Tijdens de kerstvakantie had ik “Feest” van Nigella Lawson meegenomen naar een voormiddag in de binnenspeeltuin. Zo werd dat uitje toch ook voor de mama nog aangenaam! Ik noteerde een lijstje van recepten uit dit leuke boek die ik nog eens wil maken, en deze steak met saké saus was daar eentje van.
Op vrijdagavond heb ik meestal niet veel moed meer om lang in de keuken te staan. De druk van de voorbije werkweek valt van mijn schouders, en ineens voel ik de vermoeidheid. Ik probeer “de vrijdagavonddip” dan ook al wat in te plannen in mijn weekmenu, bijvoorbeeld door dit gerecht erop te zetten.
Het is eigenlijk allemaal heel erg simpel: je giet de ingrediënten voor de marinade in een diepvrieszak bij de steak, en laat vergelijkbare ingrediënten aan de kook komen voor de saus. Nadien hoef je enkel nog de steak te grillen, er wat saus over te lepelen en af te werken met koriander. En dat is het. Geef toe, wanneer heb je nog eens zo’n eenvoudig recept gelezen?
En toch… Ondanks die eenvoud is de smaak heerlijk intens en gesofisticeerd. Niemand die kan vermoeden dat je er bitter weinig inspanning voor hebt gedaan. Met andere woorden: het soort recept waar ik van hou en dat je hier zeer regelmatig ziet verschijnen.
Wij aten er gekookte rijst en gewokte groenten bij, maar ook heel eenvoudig met een peperige salade zou dit prachtig zijn. Steak in saké saus: een ware ontdekking!
Bron: “Feest” van Nigella Lawson
Wat heb je nodig?
4 steaks van goeie kwaliteit, elk 150 g
250 g basmatirijst
grote bos koriander, gehakt
Voor de marinade
2 tl mosterd
4 el worcestersaus
2 el sojasaus
2 el lookolie
Voor de saus
1,2 dl saké
2 el sojasaus
1 tl vissaus
2 tl worcestersaus
2 tl mosterd
Hoe ga je tewerk?
Giet alle ingrediënten voor de marinade in een diepvrieszak.
Stop de steaks erin, “masseer” ze zachtjes met de marinade en leg een paar uur in de koelkast.
Laat de steaks weer op kamertemperatuur komen.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water.
Verwarm een grillpan tot zeer heet.
Laat de steaks een beetje uitlekken en leg ze op de grill.
Bak ze 2 minuten per kant.
Verpak in alumniumfolie en laat naast het vuur 10 minuten rusten.
Breng in een kommetje de saké aan de kook, tot de alcohol grotendeels verdampt is (tweetal minuten laten doorkoken).
Neem van het vuur en meng er de andere ingrediënten door.
Pak de steaks uit de folie, snijd ze in schuine plakken en giet het ontsnapte vocht bij de saus.
Schep rijst op de borden.
Drapeer er enkele sneetjes steak op.
Lepel er wat saus over.
Bestrooi rijkelijk met koriander.
Serveer de steak met saké saus.
Zo dat was heerlijk: simpel te maken en heerlijk van smaak. Rijsttimbaaltje en gegrilde asperges erbij. ” goh mam, dat smaakt net zo lekker uit als het eruit ziet@!
Wat leuk om te lezen! En wat een goeie tip met die gegrilde asperges, moet ik onthouden!
Ik heb nog saké staan, ideaal, dan kan ik het recept eens uittesten 🙂 klinkt alvast heerlijk!
Dag Annelies,
Heb het ondertussen opgezocht…
Kan ik een andere wijn of drank gebruiken? Een fles kopen, wie weet kan ik dit nog eens gebruiken.
Vind ik jammer. Ik zou graag dit gerecht eens klaarmaken.
Goh, de saké geeft natuurlijk de typische smaak. Maar ik denk dat het met een droge sherry ook niet slecht moet zijn!
Hey Annelies,
Dit lijkt me super lekker. Hebben je dochters hier ook mee van gegeten of niet? Ik denk dat mijn kids dit nog wel zouden lusten….
Ze hebben ervan gegeten ja! Dat verbaasde mij wel, ik veronderstel dat niet alle kinderen dit graag lusten, het is toch vrij gecompliceerd van smaak. 🙂