In deze reeks vraag ik mede-foodies om hun feesttradities te delen. Hoe brengen zij de feestdagen door? Wat hoort er zeker bij? Welk familierecept mag niet ontbreken?
Vandaag lezen jullie hier de feesttradities van Joke van O’Fond. Op Instagram deelt ze bijna dagelijks lekkere inspiratie voor huiselijke gerechten. Haar passie voor alles wat lekker eten en gezelligheid is, straalt ervan af. Voor 2022 plant ze trouwens een eigen website: ik kijk er nu al naar uit om daar nog meer originele ideetjes op te doen!
“‘Kerst in de Elegastlaan’, waar de kamer van mijn mama is, het klein zoldertje schatten verbergt en de feesttafel in de gang voller en voller wordt naarmate iedereen aankomt. ‘Zalig kerstfeest’, klinkt het zeker 100 keer. Gevolgd door 300 zoenen, want met Kerstmis zijn het er drie.
Met ongeveer 40 gasten was het huis van mijn grootouders altijd propvol. Omdat een 5-gangen menu koken voor zo’n grote familie niet echt haalbaar is, was het kerstdiner een buffetje. Een soort potluck, maar dan op voorhand afgesproken wie wat maakt. Het zorgde voor een gezellige zekerheid, want tante Geert maakt de lekkerste tomatensoep, mama de wildragout, tante Katelijne krieken met balletjes voor de kleintjes (hoewel de nonkels vaak al tijdens de aperitief aan de balletjes begonnen), en nog veel meer.
Oh en de dessertjes! Chocolademousse, broodpudding, een heerlijke pudding met room en fruit, nog minstens 3 andere dingen, maar als klap op de vuurpijl: roomsoezen. Die stonden al in de gang onder de trap te ontdooien en als we dan weer eens waarheid, durven of doen aan het spelen waren, was de opdracht sowieso om een soesje te gaan stelen. Nadien moesten wij (de kleinkinderen) meestal gaan slapen. Met een stuk of 10 vertrokken we dan naar boven, waar de mama’s en papa’s eerder op de avond onze matrasjes en slaapzakken al hadden klaar gelegd. Sommigen vertrokken ’s nachts nog mee naar hun eigen bedje, en anderen bleven tot de volgende ochtend en konden dan ontbijten met de overschotjes. Happy days!
Ondertussen doen we het al lang niet meer op die manier. Niet enkel door de hele C-situatie trouwens, maar ook omdat de kleinkinderen intussen zelf een gezin hebben. Wij vieren nu bij onze ouders, in kleinere kring. Ik heb eerlijkgezegd ook al lang niet meer gedacht aan de kerstavonden in de Elegastlaan. Maar terwijl ik hier zit te typen, krijg ik een krop in mijn keel. De gezellige drukte van zo’n grote familie, het gegiechel onder de tafel en de mopjes van zotte nonkels die ons (en elkaar) opstookten tot kattenkwaad maken me helemaal warm vanbinnen. Dat zijn serieus #lifegoals nu, om die warme nest waarin ik ben opgegroeid te kunnen voorzien voor mijn kindjes en iedereen die zij en wij graag zien. En het klinkt misschien onnozel, maar ik heb toch het gevoel dat de kerstboom met zijn fonkelende lichtjes daar zijn steentje aan bijdraagt.
Ho ho ho! Op sfeer en gezelligheid, kroketjes met vleessaus, teveel dessertjes en gegiechel onder tafel. Geniet ervan!”
Benieuwd naar meer? Neem dan een kijkje op de kanalen van Joke:
Instagram: www.instagram.com/o_fond
Feesttradities
Lees hier alle andere artikels in deze reeks:
- De feesttradities van Manon van Macaron Manon
- De feesttradities van Myriam van Hap & Tap
- De feesttradities van Anniek van Tafelklap
- De feesttradities van Anja van The Baking Foodstylist
- De feesttradities van Alexia van Must Be Yummie
- De feesttradities van Elisa van Op mijn talloor
- De feesttradities van Sin van Food by Sin
- De feesttradities van Bart van Roeckiesworld
- De feesttradities van Evelien van Share My Food
0 reacties