Tijdens de kerstvakantie had ik “Feest” van Nigella Lawson meegenomen naar een voormiddag in de binnenspeeltuin. Zo werd dat uitje toch ook voor de mama nog aangenaam! Ik noteerde een lijstje van recepten uit dit leuke boek die ik nog eens wil maken, en deze steak met saké saus was daar eentje van.

Op vrijdagavond heb ik meestal niet veel moed meer om lang in de keuken te staan. De druk van de voorbije werkweek valt van mijn schouders, en ineens voel ik de vermoeidheid. Ik probeer “de vrijdagavonddip” dan ook al wat in te plannen in mijn weekmenu, bijvoorbeeld door dit gerecht erop te zetten.

Het is eigenlijk allemaal heel erg simpel: je giet de ingrediënten voor de marinade in een diepvrieszak bij de steak, en laat vergelijkbare ingrediënten aan de kook komen voor de saus. Nadien hoef je enkel nog de steak te grillen, er wat saus over te lepelen en af te werken met koriander. En dat is het. Geef toe, wanneer heb je nog eens zo’n eenvoudig recept gelezen?

En toch… Ondanks die eenvoud is de smaak heerlijk intens en gesofisticeerd. Niemand die kan vermoeden dat je er bitter weinig inspanning voor hebt gedaan. Met andere woorden: het soort recept waar ik van hou en dat je hier zeer regelmatig ziet verschijnen.

Wij aten er gekookte rijst en gewokte groenten bij, maar ook heel eenvoudig met een peperige salade zou dit prachtig zijn. Steak in saké saus: een ware ontdekking!

Bron: “Feest” van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

4 steaks van goeie kwaliteit, elk 150 g
250 g basmatirijst
grote bos koriander, gehakt

Voor de marinade
2 tl mosterd
4 el worcestersaus
2 el sojasaus
2 el lookolie

Voor de saus
1,2 dl saké
2 el sojasaus
1 tl vissaus
2 tl worcestersaus
2 tl mosterd

Hoe ga je tewerk?

Giet alle ingrediënten voor de marinade in een diepvrieszak.
Stop de steaks erin, “masseer” ze zachtjes met de marinade en leg een paar uur in de koelkast.

Laat de steaks weer op kamertemperatuur komen.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water.
Verwarm een grillpan tot zeer heet.
Laat de steaks een beetje uitlekken en leg ze op de grill.


Bak ze 2 minuten per kant.
Verpak in alumniumfolie en laat naast het vuur 10 minuten rusten.

Breng in een kommetje de saké aan de kook, tot de alcohol grotendeels verdampt is (tweetal minuten laten doorkoken).
Neem van het vuur en meng er de andere ingrediënten door.

Pak de steaks uit de folie, snijd ze in schuine plakken en giet het ontsnapte vocht bij de saus.

Schep rijst op de borden.
Drapeer er enkele sneetjes steak op.
Lepel er wat saus over.
Bestrooi rijkelijk met koriander.

Serveer de steak met saké saus.

Nog enkele Aziatische recepten

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Vandaag heb ik deze kleurrijke Azatische gravad lax met komkommersalade en mirindressing voor jullie klaarstaan. Dat is een licht voorgerecht dat de smaakpapillen wakker schudt en doet verlangen naar méér. Perfect dus om je feestmenu op gang te trekken. Ik heb hier op...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Thaise soep met kip en rijstnoedels

Thaise soep met kip en rijstnoedels

Een Thaise soep met veel groenten, flinterdunne reepjes kip en zachte rijstnoedels: daarmee zou ik elke dag willen lunchen! Zoet, zuur, zout en pittig vullen elkaar perfect aan in deze vullende maaltijdsoep. Maar toch is het soepje heel eenvoudig te bereiden, met...

7 Reacties

  1. Carlien

    Zo dat was heerlijk: simpel te maken en heerlijk van smaak. Rijsttimbaaltje en gegrilde asperges erbij. ” goh mam, dat smaakt net zo lekker uit als het eruit ziet@!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Wat leuk om te lezen! En wat een goeie tip met die gegrilde asperges, moet ik onthouden!

      Antwoord
  2. Myriam

    Dag Annelies,
    Heb het ondertussen opgezocht…
    Kan ik een andere wijn of drank gebruiken? Een fles kopen, wie weet kan ik dit nog eens gebruiken.
    Vind ik jammer. Ik zou graag dit gerecht eens klaarmaken.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Goh, de saké geeft natuurlijk de typische smaak. Maar ik denk dat het met een droge sherry ook niet slecht moet zijn!

      Antwoord
  3. Alexia

    Hey Annelies,
    Dit lijkt me super lekker. Hebben je dochters hier ook mee van gegeten of niet? Ik denk dat mijn kids dit nog wel zouden lusten….

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ze hebben ervan gegeten ja! Dat verbaasde mij wel, ik veronderstel dat niet alle kinderen dit graag lusten, het is toch vrij gecompliceerd van smaak. 🙂

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest