Er is iets ongelooflijk rustgevend aan het bereiden van een volledige maaltijd in de oven. Niks te merken van de drukte die normaalgezien in de keuken heerst: geen over en weer geloop, geen geroer, geen vuur hoger of lager zetten. Je hoeft er zelfs niet te blijven. En toch gaat iedereen stiekem eens voor het ovendeurtje hangen om te kijken welke magische transformatie zich daarachter afspeelt. Smaken worden intenser, kleuren meer verzadigd en de geuren almaar aromatischer. Dat is alvast één van de redenen waarom ik van deze kipsatés met geroosterde Griekse salade hou.
Ik ben een grote fan van de mediterrane keuken. Maar nu het stilaan herfst wordt, zijn de zomergroenten niet meer op hun best. Daarenboven heb ik meer zin in een ovenschotel dan in een salade. En dus bedacht ik deze geroosterde Griekse salade: alle smaken en ingrediënten van de klassieker, maar dan in een vroeg herfst-jasje. Mocht je vegetariërs over de vloer krijgen, kan je de ovengeroosterde groenten ook “an sich” serveren. Ik zou er in dat geval een in stukjes gescheurde ciabatta over verdelen en 10 minuten laten meeroosteren in de oven.
De kip marineer ik de avond voordien: gewone alle ingrediënten in een diepvrieszak doen en tot gebruik fris bewaren. Je kan hem zelfs zo invriezen, en dan de avond voordien in de koelkast laten ontdooien. Laat je trouwens niet misleiden door de lange ingrediëntenlijst: het gaat over standaard producten die je in elk supermarkt kan vinden. Zuiderse smaken en aroma’s in een Belgisch jasje: deze kipsatés met geroosterde Griekse salade fleuren élke grijze herfstdag op.
Kipsatés met geroosterde Griekse salade en tzatziki
Ingrediënten
Voor de kip
- 4 kipfilets
- 2 eetlepels citroenolie
- 2 eetlepels lookolie
- 1 eetlepels gedroogde oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- peper en zout
Voor de geroosterde Griekse salade
- 250 g gemengde kerstomaten gehalveerd
- 2 trostomaten in kwartjes
- 1 rode ui in kwartjes
- 1 rode paprika in grove stukken
- 1 groene paprika in grove stukken
- 1 courgette zonder zaadlijsten, in blokjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- peper en zout
- 200 g feta
- verse oregano optioneel
Voor de tzatziki
- 1 komkommer geschild en zonder zaadlijsten
- 250 ml Griekse yoghurt
- 1 bos dille fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Snijd de kipfilets in de lengte in repen.
- Stop ze samen met alle ingrediënten voor de marinade in een diepvrieszak, sluit af en masseer de marinade in het vlees.
- Zet een paar uur, en liefst een hele nacht, koel weg.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Doe de groenten in een ovenschaal of leg ze op een bakplaat.
- Verdeel er de olijfolie en oregano over en schep goed door elkaar.
- Kruid royaal bij met peper en zout.
- Verkruimel er de feta over.
- Zet 25 minuten in de oven.
- Rijg intussen de kip aan satéstokjes.
- Schuif ze bij de groenten in de oven en bak samen nog 10 à 15 minuten tot de kip gaar is.
- Maak intussen de tzatziki.
- Rasp de komkommer in een vergiet en strooi er wat zout over.
- Laat 5 minuten staan en duw er dan zoveel mogelijk vocht uit.
- Meng de geraspte komkommer met Griekse yoghurt en dille.
- Kruid bij met peper en zout.
- Verdeel – als je die gebruikt – de verse oregano over de groenten.
- Serveer de kipsatés met geroosterde Griekse salade en tzatziki.
Vorige vrijdag gemaakt en het was absoluut heerlijk! Ik ben wel nog gemakzuchtiger geweest en heb voor de kip kipkruiden gebruikt, maar de tip van op voorhand marineren in een zakje en dan garen in de oven was goud waard! De wederhelft vond het ook overheerlijk! Wij aten er wel nog een ciabatta brood bij en aten ervan met 2 personen, maar ik ben dan ook samen met een sportman 😉
Leuk om te lezen! En kipkruiden (of wat je ook maar lekker vindt) kan uiteraard ook!
Lijkt me heerlijk ga zeker maken
Net wat ik nodig had! Bedankt.Marinette
Laat het jullie smaken Marinette!