Zelfs ik, met mijn voorliefde voor experimenteren in de keuken, laat de keuken bij dit weer voor wat ze is. De grote honger blijft ook achterwege, en ik kan het gewoon niet opbrengen om lang achter het fornuis te staan. Maar lekker eten: dat kan ik niet aan mij voorbij laten gaan, en dus moet er toch iets op tafel komen. Daarom breng ik jullie vandaag 13 keer inspiratie voor de lekkerste salades.
Italiaanse invloeden
De Italianen weten wat lekker eten in warme temperaturen is, en dus zoek ik regelmatig inspiratie bij hen. Panzanella met burrata en muntpesto moet zowat mijn favoriete zomerse maaltijd zijn. De krokante broodkorstjes, zoete vruchten, frisse pesto, romige burrata en zoute ham zijn een match made in heaven. Ik rooster de ciabatta in de oven voor een extra krokant effect, maar als je er tegenop ziet om de keuken nóg warmer te maken, kan het ook gewoon met een stokbrood van een dag oud.
Pastasalades zijn hier thuis altijd een hit, zeker bij de meisjes. Mijn zomerse pastasalade stond gisteren op onze tafel, en het blijft een winnaar. Pancetta, mozzarella, rucola en basilicum: ze doen wat ze moeten doen.
Meer in Spaanse sferen kom ik met een pastasalade met chorizo en asperges. Dit gerecht past perfect bij wat vleesjes van de barbecue, maar heeft genoeg kracht om ook op zichzelf een glimlach op je gezicht te toveren.
Aziatische smaakmakers
Sinds ik zelf een bezoek bracht aan Thailand, is mijn liefde voor de Aziatische keuken alleen meer gegroeid. De balans tussen zuur, zoet, bitter en pittig zorgt voor een feestje in de mond. En bij dit weer kunnen we maar beter tips aannemen van mensen die gewoon zijn om met de hitte te leven.
Deze Aziatische noedelsalade combineert scampi en gehakt met noedels en knapperige groenten. Het recept haalde ik bij Jamie Oliver, en dan weet je eigenlijk al dat het goed zit.
Ik denk eraan om vanavond Thaise biefstuksalade met ingelegde groenten op het menu te zetten. De steak kan op de barbecue, de groenten kan ik nu al voorbereiden. En het romige sausje van Thaise basilicum en kokosmelk zorgt voor een fris accent.
Seizoensgroenten doen het altijd goed
Als ik inspiratie zoek bij het seizoen, dan kom ik al snel bij deze gegrilde aubergine met labneh uit. Het gerecht kan volledig op de barbecue bereid worden, en doet het ook goed als bijgerecht bij gegrild vlees. Maar ook helemaal op zichzelf is het heerlijk. Intussen kan je labneh trouwens kant-en-klaar bij Delhaize vinden, wat je toch weer wat tijd bespaart.
Paprika’s, tomaten en tuinkruiden maken het mooie weer in mijn rijstsalade met geroosterde paprika en feta. Je kan zakjes voorgekookte rijst voor de magnetron en geroosterde paprika’s uit een bokaal gebruiken, zodat je helemaal niks moet verhitten. Dat zorgt er ook voor dat dit in geen tijd op tafel staat.
Als je net als ik altijd op zoek bent naar een nieuwe manier om courgettes te verwerken, moet je deze carpaccio van courgette met parmaham eens proberen. Zo eenvoudig maar zo lekker, een echt zomers toppertje.
Fruit voor een fris accent
Ik hou ervan zomerfruit te verwerken in salades. Dat zorgt meteen voor een fris accent en een zuurtje. Combineer met iets romig en/of zout, en je hebt een winnaar.
Voor mijn salade met halloumi en gegrilde nectarines heb je maar een 5-tal ingrediënten nodig, maar het resultaat is top. Ideaal voor een zonnige avond met een glaasje rosé erbij.
Helemaal zomers wordt het met een salade van watermeloen en feta. Wat munt en nootjes erbij, en je kan al aanschuiven. Smaakt verrukkelijk, kost géén tijd.
Frisse visjes
Aan zee is het altijd koeler, en dus zoek ik daar soelaas voor mijn aardappelsalade met zalm en dille gremolata. Als je een stoomoven hebt, is dit super makkelijk: zalm, boontjes en aardappels gaan erin, en intussen kan je de gremolata bereiden. Eén van de lekkerste salades die ik ken.
Als het wat klassieker mag zijn, kan je overwegen een salade niçoise met zalm te maken. De zalm wordt zacht gepocheerd in een frisse bouillon; boontjes, kappers en ei zorgen voor voldoende tegenwicht.
Geen zin om ook maar iets te verwarmen? Maak dan mijn bloemkoolcouscous met gerookte zalm. De bloemkool maal je in de blender fijn, en meng je met komkommer, appel en avocado. Enkele sneetjes gerookte zalm en granaatappelpitjes uit een schaaltje van de supermarkt erbij, en je kan al aanschuiven. Licht, fris en smaakvol: dit smaakt altijd.
Met deze 13 recepten voor de lekkerste salades kan je de komende week smaakvol doorkomen. Iets gemaakt? Laat het mij weten in de reacties of via social media!
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Creatieve (h)eerlijkheid bij De Vijf Seizoenen
2 jaar geleden: Gemarineerde rib-eye met courgettesalade
4 jaar geleden: Biscuit met passievrucht en frambozen
5 jaar geleden: Watermeloenlimonade
6 jaar geleden: Kip met Pernod en venkel
Ideaal als inspiratie Annelies ! Gisteren de watermeloen feta geprobeerd. Heerlijk fris. Keep it cool xxx
Leuk, ik hoop dat het gesmaakt heeft! x