De beste recepten ontstaan uit toevalligheden, wordt wel eens gezegd. Zo zou de tarte tatin ontstaan zijn doordat de gezusters “tatin” een appeltaart lieten vallen, en zouden chocolate chip cookies bedacht zijn door een kok die bakvaste chocolade probeerde te smelten voor een chocoladedessert. Of mijn recept voor soep van pompoen en rammenas in dat rijtje zal terecht komen, betwijfel ik, maar toch is ook dit recept eerder uit noodzaak ontstaan dan uit doelbewust koken.

Na de feestdagen stapelen zich in de koelkast traditiegetrouw heel wat restjes op. Zo vond ik een goeie week in het nieuwe jaar een halve butternut, een stukje rammenas en een aangesneden chilipeper terug. Ze zagen er al wat minder fris uit en smeekten dus om verwerkt te worden.

Ik besliste een soepje te maken met deze drie ingrediënten, maar na een eerste lepel geproefd te hebben was het meteen duidelijk dat het geheel veel te pikant was. Ik zocht wat extra toevoegingen in de diepvries om dat te verhelpen, en het resultaat was zó lekker, dat ik besloot het recept hier neer te pennen om nog eens opnieuw te kunnen maken. Het zal je dus wel opvallen dat er geen foto’s van de bereiding zijn. En dat komt natuurlijk omdat ik in eerste instantie niet van plan was dit te bloggen.

Het lijkt misschien niet evident om rammenas – de uit de kluiten gewassen versie van een radijs, zeg maar – te verwerken in een soep, maar ik kan je alleen maar aanraden het toch eens te proberen. De smaak wordt bij het verwarmen heel wat zachter en zorgt voor een beetje welgekomen “peperigheid” bij het zoete van de pompoen. Met kokosmelk en koriander krijg je een originele Aziatische toets. Voeg eventueel wat noedels of rijst toe om er een echte maaltijdsoep van te maken.

Wat heb je nodig?

olijfolie
2 uien, grof gehakt
1 teentje look, geperst
1/2 rode chili, gehakt
1/2 butternut, grof gehakt
1/2 rammenas, grof gehakt
1,5 l groentebouillon
2,5 dl passata
kruidentuiltje (laurier, tijm, peterselie)
3 limoenblaadjes (ev. te vervangen voor een gekneusde stengel citroengras of wat geraspte gember)
1 dl kokosmelk
peper en zout
bos koriander, gehakt

Hoe ga je tewerk?

Verhit een scheutje olijfolie in een casserole.
Stoof er de uien, look en chilipeper in aan tot glazig.
Voeg de butternut en rammenas toe en bak even mee tot de groenten aan alle kanten even de warmte gevoeld hebben.
Blus met groentebouillon en passata, voeg het kruidentuiltje en de limoenblaadjes toe, breng aan de kook en laat op zacht vuur 30 minuten pruttelen.
Check of de groenten zacht zijn en mix de soep glad.
Voeg de kokosmelk toe en breng opnieuw tegen de kook aan.
Proef en kruid met peper en zout.
Schep de soep in kommen en bestrooi met koriander.

Serveer de soep van pompoen en rammenas.

 

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

2 Reacties

  1. ikkenormaal

    Ik eet rammenas eigenlijk meestal rauw, maar het verwerken in een soep lijkt me een leuk idee. Bedankt

    Antwoord
  2. gerhilde maakt

    Wat een leuk verhaal! Ik zou ze niet meteen combineren en ben nu wel benieuwd. 🙂

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest