Het belooft vandaag weer een prachtige, warme dag te worden. Anders dan gisteren zou de zon straks ook helemaal moeten verschijnen en het zomergevoel in een oogwenk terug toveren. En om van zo’n zonnige dag extra te kunnen genieten, kies ik meestal voor een eenvoudig gerecht. Hoewel ik liever niet te lang in de keuken wil staan, wil ik ook niet teruggrijpen naar kant-en-klaar omdat dat – ondanks de mooie foto’s en aantrekkelijke slogans op de verpakking – meestal toch alleen maar tegenvalt.
Deze salade van watermeloen en feta is het ideale gerecht voor een dag als vandaag: fris, licht en eenvoudig klaar te maken, maar toch verrassend door de combinatie van zoet en zout, knapperig en smeuïg, pittig en kruidig. Het recept haalde ik uit het héérlijke kookboek Easy Iceland van de immer sympathieke Dagny Ros, die mij op een regenachtige hemelvaartsdag omverblies met haar kooktalent: hoe zij met zichtbaar nederige en alledaagse ingrediënten toch iets origineels op tafel kan zetten… ik bewonder dat enorm! En haar boek staat vol met dat soort ontdekkingen. Ik zet binnenkort een uitgebreide beschrijving en review online. Maar het moge duidelijk zijn dat ik fan ben!
Ik zette deze salade van watermeloen en feta ook op het menu tijdens het watermeloenfeestje van onze kleine meid, maar intussen heb ik de salade al meermaals klaargemaakt. Maak met de overschot van de meloen héérlijke watermeloenlimonade, en je bent weer enkele dagen zoet wat betreft zomerse verfrissingen.
Bron: Easy Iceland van Dagny Ros
Wat heb je nodig?
1 rode ui
+/- 1 kg watermeloen
blaadjes van een 6-tal takjes munt, fijngehakt
4 el zaden- en/of pitten voor salades (vb. zonnebloem- en pompoenpitten, pijnboompitten, walnoten, …)
sap van 1/2 citroen
2 el rode wijnazijn
zout en zwarte peper
200 g feta
chiliflakes
Hoe ga je tewerk?
Snij de rode ui in dunne ringen.
Snij de watermeloen in parten, snij de schil eraf en hak in hapklare stukken.
Meng de watermeloen met de rode ui, muntblaadjes en zadenmengeling.
Giet er citroensap en rode wijnazijn bij en roer door elkaar.
Kruid bij met zout en peper.
Verdeel over vier borden.
Verkruimel er de feta over.
Werk af met de chiliflakes (naar smaak).
heerlijke combi! Ik ben alleen niet zo’n fan van rauwe ui. Ik doe de mijne vaak even in wat appelazijn weken dan is het ‘rauwe’ er meteen af. 🙂
Inderdaad! In dit geval kan dat ook in de frambozenazijn of het citroensap.
Voila sie, das dan geregeld! Weinig tijd, prima zomers receptje, goed advies! Merci! En nu nog de wederhelft tevreden en de dag kan niet meer stuk. Wat fijn dat je er bent!
Bedankt Carine! ???
Héérlijk ! Ik doe er ook graag nog wat olijven bij. Mmm…
Ha leuk, die zullen er idd ook goed bij passen!
Mmmm, dat moet ik dringend uitproberen!!!!
Ben ook fan! 🙂 Spinaziesalade, aardappelsalade, gemarineerde zalm, … allemaal heel lekker uit dat boek. Moet deze ook dringend eens uitproberen dan, thanks voor de tip! Mijn kids zijn zot van watermeloen en gaan dit ongetwijfeld super vinden. Groetjes
De zalm heb ik ook al gemaakt (en goed bevonden), de twee andere salades nog niet, maar ze staan ook op de planning! ?
klink lekker en ziet er mooi uit, eentje om te onthouden! dank voor de tip
Bedankt Els!