Het is weer tijd voor de feesttradities! In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.
Dit jaar is Leen van Leen Kookt de eerste in het rijtje. Hoewel ik Leen nog niet zo lang geleden “ontdekt” heb via social media, vind ik haar nu al enorm inspirerend. Bijna dagelijks verschijnt er wel een nieuw recept van haar hand. En als je de recepten ziet, dan weet je dat Leen een ongelooflijke passie voor lekker eten heeft. Wereldkeuken, originele soepjes, gastronomische gerechten… Het passeert allemaal de revue. Vandaag vertelt ze hoe zij de feestdagen beleeft.
“Kerst werd vroeger thuis niet echt gevierd. De meeste jaren werd er zelfs geen kerstboom gezet. Sinds wij zelf kinderen hebben, probeer ik Kerstmis wat nieuw leven in te blazen met onze eigen nieuwe tradities. Zo zetten we elk jaar eind november een kerstboom en versieren we het huis met lampjes en slingers. Ik koop ook altijd cadeautjes voor iedereen om onder de kerstboom te leggen. Dit zijn maar kleine cadeautjes, voor het plezier van het open scheuren: een snoepje of sokken. Mijn moeder krijgt elk jaar een pot mayonaise cadeau: ze vroeg dit zelf enkele jaren geleden en nu doen we dit elk jaar om te lachen.
De weken voor Kerst gaan we enkele keren genieten op de Kerstmarkt. Ik hou echt van de sfeer die er hangt. Ik ben een liefhebber van kouder weer: lekker met een warme jas en een sjaal rondwandelen op een gezellige Kerstmarkt is echt mijn ding. Mijn vriend is grote fan van oesters, dus die mogen dan ook zeker niet ontbreken! Ik geniet ook heel erg van winkelen rond de feestdagen. Dan liggen er allerlei interessante gerechten en ingrediënten in de rekken. Voor mij is dat zoals een pretpark.
Ik hou ervan om creatief bezig te zijn met feestelijke recepten in de aanloop naar Kerst. Op mijn site post ik bijna de hele maand december elke dag een feestelijk recept… Maar op Kerstavond zelf focus ik me op gezelligheid en hou ik het simpel. Meestal nodigen we mijn ouders uit en eten we samen raclette of fondue. Dan ligt de focus op het samenzijn in plaats van uitgebreid eten.
De kindjes zijn nog klein en gaan vroeg slapen. Dan ploffen we allemaal in de zetel en kijken een grappige film of een naar een comedy show. Meestal lig ik al vrij vroeg in mijn bed terwijl de rest nog tot in de late uurtjes tv kijkt.
Op kerstdag laat ik graag een uitgebreid ontbijt leveren, met alles er op en er aan. Na het ontbijt maken we dan een wandeling in de buurt, in de kou. Ik hoop echt dat het dit jaar sneeuwt!”
Benieuwd naar meer?
Neem een kijkje op de kanalen van Leen Kookt:
0 reacties