Tijd om nog eens te bakken, het is alweer eventjes geleden. Ik vind bakken eigenlijk heel erg “rewarding”. Je roert wat bloem, eieren, boter en suiker door elkaar, giet dat in een vorm, steekt het in de oven, “et voilà”, daar staat het pront baksel op jou te wachten! En de heerlijke bakgeuren die de huiskamer vullen, die krijg je er nog gratis bij!
Veel mensen hebben een beetje schrik van bakken. Ik hoor in mijn omgeving vaak “ik kan niet bakken”, terwijl het toch eigenlijk helemaal niet moeilijk is. Akkoord, als je een beetje onzeker bent, is het geen goed idee om te starten met macarons of pakweg een misérable, maar een cakeje, dat kan volgens mij iedereen!
De yoghurtcake van vandaag is een variatie op een klassieke “quatre-quarts”, hét basisrecept voor cake: een vierde eieren, een vierde bloem, een vierde boter en een vierde suiker. In dit recept wordt een deel van de boter vervangen door een (nog groter) deel yoghurt, waardoor je een compactere, smeuïge textuur krijgt. De cake wordt extra op smaak gebracht met een beetje citroenrasp en vanille. Klassieke en eenvoudige smaken die voor een heerlijk aroma zorgen.
Als je daar zin in hebt, kan je de cake nog wat pimpen met een jasje van citroenglazuur. Hiervoor meng je citroensap met een royale hoeveelheid bloemsuiker.
Eén kleine truc, die eigenlijk op de meeste patisserie van toepassing is: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dan komt het sowieso in orde.
Dus, komaan lezers, sla eens aan het bakken! Het is echt de moeite waard!
Het recept heb ik van Dagelijkse Kost.
Wat heb je nodig?
180 g boter
250 g suiker
250 g bloem
250 g (griekse) yoghurt (ik heb zelf gewone, volle yoghurt gebruikt)
5 eieren
1 citroen
1 vanillestokje
1 koffielepel bakpoeder
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop de boter romig.
Voeg er geleidelijk aan de suiker aan toe en meng goed.
Roer er de eieren één voor één door.
Voeg pas een volgend ei toe als het vorige goed is opgenomen.
Snijd het vanillestokje open en schraap er de zaadjes uit.
Voeg deze toe aan het beslag.
Rasp er ook de schil van één citroen (enkel het gele gedeelte!) bij.
Zeef de bloem.
Roer ze door het beslag.
Giet er ook de yoghurt bij en meng goed.
Roer er tot slot het bakpoeder door.
Vet een cakevorm in met een beetje boter en bestuif met wat bloem.
Giet er het beslag in.
Bak de cake 50 à 60 minuten in de warme oven.
Prik na 50 minuten eens in de cake met een satéstokje. Als er geen beslag meer aanhangt, is de cake gaar. Anders bak je hem nog wat langer.
Pas dezelfde truc toe na 60 minuten, en bak indien nodig nog wat langer! Baktijden zijn enorm afhankelijk van oven tot oven.
Ontvorm de cake op een rooster en laat een beetje afkoelen.
Serveer lauw of helemaal afgekoeld.
0 reacties