Viskoekjes met salsa verde en zure room

15 januari 2022 | Gemakkelijke visrecepten, Gesponsorde berichten, Home thema, Recepten

Het nieuwe jaar start ik hier eerst en vooral graag met mijn nieuwjaarswensen voor jullie:

En bij een nieuw jaar hoort een nieuw recept. Vandaag heb ik deze viskoekjes met salsa verde en zure room voor jullie klaarstaan. Een visgerecht maken dat iedereen lust is hier thuis niet altijd eenvoudig. Maar deze viskoekjes vallen altijd in de smaak. Ik heb ze de afgelopen maand intussen 3 keer op tafel gezet. En iedereen weet hoe wispelturig kinderen kunnen zijn (wat ze vandaag lusten is morgen het vreselijkste dat ze ooit gezien hebben). Maar deze viskoekjes hebben alleen nog maar “mmmmm”-geluidjes opgeleverd!

Viskoekjes met salsa verde en zure room stapel / www.eenlepeltjelekkers.be

De viskoekjes maak je eenvoudig door wat gekookte aardappels, vis en smaakmakers door elkaar te roeren met enkele eetlepels paneermeel. Daardoor krijg je een redelijk vast mengsel, waarvan je burgertjes kan vormen. Deze laat je dan best even rusten in de koelkast om op te stijven, en intussen kan je de saus maken.

Ingrediënten viskoekjes met salsa verde en zure room / www.eenlepeltjelekkers.be

Salsa verde is een klassieke Italiaanse saus op basis van augurken, kappertjes en tuinkruiden. Ik gebruik hier de augurken van Maille. Die zijn opgelegd in een mengsel van azijn, mosterd- en korianderzaad en hebben een subtiel aroma, dat perfect bij de rest van de ingrediënten past. Ik roer er ook wat mosterd, sjalot en olijfolie door. Zo krijg je een vaste kruidensaus die heerlijk smaakt bij viskoekjes, maar het bijvoorbeeld ook erg goed doet bij gebraden (vette) vis en varkensvlees.

De viskoekjes serveer ik met de salsa verde en extra zure room, om het gerecht helemaal in balans te brengen. Wij eten hier meestal een groene salade bij, maar gekookte erwten, boontjes of broccoli kunnen zeker ook.

Hoe maak je de viskoekjes met salsa verde en zure room?

Starten doen we met het mengsel voor de viskoekjes. Daarvoor kook ik een viertal aardappels gaar in gezouten water. De laatste 4 minuten leg ik er de vis bij, die ik eerst in gelijke stukken gesneden heb. Schep de vis voorzichtig uit het water op een dubbele laag keukenpapier. Giet de aardappels af en laat ze goed uitdampen. Laat beiden nadien afkoelen tot kamertemperatuur.

Mengsel voor viskoekjes maken / www.eenlepeltjelekkers.be

Prak de aardappels grof met een vork en verkruimel er de gekookte en gerookte vis bij. Voeg er ook citroenzeste, gehakte peterselie, paneermeel en zout aan toe, en meng tot je een redelijk vast geheel krijgt. Mocht het mengsel toch nog te nat zijn, kan je wat extra paneermeel toevoegen.

Rol nu balletjes ter grootte van een golfbal van het mengsel, en druk ze aan beide zijden plat. Leg naast elkaar op een schaal en laat een half uurtje rusten in de koelkast. Dit zal ervoor zorgen dat de viskoekjes wat uitdrogen, waardoor je straks een extra krokante korst krijgt.

Viskoekjes voor het bakken / www.eenlepeltjelekkers.be

Intussen kan je de salsa verde maken. Gooi daarvoor gewoon alle ingrediënten in de hakmolen van een foodprocessor en mix tot je een gladde saus bekomt. Misschien moet je wat extra olijfolie toevoegen, maar maak het geheel niet te nat: we willen een vrij vaste, smeuïge kruidensaus.

Als je klaar bent om de viskoekjes te gaan bakken, verhit je een pan met antikleeflaag op redelijk hoog vuur. Giet er een bodempje olie in en bak de viskoekjes aan beide zijden ongeveer 5 minuten. Draai ze voorzichtig om, om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. Laat nadien enkele minuten uitlekken op een keukenpapiertje, en serveer met salsa verde en zure room.

Viskoekjes met salsa verde en zure room boven / www.eenlepeltjelekkers.be

Tips voor het bereiden van de viskoekjes met salsa verde en zure room

  • Zorg dat de vis en aardappels na het koken zo droog mogelijk zijn. Dit is belangrijk omdat je viskoekjes anders gemakkelijk uit elkaar vallen. Laat de vis afkoelen op enkele velletjes keukenpapier en druk er daarna nog eens op met een extra keukenpapiertje, zodat het meeste vocht eruit is. De aardappels laat je na het afgieten even uitdampen op het vuur, zodat al het water verdwenen is en ze goed droog zijn.
  • Maak de viskoekjes niet te dik. Uit deze hoeveelheid krijg je ongeveer 16 burgertjes. Vorm eerst balletjes ter grootte van een golfbal, en druk deze plat. Hou ermee rekening dat de krokante korst één van de lekkerste delen is, en dat je meer korst hebt als je dunnere viskoekjes maakt.
  • Laat de viskoekjes een half uurtje rusten in de koelkast. Hierdoor zullen ze nog extra opstijven, waardoor je ze straks makkelijker krokant kan bakken en omdraaien. Mocht je geen tijd hebben, kan je ze ook meteen bakken, maar draai ze dan heel voorzichtig om en leer ermee leven dat er misschien sommige gebroken – maar daarom niet minder lekker – zullen zijn.
  • Draai de viskoekjes niet te snel om als je ze bakt. Laat ze een 4 à 5-tal minuten ongemoeid bakken, en draai ze nadien met een brede spatel rustig om.
Viskoekjes met salsa verde en zure room voor / www.eenlepeltjelekkers.be

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze viskoekjes met salsa verde en zure room geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met Maille

Viskoekjes met salsa verde en zure room stapel / www.eenlepeltjelekkers.be

Viskoekjes met salsa verde en zure room

Deze viskoekjes met salsa verde en zure room zijn makkelijk te maken, heerlijk vullend en iedereen lust ze. Perfect voor een doordeweekse avond of een ongedwongen etentje met vrienden.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 10 min
Rusttijd 30 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • hakmolen of staafmixer
  • bakpan met antikleeflaag

Ingrediënten
  

Voor de viskoekjes

  • 4 middelgrote aardappels +/- 500 g
  • 400 g visfilet in stukken, bijv. schartong, wijting, kabeljauw, …
  • 125 g gerookte forel
  • 1/4 bos krulpeterselie blaadjes van een 6-tal takjes, fijngehakt
  • 1 citroen alleen de zeste
  • 3 el paneermeel
  • 1 tl fijn zeezout
  • neutrale olie bijv. koolzaad of arachide

Voor de salsa verde

  • 4 middelgrote augurken
  • 1 tl kappertjes
  • 1 el mosterd
  • 1/4 bos krulpeterselie blaadjes van een 6-tal takjes
  • 1/2 bos munt blaadjes van een 4-tal takjes
  • 1/2 sjalot gepeld en steelaanzet verwijderd
  • 2 el olijfolie
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • zwarte peper van de molen

Om te serveren

  • zure room
  • gemengde salade
  • citroenpartjes

Instructies
 

Maak de viskoekjes

  • Schil de aardappels en snijd in even grote stukken. Kook gaar in gezouten water.
  • Voeg er de laatste paar minuten de visfilet aan toe.
  • Schep de vis eruit en laat goed uitlekken en afkoelen op een keukenpapier. Druk er met een extra vel keukenpapier nog wat extra vocht uit.
  • Giet de aardappels op en laat ze goed uitdampen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Prak de aardappels grof, en verkruimel er de visfilet en gerookte forel bij. Voeg er ook peterselie, citroenzeste, paneermeel en zout aan toe.
    Mengsel voor viskoekjes maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Meng door elkaar tot je een vast mengsel krijgt.
    Mengsel voor viskoekjes mengen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Vorm hiervan een 16-tal burgertjes en druk ze aan beide zijden plat.
    Viskoekjes voor het bakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Leg op een bord en laat in de koelkast een half uurtje rusten.

Maak de salsa verde

  • Hak de augurken grof, en doe samen met kappertjes, mosterd, peterselie, munt, sjalot, olijfolie en zeezout in de hakmolen van een foodprocessor. Hak fijn. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe.
  • Kruid naar smaak bij met peper van de molen.
    Salsa verde / www.eenlepeltjelekkers.be

Bak de viskoekjes

  • Verhit een pan met antikleeflaag op middelhoog tot hoog vuur.
  • Doe er een bodempje olie in en warm even mee.
  • Bak er nu de viskoekjes in +/- 5 minuten per kant goudbruin in aan.
  • Laat even uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de viskoekjes met salsa verde, zure room, gemengde sla en citroenpartjes.

