Tomatensoep met balletjes

17 maart 2014 | Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Recepten, Verwarmende soep

We hebben een criticaster in huis. Alles wordt in vraag gesteld, niets is meteen “ja”. En als ze stampvoetend en krijsend laat blijken dat ze het ergens niet mee eens is, kunnen we alleen maar toekijken en hopen dat het binnenkort betert. Best straf om te zien hoe zo’n klein hummeltje zo’n sterke wil kan hebben. Van wie zou ze dat hebben? Of zullen we het maar gewoon op de leeftijd steken?

En zo staat ze, bovenaan de twee trapjes die naar de keuken leiden, met krokodillentranen op de wangen van haar rood aangelopen gezicht, met haar armpjes in de lucht “pak-keh” te roepen. Een moederhart breekt en voor ze het goed en wel beseft zit ze al op mijn arm terwijl ik in de soep sta te roeren. Nothing a tomato soup can’t fix, denk ik dan, en ik rol gauw nog wat balletjes.

Ik heb deze soep “from scratch” gemaakt, met homemade bouillon. Ik volgde het recept voor groentenbouillon uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall, maar in plaats van de groenten met “plain water” te bedekken, heb ik het water waarin ik de balletjes had gekookt, gebruikt. Dit geeft nog wat extra smaak mee aan de soep. Ik heb er trouwens ook het groen van de prei bijgegooid; in de keuken mag immers niks verloren gaan!

Het recept voor de tomatensoep zelf komt uit de cursus “Initiatie warme keuken” van CVO Leerdorp.

 

Wat heb je nodig? 

100 g preiwit
100 g wortelen
100 g uien
100 g bleekselder
200 g aardappelen
300 g gepelde tomaten
50 g tomatenpuree
boter
1,5 l groentenbouillon (of blanke fond)
bouquet garnie van peterseliestengels, laurier en tijm
peper en zout
400 g gemengd gehakt

Hoe ga je tewerk?

Snij de groenten in stukken.
Stoof ze (behalve de aardappelen en tomaten) aan in boter, tot ze glazig zijn.


Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat goed bakken.


Bevochtig met bouillon, gooi er het bouquet garnie, de gepelde tomaten en de aardappelblokjes bij.


Laat een half uurtje zachtjes koken.

Rol intussen balletjes van het gehakt.
Pocheer ze in kokend water tot ze gaar zijn.

Verwijder het bouquet garnie en pureer de soep in de passe-vite.
Voeg er de balletjes aan toe, warm op en kruid eventueel bij met peper en zout.

  • Pin

Tomatensoep met balletjes

Nog geen beoordelingen
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g preiwit
  • 100 g wortelen
  • 100 g uien
  • 100 g bleekselder
  • 200 g aardappelen
  • 300 g gepelde tomaten uit blik
  • 50 g tomatenpuree
  • 1 klontje 
boter
  • 1,5 l groentenbouillon of blanke fond
  • 1 
 bouquet garnie peterseliestengels, laurier en tijm samengebonden
  • peper en zout
  • 400 g gemengd gehakt

Instructies
 

  • Snij de groenten in stukken.
 Stoof alles (behalve de aardappelen en tomaten) aan in boter, tot ze glazig zijn.
    • Pin
  • Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat goed bakken.
    • Pin
  • Bevochtig met bouillon, gooi er het bouquet garnie, de gepelde tomaten en de aardappelblokjes bij.
  • Laat een half uurtje zachtjes koken.
  • Rol intussen balletjes van het gehakt.
  • Pocheer ze in kokend water tot ze gaar zijn.
  • Verwijder het bouquet garnie en pureer de soep in de passe-vite.
  • Voeg er de balletjes aan toe, warm op en kruid eventueel bij met peper en zout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gezonde recepten

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Zo'n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht - want, geef toe, het oog wil ook wat - maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo'n zacht...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pinsa met erwten, asperge en feta

Pinsa met erwten, asperge en feta

De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een...

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest