Valentijn staat alweer voor de deur. En naar jaarlijkse gewoonte kies ik dan eerder voor een zelfgebakken koekje, dan voor een gekochte doos pralines, een nieuwe fles parfum of -godbetert- een paar kousen. Vorig jaar bakte ik samen met de oudste dochter margrietjes, dit jaar ga ik met beide meisjes voor koekjes met cranberry en witte chocolade. En hoe banaal die titel ook mag klinken: ze zijn écht om op te vreten!
Ja: ze zitten vol met suiker, échte boter en chocolade, maar dat maakt ze net zo onweerstaanbaar. Door de toevoeging van havermout kan je jezelf nog voorhouden dat ze eigenlijk gewoon goed voor je zijn. En dat zíjn ze ook: instant geluk in een krokant kleinnood.
Het recept haalde ik uit Feest van Nigella Lawson (gespot tijdens datzelfde uiterst vruchtbare uitje naar de binnenspeeltuin, waar ik ook al deze verrassende steak en deze aromatische balletjes vond). Ze stonden in het hoofdstuk “Kerstmis”, maar ik vind dat ze minstens evengoed bij het feest van de liefde passen. Want wat zegt beter “Ik zie je graag” dan een doos van de lekkerste, knapperigste en decadentste koekjes die je je kan bedenken?
Bron: Feest van Nigella Lawson
Wat heb je nodig?
Voor 40 stuks
140 g bloem
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl fleur de sel, geplet
75 g havermoutvlokken
125 g boter, op kamertemperatuur
75 g donkerbruine suiker
100 g kristalsuiker
1 ei
1/2 tl vanille-extract
75 g gedroogde cranberry’s
50 g pecannoten, grof gehakt
140 g witte chocolade, grof gehakt
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte, geen hetelucht).
Doe bloem, bakpoeder, fleur de sel en havermout in een kom en meng.
Doe de boter en de twee soorten suiker in een andere kom en klop door elkaar met de mixer.
Klop er ook het ei en vanille-extract door.
Roer er het bloemmengsel door, en spatel er nadien ook de cranberry’s, pecannoten en chocolade door.
Zet het deeg een kwartiertje in de koelkast.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol balletjes ter grootte van een golfbal van het deeg, of laat je assisteren.
Leg ze met een beetje ruimte ertussen op het bakpapier.
Bak de koekjes in 15 minuten bleekgoud.
Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op de plaat (op dit moment worden ze krokant).
Leg op een rooster en laat afkoelen tot kamertemperatuur (als je zo lang kan wachten…).
Serveer de koekjes met cranberry en witte chocolade.
Deze zien er echt fantastisch uit 🙂
Ik koop zulke koekjes vaak in de winkel. Moet ze toch eens zelf proberen maken. 🙂
Deze zijn écht eenvoudig te maken, en écht zo lekker! Het zijn echt mijn lievelingskoekjes. En in een blikken doos kan je ze lekker lang bewaren: ze blijven krokant en vers. Zeker eens proberen! 🙂