Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten

Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten / www.eenlepeltjelekkers.be

Onze meisjes zijn vrij avontuurlijk als het op eten aankomt. Vooral de oudste is een alleseter: op haar tweede verjaardag zat ze al vrolijk sushi in sojasaus te doppen. En ook olijven, geitenkaas en spruitjes kunnen haar wel bekoren. De jongste is wat moeilijker: iets nieuws proberen gaat gepaard met gezeur en de neus wordt regelmatig eens opgehaald voor al wat groen is. Daarom ook dat deze balletjes in tomatensaus met verborgen groenten een schot in de roos zijn!

Je kan een hele courgette kwijt in de balletjes. Gewoon raspen en door het gehaktmengsel kneden. Aan de saus voeg ik nog wat spinazie toe: een groente die bij onze meisjes op vrij veel bijval kan rekenen. Tel er nog de tomaten bij, en je hebt toch al drie verschillende soorten in één gerecht. En wat het belangrijkste is: dit is zo ongelooflijk lekker! De balletjes zijn lichter dan de traditionele variant, de saus is eenvoudig maar puur en de mozzarella zorgt voor wat extra luxe. Serveer er een grote kom boterige puree, of wat gekookte pasta bij, en je bent de koning te rijk.

Ik moet hier trouwens lezer Emmy Decramer danken, die mij via mijn Facebookpagina op het idee bracht een kindvriendelijk vakantiegerecht te posten. Heb je zelf nog suggesties, laat me gerust iets weten!

Heb jij nog tips om je kinderen meer groenten te laten eten? 

Wat heb je nodig?

olijfolie
1 sjalot, gehakt
2 teentjes look, geperst
1 courgette
500 g gehakt (varken-kalf)
70 g parmezaan, geraspt
2 bollen buffelmozzarella
enkele basilicumblaadjes

Voor de saus
1 grote ui, gehakt
1 teentje look, geperst
1 el gedroogde tijm
1 laurierblad
2 blikken tomatenblokjes van elk 400 g
peper en zout
100 g jonge spinazieblaadjes
handvol basilicumblaadjes, gehakt

Hoe ga je tewerk?

Sjalot en look aanstoven / www.eenlepeltjelekkers.be

Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot.
Fruit er sjalot en look in aan tot glazig.
Doe in een mengkom en laat afkoelen.

Ontpit de courgette, rasp en laat 10 minuten uitlekken in een vergiet.
Duw er zoveel mogelijk vocht uit.

Gehakt mengen met sjalot, look, courgette en parmezaan / www.eenlepeltjelekkers.be

Meng sjalot, look, courgette, gehakt en parmezaan. Bewerk zo kort mogelijk (hoe meer bewerkt, hoe “taaier” te balletjes).

Balletjes ter grootte van een pingpongbal rollen / www.eenlepeltjelekkers.be
Rol er balletjes ter grootte van een pingpongbal van.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan (ze moeten enkel een korstje hebben, en zeker nog niet gaar zijn).
Lepel in een ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Maak intussen de tomatensaus.
Fruit ui en look met tijm en laurier aan in een scheutje olijfolie.
Giet er de tomatenblokjes bij en spoel elk blik om met een klein scheutje water (ongeveer 1/8 van de inhoud), dat je ook bij de saus giet.
Laat de saus 20 minuten op zacht vuur pruttelen.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Roer er de spinazie en basilicum door tot geslonken.

Saus over balletjes lepelen / www.eenlepeltjelekkers.be

Lepel de saus over de balletjes.
Scheur er de mozzarella bij.

Mozzarella over tomatensaus verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be
Schuif 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem de schaal uit de oven en verdeel er de basilicumblaadjes over.

Serveer de balletjes in tomatensaus met verborgen groenten.

Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly

One thought on “Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten

Laat me weten wat je ervan vindt!