Sushi bake met tonijn en avocado

26 april 2025 | Aziatisch, Gemakkelijke visrecepten, Recepten, Snelle hapjes

Maak samen met mij deze sushi bake met tonijn en avocado en ontdek hoe eenvoudig zelfgemaakte sushi kan zijn! En neen: je hoeft niet aan de slag met een bamboematje of chopsticks: ik maak gewoon alles in een ovenschaal. Niet helemaal authentiek misschien, maar de smaken zijn dat zeker wel.

Sushi bake met tonijn en avocado bovenaanzicht
  • Pin

Om mijn sushi bake smaak te geven, gebruik ik kant-en-klare tonijnsalade. Dat scheelt alweer een hoop gedoe. Kies voor een salade met MSC-label voor een duurzame keuze. Als je het blauwe MSC-logo op de verpakking terug vindt, weet je dat je een soort koopt die niet overbevist is, en die je dus zonder schuldgevoel kan eten.

De duurzaamheid van tonijn hangt niet enkel af van de soort, maar ook van de vangstmethode en het gebied waar de tonijn gevangen is. Geelvintonijn uit de Indische Oceaan is bijvoorbeeld een minder goede keuze dan zijn broertje uit de Stille Oceaan. Niet gemakkelijk om zelf te achterhalen, maar als je MSC-vis koopt, zit je gegarandeerd goed.

Sushi bake ingrediënten: tonijnsalade, rijst, lente-ui, nori, komkommer, sesamzaad, rijstazijn, avocado
  • Pin

En met die heerlijke, duurzame tonijn kan je deze kleurrijke sushi bake maken. Ik loop met jou even door alle stappen van het recept.

Hoe bereid je deze sushi bake met tonijn en avocado?

We starten met de rijst. Die kook je op een zacht vuurtje zodat hij langzaam al het vocht kan opnemen. Laat de rijst nadien nog een kwartiertje rusten onder deksel: zo zal hij nog smeuïger en zachter worden. Na het rusten roer ik er een mengsel van rijstazijn, zout en suiker door. Dit zorgt voor die kenmerkende sushismaak.

Eens de rijst afgekoeld is, spreid je hem uit op de bodem van een ovenschotel en druk je hem goed aan. Erop verkruimel je wat norivellen. Je kan de grote vellen voor sushi gebruiken, maar zelf heb ik voor ‘nori snacks‘ gekozen: deze zijn licht gebakken in olijfolie en dus extra crispy. Daarover verdelen we de tonijnsalade, en dan mag de sushi bake in de oven.

Intussen kan je de avocadosalade bereiden – gewoon wat blokjes avocado mengen met komkommer, lente-ui, limoen en zout – en de pikante mayonaise maken. Geen tijd of zin? Gebruik dan kant-en-klare srirachamayonaise uit de supermarkt.

Eens de sushi bake wat afgekoeld is, kan je aan het leukste gedeelte beginnen: de afwerking. Verdeel er de pikante mayo en sriracha over, lepel er de avocadosalade op en strooi er tot slot nog wat sesamzaad en verkruimelde nori over. Smakelijk!

Sushi bake met tonijn en avocado stuk uitgesneden
  • Pin

Nog vragen over deze sushi bake met tonijn en avocado?

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze sushi bake met tonijn en avocado. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze sushi bake met tonijn en avocado geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Reclame voor MSC

Sushi bake met tonijn en avocado bovenaanzicht
  • Pin

Sushi bake met tonijn en avocado

Deze sushi bake met tonijn en avocado combineert de authentieke smaak van sushi met het gemak van een ovenschotel. Afwerken met toppings naar keuze en genieten maar!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 35 minuten
Baktijd 20 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Borrelhapje, hapje, Snack
Keuken Japans
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • ovenschotel +/- 35 op 25 cm

Ingrediënten
  

  • 250 g tonijnsalade met cocktailsaus of pikante tonijnsalade, met MSC-label
  • 2 vellen nori

Voor de rijst

  • 200 g sushirijst
  • 320 ml water
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 1/2 theelepel suiker