Notities

  • Zorg dat de vis en aardappels na het koken zo droog mogelijk zijn. Dit is belangrijk omdat je viskoekjes anders gemakkelijk uit elkaar vallen. Laat de vis afkoelen op enkele velletjes keukenpapier en druk er daarna nog eens op met een extra keukenpapiertje, zodat het meeste vocht eruit is. De aardappels laat je na het afgieten even uitdampen op het vuur, zodat al het water verdwenen is en ze goed droog zijn.
  • Maak de viskoekjes niet te dik. Uit deze hoeveelheid krijg je ongeveer 16 burgertjes. Vorm eerst balletjes ter grootte van een golfbal, en druk deze plat. Hou ermee rekening dat de krokante korst één van de lekkerste delen is, en dat je meer korst hebt als je dunnere viskoekjes maakt.
  • Laat de viskoekjes een half uurtje rusten in de koelkast. Hierdoor zullen ze nog extra opstijven, waardoor je ze straks makkelijker krokant kan bakken en omdraaien. Mocht je geen tijd hebben, kan je ze ook meteen bakken, maar draai ze dan heel voorzichtig om en leer ermee leven dat er misschien sommige gebroken – maar daarom niet minder lekker – zullen zijn.
  • Draai de viskoekjes niet te snel om als je ze bakt. Laat ze een 4 à 5-tal minuten ongemoeid bakken, en draai ze nadien met een brede spatel rustig om.
Trefwoord aardappel, augurk, citroen, kappertjes, mosterd, munt, peterselie, vis, zure room

Veel gestelde vragen

Met welke vis maak ik deze viskoekjes best?

Je kan eigenlijk alle soorten vis gebruiken. Zelf heb ik ze al gemaakt met wijting, schartong en kabeljauwhaasje. Omdat je de vis gaat verwerken, hebben dure stukken weinig meerwaarde. Ik zou hier dus geen zeebaars of tarbot gebruiken.

Kan ik diepvriesvis gebruiken?

Ja, dat kan zeker, en dat heb ik zelf ook al een aantal keer gedaan. Dit gerecht is ideaal om restjes uit de vriezer op te maken. De kooktijd zal waarschijnlijk wel iets langer zijn.

Kan ik de gerookte forel weglaten?

Dat kan zonder problemen. Kruid het mengsel dan eventueel wat extra bij met zout en misschien zelfs een likje mosterd. Je kan de gerookte forel ook door andere soorten gerookte vis vervangen.

Kan ik de kruiden in de salsa verde vervangen?

Ook dat is zeker mogelijk. Eventuele koelkastrestjes bieslook, dragon, kervel, basilicum en dille doen het hier ook goed. Je kan zoveel soorten mengen als je zelf wilt.

Welk soort aardappels moet ik gebruiken?

Ik gebruik zelf altijd bloemige aardappels (omdat ik die standaard in huis heb), maar met vastkokende lukt het waarschijnlijk nóg beter omdat die minder vocht opnemen.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Kruidige perencake met Griekse yoghurt
3 jaar geleden: Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki
6 jaar geleden: Steak met saké saus
7 jaar geleden: Tomaten-erwtencurry met kokosrijst
8 jaar geleden: Bokkenpootjes

  • Perencake bij de koffie / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Steak met saké saus

4 Reacties

  1. Trijnewijn

    Dat ziet er weer heerlijk uit, ik neem me voor om het uit te proberen de volgende keer dat we vis eten 🙂

    Antwoord
    • Annelies

      Leuk! Ik hoop dat het in de smaak valt! ♥️

      Antwoord
      • Agnès Macken

        Ik maakte vandaag de viskoekjes voor de kleinkids, 1tje vond het lekker, 1tje vond het minder lekker. De ouders vonden het prima. De salsa is bijzonder fris. Ik gebruikte zalmsnippers, kabeljauwhaasje en rivierkreeftjes. Erbij groene mixed sla, komkommer en tomaten.

        Antwoord
        • Annelies

          Dat klinkt goed! Bedankt voor je berichtje Agnès, blij te horen dat het bij de (meeste) tafelgenoten gesmaakt heeft! 🙂

          Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: