Maïsburgers met tomatenrelish

26 januari 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch

Ik heb deze maand nog eens meegedaan aan de Foodblogswap van onze Facebookgroep Foodbloggers. Het was even geleden, maar door de Libelle Lekker- en feestdagengekte zag ik het de voorbije maanden niet meer zitten om ook dít er nog bij te nemen. En ik was bijna vergeten hoe leuk het wel is. Je ontdekt nieuwe blogs, nieuwe recepten die dikwijls niet in je “comfort zone” liggen, en bij succes heb je er een familiefavoriet bij!

Ik was eigenlijk te laat met aanmelden, en dus besloten Lynn en ik gewoon van elkaars blog te koken. Lynn blogt op Lyvre over voornamelijk gezonde en vegetarische recepten. Haar webstek is stijlvol vormgegeven en bevat – voor mij althans – verrassende recepten en smaakcombinaties die ik niet meteen zelf zou bedenken. Niet dat het er niet lekker uitziet – integendeel – maar haar keuken ligt niet echt in lijn met wat ik dagelijks op tafel zet. En net dat is zo leuk aan deze swap!

Ik twijfelde nog even om een wintervariant van de Afrikaanse couscous te maken, maar koos uiteindelijk voor deze gezonde maïsburgers, omdat ik nog enkele blikjes maïs had staan in de voorraad, en het – geheel in lijn met mijn goeie voornemens – tijd werd dat die eens opgebruikt werden. Ik bedacht er een kruidige tomatenrelish bij om het geheel wat extra pit te geven. En ja hoor: dit is een nieuwe topper in mijn repertoire! Wat lekker, de combinatie van de zoete maïs met de kruidige relish en het zalvende van de avocado. Ideaal ook om je kinderen veggie te laten eten: ik heb meermaals “mag ik nog een vleesje” gehoord. De avocado en relish vonden ze minder interessant, maar dat lijkt mij ook niet onlogisch. Ik heb ze de burgertjes dan maar met ketchup laten eten. Misschien iets minder gezond, maar nog altijd véél beter dan een Big Mac.

Wat heb je nodig?

Voor de maïsburgers

2 blikjes maïs (van elk ongeveer 300 g uitgelekt gewicht)
3 eieren
4 pijpajuintjes, in stukjes gesneden
2 teentjes look, geperst
1 chilipeper, fijngehakt
100 g havermout
50 g bloem
1 kl komijn
verse koriander, fijngesneden
peper en zout
arachideolie

Voor de tomatenrelish

olijfolie
1 cm verse gember, geraspt
1 teentje look, geperst
2 pijpajuintjes, in stukjes gesneden
1,5 kl kurkuma
1 kl komijn
1 kl mosterdzaad
1/2 kl piment
1 kl fenegriek
1/2 kl piment d’espelette of chili
1 kl koriander
500 g kerstomaten, gehalveerd
2 el bruine suiker
1 el rode wijnazijn
zout

Voor erbij

4 broodjes (bijv. ciabatta)
2 avocado’s, in plakjes

Hoe ga je tewerk?

Begin met de tomatenrelish.
Verhit hiervoor een scheutje olijfolie in een sauspannetje.

Bak er de gember, look en pijpajuin in aan.
Specerijen voor de tomatenrelish
  • Pin
Voeg ook de specerijen toe en verwarm tot het potje goed begint te geuren.
Suiker en azijn bij de tomatenrelish doen
  • Pin
Voeg er de gehalveerde kerstomaten, suiker en azijn aan toe.
Tomatenrelish inkoken
  • Pin
Laat 40 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
Kruid bij met zout.
Maïsburgers maken
  • Pin

Voor de maïsburgers laat je de maïs uitlekken.

Doe de helft ervan in een blender, samen met de eieren, ajuin, look, chili, havermout,  bloem en komijn.
Mix glad.
Maïsburgers maken
  • Pin
Meng er de rest van de maïs en de koriander door en kruid stevig met peper en zout.

Verwarm een goeie scheut arachide-olie in een pan.

Als de olie heet is, laat je er wat van het maïsmengsel invallen (ongeveer 1 el per burgertje).
Strijk een beetje plat en laat op een middelhoogvuur korsten.
Draai om en bak tot ook deze kant een mooi korstje heeft.

Serveer de burgertjes op een broodje met de relish en wat schijfjes avocado.

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

6 Reacties

  1. isabelleuselli

    Hier staan er ook nog enkele blikjes maïs in de kast:-) Ik wou ze eens in de guacamole draaien (ook lekker), maar zo’n maïsburger lijkt me nog een betere optie! Ziet er echt heerljik uit!

    Antwoord
  2. oh lady bake

    ziet er heerlijk uit! en zeer gezond!
    een aanrader!

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Je hoeft ze niet te draaien, het mengsel is vrij lopend. Gewoon een grote eetlepel in de pan laten vallen.

      Antwoord
  3. Famizo

    Het ziet er lekker uit. We houden hier allemaal van zulke broodjes. Ben benieuwd want ik ben echt geen keukenprinses en de meeste nieuwe dingen mislukken hier altijd.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest