Ha, de feestdagen liggen alweer ver achter ons en we zitten opnieuw in de routine van elke dag: kindjes naar school, wij naar het werk, en ‘s avonds snel naar ons huisje om aan de kou van deze korte januaridagen te ontsnappen. Tijd dus om weer “gewoon” te koken: snel, zonder dure ingrediënten, maar daarom niet minder smaakvol.
Voor deze ovenschotel deed ik inspiratie op via Pinterest. Het virtuele prikbord is een ongekende wereld van prachtige foodfoto’s, waarvan het water je zo in de mond loopt. Deze gnocchi-koolschotel trok meteen mijn aandacht. Ik verving de boerenkool door eenvoudige savooi, en gebruikte Italiaanse venkelworstjes voor wat extra warmte. Als je de pompoen de dag voordien al roostert, staat deze dampende pot troosteten van de bovenste plank in een dik half uur op tafel.
Wat heb je nodig?
1/2 butternutpompoen, in blokjes
olijfolie
1/2 groene kool, in reepjes
500 g gnocchi (bij de verse pasta in het koelschap van de supermarkt, of gedroogd van De Cecco in het pastarek)
1 ui, fijngesneden
2 teentjes look, geperst
400 g (Italiaanse venkel-)worstjes
1 kl tijm (gedroogd of verse blaadjes)
ev. 1 kl venkelzaadjes (als je gewone worstjes gebruikt)
400 g tomatenblokjes in blik
bos basilicum, blaadjes fijngehakt
1 bol mozarrella, in schijfjes
geraspte parmezaan, naar smaak
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Meng de pompoenblokjes met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout. Schuif een half uurtje in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Kook de kool 2 minuutjes in kokend, gezouten water.
Doe er dan de gnocchi bij en kook nog 2 minuten.
Giet af en spoel met koud water.
(Dit kan je eventueel de dag voordien al doen.)
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Fruit er de ui en look in aan, tot ze glazig zijn en licht beginnen te kleuren.
Snijd de worsten open en duw het vlees eruit in de pan.
Bak op middelhoog vuur tot het vlees knapperige randjes krijgt.
Voeg er de tijm (en ev. de venkelzaadjes) en tomatenblokjes aan toe en laat 5 minuutjes pruttelen.
Meng er de pompoen, kool en gnocchi door.
Roer er tot slot de basilicum onder.
Kruid met peper en zout.
Schep in een ovenschaal en verdeel er de mozzarella over.
Strooi er parmezaan over.
Bak 20 minuten in de oven.
0 reacties