Oh ja, deze rijstkoekjes met tonijn en chilimayonaise gaan je nieuwe favoriet worden! Voor mij behoren ze alvast tot de lijst van gerechten die ik zowat elke dag zou kunnen eten. Veel textuur, tonnen smaak en met frisse Aziatische inslag: dat is hoe ik het graag wil. Je hebt even wat tijd nodig om de koekjes te maken, maar het resultaat mag er dan ook zijn. En ze smaken even goed warm als koud: ideaal voor een deugddoende lunch op een drukke werkdag.
Ik maak de rijstkoekjes met tonijn uit blik met MSC-label. Dat label garandeert een duurzame visvangst. Veel mensen zijn terughoudend als het om tonijn gaat, maar dat is eigenlijk niet (altijd) nodig. Er is genoeg tonijn die je met een gerust hart kan eten, alleen moet je weten welke soort en uit welk vangstgebied. En daar komt het MSC-label goed van pas: als je tonijn koopt met dit label, weet je zeker dat je vis eet die niet overbevist, duurzaam gevangen en volledig traceerbaar is – van boot tot bord. Makkelijk toch?
Als foodie vind ik het wel belangrijk om rekening te houden met het milieu, en waar mogelijk verantwoord te kopen. En het voordeel is: dit hoeft helemaal niet duur te zijn! Ik kocht bij verschillende supermarkten een blikje tonijn met MSC-label, en de goedkoopste die ik kon vinden kostte slechts € 1,12 voor 200 g. Heel wat huismerken dragen immers óók het MSC-label: let er maar eens op als je de volgende keer in de supermarkt staat.
Tips voor het bereiden van deze rijstkoekjes met tonijn
Deze rijstkoekjes maken is op zich niet zo moeilijk, al zijn er een aantal zaken die je het leven makkelijker kunnen maken. Ik zet ze hier alvast even op een rij.
- Laat de rijst goed droogkoken. De bereidingswijze van sushirijst is altijd dezelfde: eerst laat je de rijstkorrels langzaam al het water opnemen, en nadien laat je hem nog een tijdje rusten onder deksel. Als je daarna zou merken dat er nog vocht bij de rijst staat, laat hem dan nog wat langer rusten onder deksel, of steek even het vuur aan en laat al roerend opdrogen. Op die manier krijg je stevige rijstkoekjes die niet uit elkaar vallen.
- Gebruik een ijsschep om de rijstkoekjes te vormen. Je kan natuurlijk gewoon balletjes rollen van het rijstmengsel, maar met een ijsschep gaat het toch nét iets makkelijker. Druk het mengsel goed aan in de schep, en laat dan in je hand vallen. Maak de randen nu wat effen en druk de rijst goed tegen elkaar. Duw de balletjes aan beide zijden wat platter zodat je ze straks makkelijk kan bakken.
- Snijd de groenten met een juliennesnijder. Ook dit is geen must, maar het maakt je leven zoveel gemakkelijker… Ik heb een heel eenvoudige juliennesnijder van Dille & Kamille die al jaren meegaat. Daarmee heb ik je in geen tijd fijne reepjes groenten.
- Meng de salade niet te vroeg. Als je dit gerecht op voorhand maakt, zou ik je aanraden om de salade pas kort voor het serveren te mengen. Zo blijven de groenten mooi knapperig. Ik vind het wel lekker als hij éven gestaan heeft, zodat de smaken zich kunnen mengen en de wortel iets zachter wordt, maar beperk dat tot een kwartiertje.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze rijstkoekjes met tonijn en chilimayonaise geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met MSC
Rijstkoekjes met tonijn en chilimayonaise
Equipment
- kookpot
- 2 mengkommen
- 1 sauskommetje
- ijsschep optioneel
- braadpan
- juliennesnijder optioneel
Ingrediënten
Voor de rijstkoekjes met tonijn
- 250 g sushirijst
- 1 bos koriander stelen & blaadjes fijngehakt
- 5 cm gember geraspt
- 2 limoenen alleen de zeste
- 1 rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 2 lente-uien fijngehakt
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1,5 theelepels kristalsuiker
- 1,5 theelepels fijn zeezout
- 2 blikken tonijn in eigen nat met MSC-label, +/- 250 à 300 g uitgelekt gewicht in totaal (2 blikken samen), goed uitgelekt
- arachideolie
Voor de chilimayonaise
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel sriracha
- 1 limoen alleen het sap
Voor de salade
- 2 wortels geschild en uiteinden verwijderd
- 1 komkommer gewassen en uiteinden verwijderd
- 2 rode chilipepers steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 3 lente-uien in schuine stukjes gesneden
- 1 bos munt alleen de blaadjes, grof gehakt
- 3 handenvol ongezouten pinda's grof gehakt
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 3 limoenen alleen het sap
- 2 eetlepels vissaus
Om te serveren
- limoenpartjes
Instructies
Voor de rijstkoekjes
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat nadien lang genoeg rusten onder deksel (tijd staat meestal ook op de verpakking, maar minimum 10 minuten). Laat afkoelen.
- Roer alle andere ingrediënten behalve de olie door de rijst en meng goed.
- Maak burgertjes van het rijstmengsel. Dit gaat het gemakkelijkste met een ijsschep: schep een bolletje, druk goed aan en laat in je hand vallen. Duw samen en druk plat aan beide zijden. Je bekomt ongeveer 20 rijstkoekjes.
- Verhit een scheutje arachideolie in een braadpan op middelhoog vuur. Bak de rijstkoekjes goudbruin, aan elke zijde ongeveer 5 minuten. Draai voorzichtig om met een spatel zodat ze niet uit elkaar vallen.
Voor de chilimayonaise
- Meng alle ingrediënten, proef en voeg naar smaak eventueel extra sriracha of limoensap toe.
Voor de salade
- Snijd wortels en komkommer in fijne julienne. Dat gaat het gemakkelijkste met een julienne- of spiraalsnijder.
- Meng met chili, lente-ui, munt en pinda's.
- Roer suiker, limoensap en vissaus door elkaar en meng door de salade.
Om te serveren
- Serveer de rijstkoekjes met tonijn met de salade en chilimayonaise. geef er extra limoenpartjes bij.
Notities
Tips
- Laat de rijst goed droogkoken. De bereidingswijze van sushirijst is altijd dezelfde: eerst laat je de rijstkorrels langzaam al het water opnemen, en nadien laat je hem nog een tijdje rusten onder deksel. Als je nadien moest merken dat er nog vocht bij de rijst staat, laat hem dan nog wat langer rusten onder deksel, of steek even het vuur aan en laat al roerend opdrogen. Op die manier krijg je stevige rijstkoekjes die niet uit elkaar vallen.
- Gebruik een ijsschep om de rijstkoekjes te vormen. Je kan natuurlijk gewoon balletjes rollen van het rijstmengsel, maar met een ijsschep gaat het toch nét iets makkelijker. Druk het mengsel goed aan in de schep, en laat dan in je hand vallen. Maak de randen nu wat effen en druk de rijst goed tegen elkaar. Duw de balletjes nu aan beide zijden wat platter zodat je burgertjes bekomt.
- Snijd de groenten met een juliennesnijder. Ook dit is gene must, maar het maakt je leven zoveel gemakkelijker… Ik heb een heel eenvoudige juliennesnijder van Dille & Kamille die al jaren meegaat. Daarmee heb ik je in geen tijd fijne reepjes groenten.
- Meng de salade niet te vroeg. Als je dit gerecht op voorhand maakt, zou ik je aanraden om de salade pas kort voor het serveren te mengen. Zo blijven de groenten mooi knapperig. Ik vind het wel lekker als hij éven gestaan heeft, zodat de smaken zich kunnen mengen en de wortel iets zachter wordt, maar beperk dat tot een kwartiertje.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker. Je kan ze al vormen en tot gebruik in de koelkast bewaren. Bak ze af net voor je ze gaat serveren, zo blijven ze warm. De chilimayonaise kan je ook volledig op voorhand maken, en de groenten voor de salade kan je al snijden. Meng ze echter max. 15 minuten voor het serveren (zie tips hierboven).
Dat kan je helemaal zelf kiezen. Als avondmaal serveer ik ze liefst vers afgebakken en dus warm. Maar als lunch of bij de picknick doen ze het even goed als ze afgekoeld zijn.
Je kan ook gekookte zalm of zalm uit blik gebruiken. Kies dan voor een duurzaam soort met MSC-label.
Hallo Annelies, ik heb de koekjes gemaakt met konjac rijst en zilvervliesrijst. Daar zat heen samenhang in, konjac rijst kleeft helemaal niet en zilvervliesrijst ook niet als je hem niet overgaar kookt. Ik moest er dus 2 eieren bijdoen om een samenhangend geheel te krijgen. Vervolgens heb ik ze ronde vormpjes gedrukt en in de oven gebakken. Dat ging heel goed. Ze waren super lekker.
De volgende keer maak ik ze met sushirijst. Bedankt voor je recept.
Dag Annelies, dank alweer voor dit aanlokkelijke recept. En altijd weer zo tot in de puntjes uitgelegd…
Maar toch heb ik nu een vraagje:
‘2 blikken tonijn in eigen nat met MSC-label, +/- 250 à 300 g uitgelekt gewicht, goed uitgelekt’
Is dat het gewicht per blikje of het totaalgewicht van de 2?!
Dank,
Katrien
Dag Katrien, hartelijk dank!
Je zou zo’n 250 à 300 g in totaal moeten hebben. Het hangt een beetje af van welke tonijn je gebruikt. Sommige hebben een wat groter netto gewicht dan andere. Maar als je ergens tussen de 250 en 300 uitkomt, is het zeker OK.
Bedankt ook voor de opmerking, zo weet ik dat het niet 100% duidelijk is. Ik pas het aan!
Fijne dag nog & veel kookplezier!