De beste recepten ontstaan uit toevalligheden, wordt wel eens gezegd. Zo zou de tarte tatin ontstaan zijn doordat de gezusters “tatin” een appeltaart lieten vallen, en zouden chocolate chip cookies bedacht zijn door een kok die bakvaste chocolade probeerde te smelten voor een chocoladedessert. Of mijn recept voor soep van pompoen en rammenas in dat rijtje zal terecht komen, betwijfel ik, maar toch is ook dit recept eerder uit noodzaak ontstaan dan uit doelbewust koken.

Na de feestdagen stapelen zich in de koelkast traditiegetrouw heel wat restjes op. Zo vond ik een goeie week in het nieuwe jaar een halve butternut, een stukje rammenas en een aangesneden chilipeper terug. Ze zagen er al wat minder fris uit en smeekten dus om verwerkt te worden.

Ik besliste een soepje te maken met deze drie ingrediënten, maar na een eerste lepel geproefd te hebben was het meteen duidelijk dat het geheel veel te pikant was. Ik zocht wat extra toevoegingen in de diepvries om dat te verhelpen, en het resultaat was zó lekker, dat ik besloot het recept hier neer te pennen om nog eens opnieuw te kunnen maken. Het zal je dus wel opvallen dat er geen foto’s van de bereiding zijn. En dat komt natuurlijk omdat ik in eerste instantie niet van plan was dit te bloggen.

Het lijkt misschien niet evident om rammenas – de uit de kluiten gewassen versie van een radijs, zeg maar – te verwerken in een soep, maar ik kan je alleen maar aanraden het toch eens te proberen. De smaak wordt bij het verwarmen heel wat zachter en zorgt voor een beetje welgekomen “peperigheid” bij het zoete van de pompoen. Met kokosmelk en koriander krijg je een originele Aziatische toets. Voeg eventueel wat noedels of rijst toe om er een echte maaltijdsoep van te maken.

Wat heb je nodig?

olijfolie
2 uien, grof gehakt
1 teentje look, geperst
1/2 rode chili, gehakt
1/2 butternut, grof gehakt
1/2 rammenas, grof gehakt
1,5 l groentebouillon
2,5 dl passata
kruidentuiltje (laurier, tijm, peterselie)
3 limoenblaadjes (ev. te vervangen voor een gekneusde stengel citroengras of wat geraspte gember)
1 dl kokosmelk
peper en zout
bos koriander, gehakt

Hoe ga je tewerk?

Verhit een scheutje olijfolie in een casserole.
Stoof er de uien, look en chilipeper in aan tot glazig.
Voeg de butternut en rammenas toe en bak even mee tot de groenten aan alle kanten even de warmte gevoeld hebben.
Blus met groentebouillon en passata, voeg het kruidentuiltje en de limoenblaadjes toe, breng aan de kook en laat op zacht vuur 30 minuten pruttelen.
Check of de groenten zacht zijn en mix de soep glad.
Voeg de kokosmelk toe en breng opnieuw tegen de kook aan.
Proef en kruid met peper en zout.
Schep de soep in kommen en bestrooi met koriander.

Serveer de soep van pompoen en rammenas.

 

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.755 andere abonnees

Nog enkele gezonde recepten

Nasi goreng met tonijn en ei

Nasi goreng met tonijn en ei

Op zoek naar een heerlijk gerecht dat makkelijk te maken is en altijd scoort? Deze nasi goreng met tonijn en ei lust echt iedereen. Boordevol groenten, lekker smeuïge rijst en net pittig genoeg om het spannend te maken. De vloeibare eidooier maakt het helemaal af -...

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

De lente kruipt langzaamaan dichterbij, en dus mogen er weer wat lichtere gerechten op tafel komen. Zoals deze salade met makreel, croutons en appelsalsa bijvoorbeeld. Ik baseerde mij op een klassieke caesar salad, maar gaf er zoals steeds een creatieve 'Een lepeltje...

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Zo'n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht - want, geef toe, het oog wil ook wat - maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo'n zacht...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

2 Reacties

  1. ikkenormaal

    Ik eet rammenas eigenlijk meestal rauw, maar het verwerken in een soep lijkt me een leuk idee. Bedankt

    Antwoord
  2. gerhilde maakt

    Wat een leuk verhaal! Ik zou ze niet meteen combineren en ben nu wel benieuwd. 🙂

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.