Voor de avocadosalade

  • 1/2 avocado geschild en ontpit
  • 1/4 komkommer zaadlijsten verwijderd
  • 1 lente-ui
  • 1 theelepel limoensap
  • 1/8 theelepel fijn zeezout

Voor de pikante mayonaise

  • 1 eidooier
  • 1 mespunt wasabi
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 100 ml neutrale plantaardige olie
  • 1/8 theelepel fijn zeezout
  • 1/4 theelepel suiker
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 theelepels sriracha

Voor de afwerking

  • sriracha
  • 1/2 vel nori verkruimeld
  • 1 theelepel sesamzaad

Instructies
 

Bereid eerst de rijst

  • Breng de sushirijst met het water aan de kook.
  • Zet het vuur zacht en laat onder deksel 10 minuten pruttelen. Laat nadien nog 15 minuten afgedekt rusten.
  • Zet de rijstazijn op een zacht vuurtje en los er al roerend zout en suiker in op. Roer het mengsel door de rijst en laat afkoelen.

Maak nu de sushi bake

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Verdeel de rijst over de ovenschotel en druk goed aan.
  • Verkruimel er 2 vellen nori over.
  • Schep er de tonijnsalade op en strijk glad.
  • Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak intussen de avocadosalade

  • Snijd de avocado en komkommer in blokjes en hak de lente-ui fijn.
  • Meng met limoensap en zout.

Maak de pikante mayonaise

  • Klop de eidooier los met wasabi en mosterd. Voeg er druppelsgewijs de olie aan toe en roer telkens tot alle olie opgenomen is. Ga zo verder tot alle olie opgebruikt is.
  • Roer er zout, suiker, rijstazijn en sriracha door.

Werk de sushi bake af

  • Doe de pikante mayonaise in een spuitflesje en spuit in strepen over de tonijn. Als je geen spuitflesje hebt, kan je dit ook met een lepel doen.
  • Spuit er strepen sriracha bij.
  • Werk verder af met de avocadosalade, verkruimelde nori en sesamzaad.
  • Serveer.
Trefwoord avocado, komkommer, lente-ui, mayonaise, nori, rijst, sesamzaad, sriracha, sushirijst, tonijn
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik tonijn uit blik gebruiken?

Dat kan zeker. Meng hem met een royale hoeveelheid cocktailsaus of andalouse en gebruik op dezelfde manier als de tonijnsalade in het recept?

Kan ik andere vis gebruiken?

Zalm of surimi doen het in dit recept ook goed. Kies telkens voor varianten met MSC-label.

Kan ik de pikante mayonaise vervangen?

Je kan kant-en-klare srirachamayonaise uit de supermarkt gebruiken.

Is deze sushi bake met tonijn en avocado pikant?

De sushi bake krijgt een pikante smaak door de mayonaise en sriracha. Als je niet van pikant houdt, kan je de mayonaise maken zónder de sriracha, en geen extra sriracha toevoegen. Gebruik dan ook een milde tonijnsalade.

Kan ik deze sushi bake op voorhand maken?

Je kan dit recept helemaal op voorhand maken. Laat de sushi bake volledig op kamertemperatuur komen voor het serveren.

Nog enkele Aziatische recepten

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

Rijstkoekjes met tonijn en chilimayonaise

Rijstkoekjes met tonijn en chilimayonaise

Oh ja, deze rijstkoekjes met tonijn en chilimayonaise gaan je nieuwe favoriet worden! Voor mij behoren ze alvast tot de lijst van gerechten die ik zowat elke dag zou kunnen eten. Veel textuur, tonnen smaak en met frisse Aziatische inslag: dat is hoe ik het graag wil....

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Vandaag heb ik deze kleurrijke Azatische gravad lax met komkommersalade en mirindressing voor jullie klaarstaan. Dat is een licht voorgerecht dat de smaakpapillen wakker schudt en doet verlangen naar méér. Perfect dus om je feestmenu op gang te trekken. Ik heb hier op...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.