De beste recepten ontstaan uit toevalligheden, wordt wel eens gezegd. Zo zou de tarte tatin ontstaan zijn doordat de gezusters “tatin” een appeltaart lieten vallen, en zouden chocolate chip cookies bedacht zijn door een kok die bakvaste chocolade probeerde te smelten voor een chocoladedessert. Of mijn recept voor soep van pompoen en rammenas in dat rijtje zal terecht komen, betwijfel ik, maar toch is ook dit recept eerder uit noodzaak ontstaan dan uit doelbewust koken.

Na de feestdagen stapelen zich in de koelkast traditiegetrouw heel wat restjes op. Zo vond ik een goeie week in het nieuwe jaar een halve butternut, een stukje rammenas en een aangesneden chilipeper terug. Ze zagen er al wat minder fris uit en smeekten dus om verwerkt te worden.

Ik besliste een soepje te maken met deze drie ingrediënten, maar na een eerste lepel geproefd te hebben was het meteen duidelijk dat het geheel veel te pikant was. Ik zocht wat extra toevoegingen in de diepvries om dat te verhelpen, en het resultaat was zó lekker, dat ik besloot het recept hier neer te pennen om nog eens opnieuw te kunnen maken. Het zal je dus wel opvallen dat er geen foto’s van de bereiding zijn. En dat komt natuurlijk omdat ik in eerste instantie niet van plan was dit te bloggen.

Het lijkt misschien niet evident om rammenas – de uit de kluiten gewassen versie van een radijs, zeg maar – te verwerken in een soep, maar ik kan je alleen maar aanraden het toch eens te proberen. De smaak wordt bij het verwarmen heel wat zachter en zorgt voor een beetje welgekomen “peperigheid” bij het zoete van de pompoen. Met kokosmelk en koriander krijg je een originele Aziatische toets. Voeg eventueel wat noedels of rijst toe om er een echte maaltijdsoep van te maken.

Wat heb je nodig?

olijfolie
2 uien, grof gehakt
1 teentje look, geperst
1/2 rode chili, gehakt
1/2 butternut, grof gehakt
1/2 rammenas, grof gehakt
1,5 l groentebouillon
2,5 dl passata
kruidentuiltje (laurier, tijm, peterselie)
3 limoenblaadjes (ev. te vervangen voor een gekneusde stengel citroengras of wat geraspte gember)
1 dl kokosmelk
peper en zout
bos koriander, gehakt

Hoe ga je tewerk?

Verhit een scheutje olijfolie in een casserole.
Stoof er de uien, look en chilipeper in aan tot glazig.
Voeg de butternut en rammenas toe en bak even mee tot de groenten aan alle kanten even de warmte gevoeld hebben.
Blus met groentebouillon en passata, voeg het kruidentuiltje en de limoenblaadjes toe, breng aan de kook en laat op zacht vuur 30 minuten pruttelen.
Check of de groenten zacht zijn en mix de soep glad.
Voeg de kokosmelk toe en breng opnieuw tegen de kook aan.
Proef en kruid met peper en zout.
Schep de soep in kommen en bestrooi met koriander.

Serveer de soep van pompoen en rammenas.

Soep van pompoen en rammenas

 

2 Reacties

  1. ikkenormaal

    Ik eet rammenas eigenlijk meestal rauw, maar het verwerken in een soep lijkt me een leuk idee. Bedankt

    Antwoord
  2. gerhilde maakt

    Wat een leuk verhaal! Ik zou ze niet meteen combineren en ben nu wel benieuwd. 🙂

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.606 andere abonnees

%d bloggers liken dit: