heb voor de kip kipkruiden gebruikt, maar de tip van op voorhand marineren in een zakje en dan garen in de oven was goud waard! De wederhelft vond het ook overheerlijk! Wij aten er wel nog een ciabatta brood bij en aten ervan met 2 personen, maar ik ben dan ook samen met een sportman 😉

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Leuk om te lezen! En kipkruiden (of wat je ook maar lekker vindt) kan uiteraard ook!

      Antwoord
  2. Ria

    Lijkt me heerlijk ga zeker maken

    Antwoord
  3. Marinette

    Net wat ik nodig had! Bedankt.Marinette

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest