Consu-minder-en

28 april 2014 | Een lepeltje lekkers

Mijn hart breekt altijd een beetje als ik enkele harde sneden brood, een pak koekjes dat helemaal vergeten was achteraan de kast, of een rotte sinaasappel de vuilbak moet inkegelen. Alhoewel ik al in een soort van “bewustwordingsproces” zit, laat ik mij in de supermarkt toch nog al te vaak verleiden tot impuls aankopen. “Oh, wat zien die tomaten er mooi uit”, “die rode linzen zal ik maar gauw meenemen want als ik ze eens nodig heb, vind ik ze vast nergens meer”, “geeft niet als ik teveel kook, ik gooi de kliekjes wel in de diepvries voor een drukke dag”; tal van uitspraken die je mij wel eens hoort doen. En voor je het weet, zit je dan met een overvolle diepvries en voorraadkast.

In plaats van er telkens maar meer bij te gooien, leek het mij een goed idee om alles gewoon óp te maken. Het zal wat voorbereiding en creatief koken vergen, maar ik weet nu al dat het mij ongelooflijk veel voldoening zal geven!

Stap één was het inventariseren van de diepvries. Lade per lade nakijken wat er nog inligt, wat -spijtiggenoeg- nu al de vuilbak in moet (gelukkig beperkt tot een vijftal items), en wat we nog kunnen gebruiken. En zo kwam ik tot dit:

Lade 1

2 tomatensaus met rode pesto
1 tomatensaus
1 woksaus
2 puree
1 cranberry-uiensaus
2 roomijs
1 groentesoep
1 currypasta
1 peterseliepesto

Lade 2

1 saus voor ovenschotel
geraspte kaas
1 lasagne
2 melanzana a la parmigiana
2 porties wafels
2 loempia’s
2 porties spaghettisaus
2 kwartjes quiche geitenkaas
1 ratatouille
1 tomatensoep

Lade 3

erwten
boontjes
restje tuinbonen
kervel
2 rode biet

Lade 4

2 x 300 g kippenboutfilet
2 pakken scampi
bladerdeeghapjes
1 kabeljauwfilet
rösti’s
2 lamsgehakt
1 lamsragout

Lade 5

2 vierkante bladerdeegbodems
10 velletjes bladerdeeg
5 vellen filodeeg
koffiekoeken
half doosje woudvruchten
1 doosje blauwe bessen
anderhalf pak cranberries
1 coldhotpack

Lade 6

220 ml bruine fond
220 ml blanke fond
250 ml visfumet
200 ml kokosmelk
4 rode chili’s
3 koriander
rozemarijn
1 citroengras
2 basilicum
1 peterselie
1 dille
gember
2 broodkruim

Bedoeling is om minstens de helft, en eigenlijk liever 3 kwart, hiervan binnen de twee maanden op te eten. Niet omdat het moet, maar omdat het stuk voor stuk lekkere producten zijn, die ik een tijdje geleden zelf met liefde bereid heb, of waarvan ik nu nog iets heerlijk verrassend kan prepareren.

Voor deze week staat er alvast een wokgerecht, waarin ik de erwten, tuinbonen, woksaus en wat kruiden kwijt kan (en ook nog twee vergeten lente uitjes en een restje eiernoedels), een visgerecht met boontjes (check) en een curry met kip (dubbele check voor de kipfilet en currypasta) op het programma. Misschien dat ik in het weekend nog een portie wafels ontdooi, en volgende week moet ik zeker eens aan de slag met het blader- of filodeeg.

Wie zelf suggesties heeft om met deze ingrediënten iets lekkers te fabriceren: laat hier gerust een berichtje achter!

Tot later deze week, met het eerste “restjesgerecht”! 🙂

4 Reacties

 1. Daisy

  Ik ben ook zo iemand die veel te veel in de vuilnisbak gooit… Misschien moet ik me daar ook maar eens meer op focussen. Succes ermee!

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Ik denk dat het voor veel “foodies” bekend in de oren klinkt… Deze week heb ik alvast het één en ander kunnen wegwerken. Maar er zit ook alweer wat extra in de vriezer :-S

   Antwoord
 2. Katrin

  Je zou börek kunnen maken van het filodeeg en lamsgehakt, en wat gember en koriander toevoegen voor een Arabische noot.

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest