De zomer kabbelt verder. ’s Ochtends gooi ik de ramen open en nog voor het ontbijt lopen de meisjes de tuin in om te spelen. We aperitieven, genieten van de rust en maken tijd voor elkaar. De ochtenden zijn lang en stil, de middagen zonnig en rustig, de avonden gezellig en eindeloos. Deze vakantie mag nog wel even blijven duren.
’s Avonds probeer ik iets simpels klaar te maken: iets dat niet te veel tijd of inspanning vergt, maar toch het beste van het seizoen in zich draagt. De ene keer is dat een eenpansgerecht, de andere keer een salade, en soms ook een heerlijke barbecue op ons stadsbalkon. Daarbij voorzie ik steevast een origineel bijgerecht. Niets mis met koude groentjes en aardappels in de schil, maar ik vind het zalig om te experimenteren met de rijkelijke oogst van het seizoen. Deze gegrilde aubergine met labneh is daar het resultaat van.
Ik koos voor een “graffiti aubergine” van Melanza, waar ook een kruidenmengeling bijzit. De variant voor baba ganoush moet ik nog uitproberen, maar deze voor gegrilde aubergines is bij de test meteen goed bevonden! De graffiti aubergine is een speciale soort met prachtig gestreept uiterlijk én vruchtvlees dat minder olie opneemt. De kruidenmengeling past perfect bij het zachte vruchtvlees. Melanza is te koop bij Albert Heijn, maar als je hem niet kan vinden, kan je zelf een marinade bedenken. Ik geef je hieronder in het recept alvast wat inspiratie.
Labneh is uitgelekte yoghurt die licht gezouten en eventueel gekruid is, en is afkomstig uit de Libanese keuken. Nederland kent een zoete variant met hangop. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: je laat volle yoghurt een nacht uitlekken in de koelkast, waardoor je een dikke, romige textuur krijgt die wat weg heeft van mascarpone. Mengen met zout en smaakmakers, en je bekomt een lekkere dip voor het aperitief of – zoals hier – als garnituur op een salade.
Deze salade van gegrilde aubergine met labneh is een verrassend bijgerecht voor de barbecue, of een originele lunch. Kruidig en romig verenigd in één recept: zalig voor een zomerse dag!
Wat heb je nodig?
350 g volle yoghurt
1 tl gemalen komijn
zout en zwarte peper
half bosje peterselie, gehakt
1/2 rode chili, fijngehakt
rasp van 1 citroen
Voor de aubergine
1 aubergine
4 el olijfolie
1 zakje Melanza auberginekruiden (of een mengeling van gemalen komijn, koriander, gerookte paprika en oregano)
zout
Hoe ga je tewerk?
Leg een schone, vochtige keukenhanddoek of neteldoek in een vergiet boven een kom.
Stort er de yoghurt in.
Vouw de handdoek over de yoghurt en laat in de koelkast minstens 12 en liefst 24 uur uitlekken.
Snijd de aubergine in zo dun mogelijke plakken.
Meng olijfolie met kruidenmengeling en een flinke snuf zout.
Smeer de aubergineplakken aan beide zijden in met dit mengsel.
Verhit een grilpan op hoog vuur.
Gril de aubergineplakken aan beide zijden tot je een mooi grilpatroon krijgt.
Laat afkoelen op een bord.
Stort de uitgelekte yoghurt in een kom.
Meng met komijn en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Drapeer de aubergineplakken op een bord.
Lepel er de labneh op.
Strooi er de gehakte peterselie, chili en citroenzeste over.
Kruid bij met zwarte peper.
Serveer de gegrilde aubergine met labneh.
Ik had nog nooit van labneh gehoord, maar dit gerechtje ziet er wel heel erg lekker uit!
Dat ziet er lekker uit!
Bedankt Kim!
hmmm klinkt heerlijk! ik heb geen aubergine in huis maar vanavond eten we courgette, ik zal jouw bereidingswijze er eens op toepassen 😉
Dat moet zeker ook lukken! 🙂