Soep van geroosterde pompoen met kaascroutons

12 oktober 2024 | Creatief met pompoen, Recepten, Smaakvol vegetarisch, Smakelijke herfstrecepten, Verwarmende soep

Het is herfst, en daar hoort een hartverwarmend soepje bij. En dus heb ik voor jullie deze soep van geroosterde pompoen met kaascroutons klaarstaan. Hij wordt een beetje anders gemaakt dan je gewoon bent: eerst rooster je de groenten, en pas nadien kook je ze nog even op met bouillon. Het resultaat is nóg meer smaak en diepgang.

Soep van geroosterde pompoen met kaascroutons in een kom met peterselie, room en chilivlokken
  • Pin

De blokjes pompoen gaan samen met een gehalveerde ui, chilipeper en een vijftal tomaten in de oven. Ik voeg er ook een viertal teentjes knoflook aan toe. Dat lijkt misschien veel, maar de tijd in de oven neemt alle scherpte weg. Je krijgt een zoete knoflooksmaak, die diepgang meegeeft zonder te overheersen. Eens de groenten geroosterd zijn, mix ik ze fijn in de blender met bouillon, en kook ik de soep nog even door met een flinke scheut room.

Ik serveer kaascroutons bij deze soep van geroosterde pompoen. Die zorgen voor textuur én pittigheid. Je kan alle soorten kaas gebruiken die je graag eet, maar zelf verkies ik parmezaan. Die smaakt genoeg door om het smeuïge zoet van de soep te counteren. Wie nóg meer pit wil, kan er nog wat chilivlokken over strooien. Zo ben je instant opgewarmd na een stevige herfstwandeling!

Soep van geroosterde pompoen met kaascroutons, met een kommetje croutons, peterselie en chilivlokken erbij
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor soep van geroosterde pompoen met kaascroutons. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze soep van geroosterde pompoen met kaascroutons geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Soep van geroosterde pompoen met kaascroutons in een kom met peterselie, room en chilivlokken
  • Pin

Soep van geroosterde pompoen met kaascroutons

Deze soep van geroosterde pompoen is een explosie van smaken. De zachte pompoen wordt aangevuld met pittige chili en zoete tomaten. De kaascroutons maken het feestje compleet.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Lunch, Soep, Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven
  • bakplaat
  • rasp
  • blender
  • Soepkom

Ingrediënten
  

  • 500 g butternutpompoen +/- 1/2 butternut, zaadlijsten en steelaanzet verwijderd
  • 5 tomaten steelaanzet verwijderd
  • 1 chilipeper steelaanzet verwijderd
  • 1 ui gepeld en steelaanzet verwijderd
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tijm
  • peper en zout
  • 700 ml vleesbouillon
  • 100 ml lichte room 20% vetgehalte

Voor de kaascroutons

  • 1 ciabatta in grove blokjes gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel oregano
  • 50 g parmezaanse kaas geraspt

Voor de afwerking

  • 2 eetlepels lichte room
  • enkele takjes peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt
  • chilivlokken optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 op 1 cm. Halveer de tomaten, chilipeper en ui. Leg op een bakplaat (de gehalveerde groenten met het snijvlak naar onder) met de ongepelde teentjes knoflook erbij.
  • Schep om met olijfolie, tijm, peper en zout en rooster 20 minuten in de oven. Check vanaf 20 minuten zodat er zeker niks verbrandt. Elke oven is immers anders.
  • Verwijder de look en schep de groenten in de blender. Duw de look uit de pel (de teentjes zijn normaalgezien helemaal zacht geworden), doe ze in de blender en voeg 700 ml vleesbouillon toe. Mix glad. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Giet in een kookpot en breng op zacht vuur aan de kook.
  • Laat enkele minuten doorkoken. Roer er dan de room door.

Maak de kaascroutons

  • Schep de ciabatta om met olijfolie, oregano en parmezaanse kaas op een bakplaat. Rooster 10 minuten goudbruin in een oven van 200 °C.

Voor de afwerking

  • Verdeel de soep over 4 kommen.
  • Werk af met de croutons, een extra scheutje room, peterselie, en eventueel nog wat chilivlokken.
Trefwoord chili, look, maaltijdsoep, oregano, parmezaan, pompoen, room, soep, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik de groenten ook roosteren in de airfryer?

Dat is geen probleem. Vermoedelijk heb je minder tijd nodig. Check al eens na een kwartiertje.

Hoe maak ik deze soep van geroosterde pompoen vegetarisch?

Vervang de vleesbouillon door groentebouillon, en laat de kaas weg (of vervang door een vegan alternatief).

Door welke andere pompoensoorten kan ik de butternut vervangen?

Je kan ook hokkaido (donker oranje pompoensoort in druppelvorm) gebruiken. Klassieke winterpompoen of muskaatpompoen kunnen ook. Deze moet je wel even schillen.

Nog enkele gezonde recepten

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Zo'n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht - want, geef toe, het oog wil ook wat - maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo'n zacht...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pinsa met erwten, asperge en feta

Pinsa met erwten, asperge en feta

De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een...

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

2 Reacties

  1. fortunatelyarbiter6c26bd2e50

    Deze soep lijkt mij heerlijk. Ik heb al een variant hierop gemaakt. Welke vleesbouillon gebruik je aub? Is dat gewoon een blokje dat je oplost of is dat een fond (bijv van Lacroix) die je gebruikt? Merci alvast voor jouw antwoord

    Antwoord
    • Annelies

      Bedankt voor je reactie! Zelf gebruik in de bouillonpasta van Herkules (https://www.bouillonherkules.com/). Die bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Maar met een bouillonblokje lukt het zeker ook!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest