Mijn culinair manifest van 2015

12 januari 2015 | Een lepeltje lekkers

Dan toch nog goeie voornemens? Ik had nochtans het goede voornemen om dit jaar geen goede voornemens te maken… Maar toen ik vorige week het creatief manifest van Cuberdon & Macaron zag passeren, bedacht ik me dat ik eigenlijk net hetzelfde, zij het beperkt tot het culinaire, in mijn hoofd had. Daarom, alsnog, mijn Goede Voornemens van 2015!

 1. Geen brood meer weggooien
  Ik vind het altijd zo’n zonde als ik brood moet weggooien. Meestal niet omdat het slecht is, maar gewoon omdat het te hard is om nog echt lekker te zijn. Ik ben al een heel stuk verbeterd, maar dit jaar wil ik echt absoluut geen brood meer weggooien. Er zijn genoeg lekkere receptjes waarin je het kan verwerken, zoals in pangrattatto of in deze bietenhummus bijvoorbeeld. Verwacht je dit jaar dus zeker aan heel wat tips om oud brood te verwerken.
 2. Minder eten weggooien
  Sluit misschien goed aan bij de vorige, maar ik zet het hier toch nog eens als apart voornemen. Ik moet nóg beter plannen, nóg meer restjesgerechten in mijn repertoire opnemen, zodat aan het einde van de week de koelkast zo goed als leeg is.
  Koelkast
  • Pin
 3. De voorraadkast leeg eten
  Voorraadkast
  • Pin
  OK, misschien niet zó letterlijk, maar al die vergeten pakjes en zakjes achteraan de kast moeten dringend een nieuw leven krijgen. Minstens eens per week wil ik uitsluitend koken met wat ik nog in voorraad heb.
 4. De diepvries leeg eten
  Ook hier niet te letterlijk: ik ben net heel blij dat de voorraad weer wat aangevuld is, voor avonden dat er geen tijd of zin meer is om “from scratch” te beginnen. Maar elke drie maanden wil ik de diepvries eens goed bekijken, en bepaalde restjes, zoals diepvriesgroenten, beslag, brood, taart, sauzen, … die er al lang genoeg inzitten, verwerken of opeten.
 5. Koken uit de kookboeken die tot nu toe verwaarloosd zijn
  Kookboekenkast
  • Pin
  Ik beken, ik heb een kookboekenverslaving. Zie ik ergens een mooi vormgegeven, bijzonder boek, dan moet ik het meenemen. Toch zitten in mijn kast enkele werken onaangeroerd te wachten tot ik er iets zal uit maken. Hoog tijd om daarin verandering te brengen! Minstens om de veertien dagen wil ik zo een nieuw recept uitproberen.
 6. Mijn fotografieskills verbeteren
  Daarvoor ben ik alvast op het goede pad. Ik ben ingeschreven voor een workshop rond foodstyling, en ik heb mij ook aangemeld voor een basiscursus fotografie in avondonderwijs. En zaterdag woonde ik een masterclass foodfotografie van Piet De Kersgieter bij: dit is mijn beste shot van die dag!
  Gepekelde uien
  • Pin
 7. Dineren of lunchen in één van de Gentse pareltjes
  Gent is de laatste jaren uitgegroeid tot hét culinair walhalla van België. Toch zijn er nog heel wat restaurants die we tot nu toe niet bezocht hebben. Op mijn bucketlist staan Oak, Vrijmoed, House of Elliott en Cochon de Luxe voor lunch of diner, en Publiek en J.E.F. voor het diner. Minstens één zouden we dit jaar toch moeten kunnen schrappen…
  10538661_602987729830078_8078802988867225211_n
  • Pin
  Bron: http://www.facebook.com/restaurantcochondeluxe

En jij, heb jij goede voornemens gemaakt? Of heb je een lijstje gemaakt van dingen die je dit jaar nog zeker wilt doen? Laat het me weten! Zet hieronder jouw lijstje, of een link naar je blog.

7 Reacties

 1. Laloe.be by Heidi

  Ik ben hier ook al even de voorraadkast aan het opeten 🙂 En daarna gerichter en met weekmenu aankopen, da’s het plan 🙂

  Antwoord
 2. oh lady bake

  toffe vooruitzichten!
  en hier ook wel het voornemen om minder eten weg te gooien…zonde!

  Antwoord
 3. fiekefatjerietjes

  Leuke doelstellingen! Ik ben nog aan het broeden op een lijstje, maar ik denk dat ik het na mijn utidagende 30-voor-30-lijst dit jaar maar eens iets rustiger aan doe 🙂

  Antwoord
 4. prinses op de kikkererwt

  Er stond dit weekend een goed artikel in DS over voedsel verspillen (of net niet verspillen). Je kan het vast vinden op blog van Dorien Knockaert,

  Antwoord
 5. sarahgiebens

  Oh en met dat brood kan je ook heerlijke broodpudding maken! 🙂

  Antwoord
 6. sarahgiebens

  Dat is een zeer mooi lijstje 🙂 Die kookboekenverslaving komt me bekend voor 😉 ik heb er 35 en heb er nog maar 1,5 gebruikt, en niet volledig uiteraard. Mijn goede voornemen is om mijn laatste nieuwe en ineens ook mijn favoriete kookboek helemaal te maken tegen het einde van dit jaar 🙂
  Echt super dat je aan al die workshops fotografie en foodstyling doet! Je foto zag er super uit 😀 dat is ook nog iets waar ik graag beter in zou worden maar dat zal moeten wachten tot ik een vaste ritme heb :p

  Antwoord
 7. cuberdonmacaron

  Super inspirerend ik doe ook mee want mijn koelkast en voorraadkast zien er net hetzelfde uit 🙂

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest