Het is herfst, en daar hoort een hartverwarmend soepje bij. En dus heb ik voor jullie deze soep van geroosterde pompoen met kaascroutons klaarstaan. Hij wordt een beetje anders gemaakt dan je gewoon bent: eerst rooster je de groenten, en pas nadien kook je ze nog even op met bouillon. Het resultaat is nóg meer smaak en diepgang.
De blokjes pompoen gaan samen met een gehalveerde ui, chilipeper en een vijftal tomaten in de oven. Ik voeg er ook een viertal teentjes knoflook aan toe. Dat lijkt misschien veel, maar de tijd in de oven neemt alle scherpte weg. Je krijgt een zoete knoflooksmaak, die diepgang meegeeft zonder te overheersen. Eens de groenten geroosterd zijn, mix ik ze fijn in de blender met bouillon, en kook ik de soep nog even door met een flinke scheut room.
Ik serveer kaascroutons bij deze soep van geroosterde pompoen. Die zorgen voor textuur én pittigheid. Je kan alle soorten kaas gebruiken die je graag eet, maar zelf verkies ik parmezaan. Die smaakt genoeg door om het smeuïge zoet van de soep te counteren. Wie nóg meer pit wil, kan er nog wat chilivlokken over strooien. Zo ben je instant opgewarmd na een stevige herfstwandeling!
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor soep van geroosterde pompoen met kaascroutons. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze soep van geroosterde pompoen met kaascroutons geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Soep van geroosterde pompoen met kaascroutons
Equipment
- Oven
- bakplaat
- rasp
- blender
- Soepkom
Ingrediënten
- 500 g butternutpompoen +/- 1/2 butternut, zaadlijsten en steelaanzet verwijderd
- 5 tomaten steelaanzet verwijderd
- 1 chilipeper steelaanzet verwijderd
- 1 ui gepeld en steelaanzet verwijderd
- 4 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel tijm
- peper en zout
- 700 ml vleesbouillon
- 100 ml lichte room 20% vetgehalte
Voor de kaascroutons
- 1 ciabatta in grove blokjes gesneden
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel oregano
- 50 g parmezaanse kaas geraspt
Voor de afwerking
- 2 eetlepels lichte room
- enkele takjes peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt
- chilivlokken optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 op 1 cm. Halveer de tomaten, chilipeper en ui. Leg op een bakplaat (de gehalveerde groenten met het snijvlak naar onder) met de ongepelde teentjes knoflook erbij.
- Schep om met olijfolie, tijm, peper en zout en rooster 20 minuten in de oven. Check vanaf 20 minuten zodat er zeker niks verbrandt. Elke oven is immers anders.
- Verwijder de look en schep de groenten in de blender. Duw de look uit de pel (de teentjes zijn normaalgezien helemaal zacht geworden), doe ze in de blender en voeg 700 ml vleesbouillon toe. Mix glad. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Giet in een kookpot en breng op zacht vuur aan de kook.
- Laat enkele minuten doorkoken. Roer er dan de room door.
Maak de kaascroutons
- Schep de ciabatta om met olijfolie, oregano en parmezaanse kaas op een bakplaat. Rooster 10 minuten goudbruin in een oven van 200 °C.
Voor de afwerking
- Verdeel de soep over 4 kommen.
- Werk af met de croutons, een extra scheutje room, peterselie, en eventueel nog wat chilivlokken.
Veel gestelde vragen
Dat is geen probleem. Vermoedelijk heb je minder tijd nodig. Check al eens na een kwartiertje.
Vervang de vleesbouillon door groentebouillon, en laat de kaas weg (of vervang door een vegan alternatief).
Je kan ook hokkaido (donker oranje pompoensoort in druppelvorm) gebruiken. Klassieke winterpompoen of muskaatpompoen kunnen ook. Deze moet je wel even schillen.
Deze soep lijkt mij heerlijk. Ik heb al een variant hierop gemaakt. Welke vleesbouillon gebruik je aub? Is dat gewoon een blokje dat je oplost of is dat een fond (bijv van Lacroix) die je gebruikt? Merci alvast voor jouw antwoord
Bedankt voor je reactie! Zelf gebruik in de bouillonpasta van Herkules (https://www.bouillonherkules.com/). Die bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Maar met een bouillonblokje lukt het zeker ook!