Gegrilde abrikozen met pistache en zure room

Gegrilde abrikozen met pistache en vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be

De zomer doet volop zijn ding, en wij doen mee. Voor mij is de vakantie eindelijk ook aangebroken, en ik moet zeggen: het doet deugd. De voorbije 8 maanden waren belachelijk druk. Naast het “gewone” werk ontwikkelde ik het ene recept na het andere, en tussendoor probeerde ik ook ons huishouden draaiende te houden en de kinderen te entertainen. Niet altijd even geslaagd, maar toch…

Maar het waren ook maanden van ongemeen interessante uitdagingen, van fijne uitjes en nieuwe vriendinnen, van intens genieten van de meisjes en ontspannen avonden met ons gezin. In het verleden durfde ik die momenten wel eens vergeten of minimaliseren. Maar na een bijna burn-out, een overvol hoofd en heel wat slapeloze nachten, heb ik het gevoel dat ik weer op de rails sta. Ik kan weer vertragen, of beter gezegd: ik sta het mijzelf toe. Het hoeft niet altijd meer supersnel en super-efficiënt. Wat lummelen: dat mag ook. Dat weet ik nu. En dat koester ik.

Om onze zomervakantie goed te starten, probeer ik altijd wat lekkers op tafel te zetten. En zo komen deze gegrilde abrikozen met pistache en zure room in beeld. Ik speelde al langer met het idee om de prachtige steenvruchten die nu volop verkrijgbaar zijn op te vullen. Na een paar oefenronden kan ik zeggen dat dit het lekkerste én het eenvoudigste recept is. Even je foodprocessor aan het werk zetten en wat room en plattekaas door elkaar roeren, en je kan al opruimen.

Gevulde abrikozen met pistachecrumble / www.eenlepeltjelekkers.be

Ik heb deze gegrilde abrikozen nu in de oven bereid, maar op de barbecue kan ook. Je gebruikt dan wel best eentje met een deksel. Leg de vruchten naast elkaar in een aluminium schoteltje en zet ze een tiental minuten in de gesloten barbecue. Afwerken doe ik met acaciahoning, grof gehakte pistachenoten en wat gedroogde rozenblaadjes. Die passen wonderwel bij de abrikozen. Heb je er geen, dan zijn wat (onbespoten) lavendelbloemetjes ook een goed idee (gebruik dan misschien ook lavendelhoning). Florale smaken doen het verrassend goed bij abrikoos.

Ik wens jullie alvast een fijne zomervakantie! Toedeloe!

Gegrilde abrikozen met pistache en zure room op lei / www.eenlepeltjelekkers.be

In samenwerking met Campina.

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Caraïbische kip in mangomarinade
2 jaar geleden: Snelle snickers ijstaart
3 jaar geleden: Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten
4 jaar geleden: Bloemkoolcouscous met gerookte zalm
5 jaar geleden: Courgetti met pesto, spinazie en scampi

Wat heb je nodig?

10 stevige abrikozen

Voor de pistachecrumble
100 g pistachenoten
100 g kristalsuiker
50 g bloem
100 g koude boter
1/4 tl fleur de sel

Voor de vanilleroom
125 g lichte zure room
2 el Campina volle plattekaas (80 g)
1 el acaciahoning
1 tl vanillepasta (of gebruik de zaadjes van 1 vanillepeul)
zeste van 1/2 citroen

Voor de afwerking
acaciahoning
2 el pistachenoten, grof gehakt
optioneel: 2 el gedroogde, eetbare rozenblaadjes
optioneel: enkele blaadjes citroenmelisse (of munt)

Hoe ga je tewerk?

Gegrilde abrikozen met pistache en zure room - ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be

Halveer de abrikozen en verwijder de pit.
Verwarm de ovengrill voor (230 °C).

Maak eerst de crumble.
Hak de pistachenoten fijn in de foodprocessor. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat draaien tot er een kruimelig mengsel ontstaat.
Lepel met een koffielepel bolletjes van de crumble in de abrikozen.
Leg de abrikozen in een ovenschaal en grill 10 minuten tot ze goudbruin zijn.

Abrikozen vullen met pistachecrumble / www.eenlepeltjelekkers.be

Maak intussen de vanilleroom.
Roer de zure room los met plattekaas, honing, vanille en citroenzeste.

Werk de abrikozen af met honing, pistachenoten, rozenblaadjes en citroenmelisse.

Serveer de gegrilde abrikozen met pistache en vanilleroom.

Gegrilde abrikozen met pistache en vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

Laat me weten wat jij ervan denkt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.