Maak samen met mij deze sushi bake met tonijn en avocado en ontdek hoe eenvoudig zelfgemaakte sushi kan zijn! En neen: je hoeft niet aan de slag met een bamboematje of chopsticks: ik maak gewoon alles in een ovenschaal. Niet helemaal authentiek misschien, maar de smaken zijn dat zeker wel.
Om mijn sushi bake smaak te geven, gebruik ik kant-en-klare tonijnsalade. Dat scheelt alweer een hoop gedoe. Kies voor een salade met MSC-label voor een duurzame keuze. Als je het blauwe MSC-logo op de verpakking terug vindt, weet je dat je een soort koopt die niet overbevist is, en die je dus zonder schuldgevoel kan eten.
De duurzaamheid van tonijn hangt niet enkel af van de soort, maar ook van de vangstmethode en het gebied waar de tonijn gevangen is. Geelvintonijn uit de Indische Oceaan is bijvoorbeeld een minder goede keuze dan zijn broertje uit de Stille Oceaan. Niet gemakkelijk om zelf te achterhalen, maar als je MSC-vis koopt, zit je gegarandeerd goed.
En met die heerlijke, duurzame tonijn kan je deze kleurrijke sushi bake maken. Ik loop met jou even door alle stappen van het recept.
Hoe bereid je deze sushi bake met tonijn en avocado?
We starten met de rijst. Die kook je op een zacht vuurtje zodat hij langzaam al het vocht kan opnemen. Laat de rijst nadien nog een kwartiertje rusten onder deksel: zo zal hij nog smeuïger en zachter worden. Na het rusten roer ik er een mengsel van rijstazijn, zout en suiker door. Dit zorgt voor die kenmerkende sushismaak.
Eens de rijst afgekoeld is, spreid je hem uit op de bodem van een ovenschotel en druk je hem goed aan. Erop verkruimel je wat norivellen. Je kan de grote vellen voor sushi gebruiken, maar zelf heb ik voor ‘nori snacks‘ gekozen: deze zijn licht gebakken in olijfolie en dus extra crispy. Daarover verdelen we de tonijnsalade, en dan mag de sushi bake in de oven.
Intussen kan je de avocadosalade bereiden – gewoon wat blokjes avocado mengen met komkommer, lente-ui, limoen en zout – en de pikante mayonaise maken. Geen tijd of zin? Gebruik dan kant-en-klare srirachamayonaise uit de supermarkt.
Eens de sushi bake wat afgekoeld is, kan je aan het leukste gedeelte beginnen: de afwerking. Verdeel er de pikante mayo en sriracha over, lepel er de avocadosalade op en strooi er tot slot nog wat sesamzaad en verkruimelde nori over. Smakelijk!
Nog vragen over deze sushi bake met tonijn en avocado?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze sushi bake met tonijn en avocado. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze sushi bake met tonijn en avocado geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Reclame voor MSC
Sushi bake met tonijn en avocado
Equipment
- kookpot
- ovenschotel +/- 35 op 25 cm
Ingrediënten
- 250 g tonijnsalade met cocktailsaus of pikante tonijnsalade, met MSC-label
- 2 vellen nori
Voor de rijst
- 200 g sushirijst
- 320 ml water
- 4 eetlepels rijstazijn
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 1/2 theelepel suiker
Voor de avocadosalade
- 1/2 avocado geschild en ontpit
- 1/4 komkommer zaadlijsten verwijderd
- 1 lente-ui
- 1 theelepel limoensap
- 1/8 theelepel fijn zeezout
Voor de pikante mayonaise
- 1 eidooier
- 1 mespunt wasabi
- 1/2 theelepel mosterd
- 100 ml neutrale plantaardige olie
- 1/8 theelepel fijn zeezout
- 1/4 theelepel suiker
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 theelepels sriracha
Voor de afwerking
- sriracha
- 1/2 vel nori verkruimeld
- 1 theelepel sesamzaad
Instructies
Bereid eerst de rijst
- Breng de sushirijst met het water aan de kook.
- Zet het vuur zacht en laat onder deksel 10 minuten pruttelen. Laat nadien nog 15 minuten afgedekt rusten.
- Zet de rijstazijn op een zacht vuurtje en los er al roerend zout en suiker in op. Roer het mengsel door de rijst en laat afkoelen.
Maak nu de sushi bake
- Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
- Verdeel de rijst over de ovenschotel en druk goed aan.
- Verkruimel er 2 vellen nori over.
- Schep er de tonijnsalade op en strijk glad.
- Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak intussen de avocadosalade
- Snijd de avocado en komkommer in blokjes en hak de lente-ui fijn.
- Meng met limoensap en zout.
Maak de pikante mayonaise
- Klop de eidooier los met wasabi en mosterd. Voeg er druppelsgewijs de olie aan toe en roer telkens tot alle olie opgenomen is. Ga zo verder tot alle olie opgebruikt is.
- Roer er zout, suiker, rijstazijn en sriracha door.
Werk de sushi bake af
- Doe de pikante mayonaise in een spuitflesje en spuit in strepen over de tonijn. Als je geen spuitflesje hebt, kan je dit ook met een lepel doen.
- Spuit er strepen sriracha bij.
- Werk verder af met de avocadosalade, verkruimelde nori en sesamzaad.
- Serveer.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker. Meng hem met een royale hoeveelheid cocktailsaus of andalouse en gebruik op dezelfde manier als de tonijnsalade in het recept?
Zalm of surimi doen het in dit recept ook goed. Kies telkens voor varianten met MSC-label.
Je kan kant-en-klare srirachamayonaise uit de supermarkt gebruiken.
De sushi bake krijgt een pikante smaak door de mayonaise en sriracha. Als je niet van pikant houdt, kan je de mayonaise maken zónder de sriracha, en geen extra sriracha toevoegen. Gebruik dan ook een milde tonijnsalade.
Je kan dit recept helemaal op voorhand maken. Laat de sushi bake volledig op kamertemperatuur komen voor het serveren.
0 reacties