We hebben een criticaster in huis. Alles wordt in vraag gesteld, niets is meteen “ja”. En als ze stampvoetend en krijsend laat blijken dat ze het ergens niet mee eens is, kunnen we alleen maar toekijken en hopen dat het binnenkort betert. Best straf om te zien hoe zo’n klein hummeltje zo’n sterke wil kan hebben. Van wie zou ze dat hebben? Of zullen we het maar gewoon op de leeftijd steken?
En zo staat ze, bovenaan de twee trapjes die naar de keuken leiden, met krokodillentranen op de wangen van haar rood aangelopen gezicht, met haar armpjes in de lucht “pak-keh” te roepen. Een moederhart breekt en voor ze het goed en wel beseft zit ze al op mijn arm terwijl ik in de soep sta te roeren. Nothing a tomato soup can’t fix, denk ik dan, en ik rol gauw nog wat balletjes.
Ik heb deze soep “from scratch” gemaakt, met homemade bouillon. Ik volgde het recept voor groentenbouillon uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall, maar in plaats van de groenten met “plain water” te bedekken, heb ik het water waarin ik de balletjes had gekookt, gebruikt. Dit geeft nog wat extra smaak mee aan de soep. Ik heb er trouwens ook het groen van de prei bijgegooid; in de keuken mag immers niks verloren gaan!
Het recept voor de tomatensoep zelf komt uit de cursus “Initiatie warme keuken” van CVO Leerdorp.
Wat heb je nodig?
100 g preiwit
100 g wortelen
100 g uien
100 g bleekselder
200 g aardappelen
300 g gepelde tomaten
50 g tomatenpuree
boter
1,5 l groentenbouillon (of blanke fond)
bouquet garnie van peterseliestengels, laurier en tijm
peper en zout
400 g gemengd gehakt
Hoe ga je tewerk?
Snij de groenten in stukken.
Stoof ze (behalve de aardappelen en tomaten) aan in boter, tot ze glazig zijn.
Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat goed bakken.
Bevochtig met bouillon, gooi er het bouquet garnie, de gepelde tomaten en de aardappelblokjes bij.
Laat een half uurtje zachtjes koken.
Rol intussen balletjes van het gehakt.
Pocheer ze in kokend water tot ze gaar zijn.
Verwijder het bouquet garnie en pureer de soep in de passe-vite.
Voeg er de balletjes aan toe, warm op en kruid eventueel bij met peper en zout.
Tomatensoep met balletjes
Ingrediënten
- 100 g preiwit
- 100 g wortelen
- 100 g uien
- 100 g bleekselder
- 200 g aardappelen
- 300 g gepelde tomaten uit blik
- 50 g tomatenpuree
- 1 klontje boter
- 1,5 l groentenbouillon of blanke fond
- 1 bouquet garnie peterseliestengels, laurier en tijm samengebonden
- peper en zout
- 400 g gemengd gehakt
Instructies
- Snij de groenten in stukken. Stoof alles (behalve de aardappelen en tomaten) aan in boter, tot ze glazig zijn.
- Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat goed bakken.
- Bevochtig met bouillon, gooi er het bouquet garnie, de gepelde tomaten en de aardappelblokjes bij.
- Laat een half uurtje zachtjes koken.
- Rol intussen balletjes van het gehakt.
- Pocheer ze in kokend water tot ze gaar zijn.
- Verwijder het bouquet garnie en pureer de soep in de passe-vite.
- Voeg er de balletjes aan toe, warm op en kruid eventueel bij met peper en zout.
0 reacties